Η διαπραγμάτευση στα χέρια του Τσίπρα

Η διαπραγμάτευση στα χέρια του Τσίπρα

Ένα πακέτο σκληρών μέτρων ζητούν οι δανειστές, τα οποία απέχουν πολύ από την πρόταση της ελληνικής πλευράς. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Στο γραφείο του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και σε μια συνάντηση που διήρκησε περίπου 40 λεπτά ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του την πρόταση των θεσμών διαπιστώνοντας, όμως πως η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλη.

Η συζήτηση συνολικά διήρκησε περίπου 5 ώρες, καθώς ακολούθησε δείπνο στο οποίο συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Τόμας Βίζερ.

Αυτό που «είδε» το επιτελείο της κυβέρνησης που βρέθηκε στις Βρυξέλλες είναι πως το κείμενο των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης για τη δική μας πλευρά.

Το κείμενο μεταξύ άλλων ζητούσε:

– Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2015 (κόστος 500 εκατ. ευρώ κατ’ έτος)

– Να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ η δαπάνη του κράτους για το ασφαλιστικό (σημαίνει ουσιαστικά μείωση των συντάξεων, από τη στιγμή που θα διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία)

– Διπλός συντελεστής 11% και 23%. Ζητούνται έσοδα 1,8 δισ. ευρώ για τον ΦΠΑ μέσα στο 2015. Τα φάρμακα στο 11% και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ στο 23%.

– Νέα διαβούλευση με τον ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

– Πρωτογενή πλεονάσματα: 1% – 2015,   2% – 2016,   3% – 2017,   3,5% – 2018.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών «take it or leave it», όμως αυτό που ειπώθηκε είναι πως σε κάθε περίπτωση η διαδικασία του staff level aggrement πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδικασίες συζητήσεων στα Brussels Group σε αυτή τη φάση θα  σταματήσουν και από σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Οι διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα θα συνεχιστούν σε μια «προσπάθεια να χωρέσουν κάποια από τις δικές τους προτάσεις στο δικό μας κείμενο προκειμένου να γίνει σύνθεση», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το τέλος της συνάντησης.

Μάλιστα η ίδια πηγή συμπλήρωνε πως «εμείς δώσαμε ένα κείμενο που ήταν πάνω στις δυνατότητές μας. Θα κάνουμε ύστατη προσπάθεια, αφήνοντας έξω παράλογα πράγματα», συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση βλέπει ουσιαστικά μια σκλήρυνση της στάσης των εταίρων μετά το Βερολίνο, καθώς μια σειρά από θέματα που είχαν φύγει από το τραπέζι επανήλθαν χθες από την πλευρά των δανειστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα