Η φρεγάτα ΨΑΡΑ συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 3'
USS-Ford
Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP, File

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ μαζί με το USS Gerald R. Ford. Αντιδρά έντονα το ΚΚΕ ζητώντας άμεσα την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Ως “πολύ επικίνδυνη εξέλιξη” χαρακτηρίζει την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας “Ψαρά” στη Νοτιανατολική Μεσόγειο για να ενταχθεί σε ΝΑΤΟϊκή δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή το ΚΚΕ και με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία αλλά και αντίθεσή του, την ώρα που “η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ανάσα από την παραπέρα κλιμάκωση και μια γενικευμένη στρατιωτική εμπλοκή”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα “Ψαρά”, με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα, συμμετέχει στην ομάδα πλοίων που συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, στην αποστολή του ανοιχτά του Ισραήλ.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να έχει τεθεί σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας με την ελληνική φρεγάτα κλάσης Ύδρας “Ψαρά” να αναπτύσσεται μαζί με τη Μόνιμη Νατοϊκή Ναυτική Ομάδα 2 στην Ανατολική Μεσόγειο για επιχειρήσεις μαζί με το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford και την ομάδα κρούσης του, αναφέρει η παρακάτω ανάρτηση.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη φρεγάτα

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως “τα προσχήματα της κυβέρνησης περί ‘προγραμματισμένης άσκησης’ δεν έχουν καμία αξία, όταν είναι δεδομένος ο επιθετικός χαρακτήρας τέτοιων αποστολών και όταν διαπράττεται ακόμα μια σφαγή του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, με την ενεργό στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ”.

“Άλλωστε”, συνεχίζει, “οι ίδιες οι διαρροές της κυβέρνησης που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αποστολή της φρεγάτας ως άσχετη με όσα εκτυλίσσονται στην περιοχή, αναφέρουν ότι ‘δεν έχει υποβληθεί αίτημα από το ΝΑΤΟ’ για συνοδεία αμερικανικού αεροπλανοφόρου που πλέει προς το Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί πως, εφόσον υποβληθεί, θα το αποδεχθούν. Λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση πανηγύριζε για την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας ‘Belhara’, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά για ποιους σκοπούς προορίζονται πραγματικά τέτοιοι εξοπλισμοί που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, δήθεν για την ‘άμυνα της χώρας’.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν απάντηση για το αν και πώς αξιοποιούνται για το μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού οι βάσεις που έχουν παραχωρήσει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και ειδικά αυτή της Σούδας”.

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας: “Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα να γυρίσει πίσω η φρεγάτα “Ψαρά”.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ισραήλ στη Γάζα.
  • Άμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967″.

Όπως δήλωσε ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, “η άφιξη αυτών των εξαιρετικά ικανών δυνάμεων στην περιοχή είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εχθρικός προς το Ισραήλ παράγοντας σκεφτεί να προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση”.

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford βρισκόταν στην Ιταλία όπου πραγματοποιούσε γυμνάσια μαζί με το ιταλικό ναυτικό και τώρα μεταβαίνει στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ.

Επίσης, το USS Dwight D. Eisenhower, ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το οποίο είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να ταξιδέψει στη Μεσόγειο, αναμένεται να αναχωρήσει από τις ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει σχετικά: “Η πρώτη μας εστίαση είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει αυτό που χρειάζεται“.

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα