Η… καρδούλα Μητσοτάκη στη Ζωή και η ατάκα “ΣΥΡΙΖΑ με καρέκλα, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα”

Διαβάζεται σε 7'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε στη Βουλή την αντιπολίτευση για ακοστολόγητες υποσχέσεις. Υπολόγισε τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ σε 45 δισ. “Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι παραπλανητικό” είπε.

Να υποβαθμίσει τόσο το πρόβλημα της ακρίβειας, που βιώνουν οι πολίτες, όσο και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ως μη ρεαλιστικές και ακοστολόγητες, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπολόγισε το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στα 45 δισ. και επέσεισε τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Επιτέθηκε προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ σχολίασε καυστικά το άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βαρουφάκη.

Απάντησε μάλιστα πολλές φορές στα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αντιδρούσαν από τα έδρανα στην ομιλία του. Είπε δε στην κ.Κωνσταντοπούλου: “Θα με αναγκάσετε να σας απαντήσω και εγώ με καρδούλα στο τέλος”.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε ως ανεφάρμοστη και επικίνδυνη δημοσιονομικά ειδικά την πρόταση για μείωση ή μηδενισμό του ΦΠΑ, επικαλούμενος ότι και ο Αλέξης Τσίπρας το 2018 έλεγε πως μία μείωση δεν θα περνούσε στους καταναλωτές. “ΣΥΡΙΖΑ με καρέκλα, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία για το κόστος τροφίμων για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό. “Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι παραπλανητικό”, υποστήριξε.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μάλιστα εξαρχής ως στόχο “οι πολίτες να μάθουν τη μακροοικονομική αλήθεια, που μπορεί να είναι διαφορετική από αυτό που αισθάνονται οι ίδιοι. Να πληροφορηθούν για τα αναχώματα που έχουμε υψώσει απέναντι στον πληθωρισμό.” 

Υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό. Kαι αναφέρθηκε στην επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητά παρέμβαση για τις διαφοροποιήσεις στις τιμές προϊόντων πολυεθνικών σε κράτη μέλη.

“Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά”

“Οι κολοσσοί του εμπορίου, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου, ώστε να κρατούν ουσιαστικά ψηλά τις τιμές σε χώρες που έχουν υψηλά μερίδια αγοράς, ούτε να τις μειώνουν εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διάφορες τιμής σε Παρίσι, Αθήνα, Άμστερνταμ. Είναι μία κερδοσκοπική τακτική , που δε συνδέεται μόνο με τα μεταφορικά, που κατακερματίζει την ενιαία αγορά και τον ανταγωνισμό”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Σε αυτές τις πρακτικές δεκαετιών η ΕΕ οφείλει να αντιτάξει μία επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων”. 

“Μας ασκείτε κριτική γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές”

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ρωτούν γιατί τώρα αυτή η πρωτοβουλία. “Γιατί τώρα αναδείχθηκε σε όλη την ένταση το πρόβλημα και σε διαφορετικές χώρες: Ολλανδία, Ελλάδα, Τσεχία, Δανία”, επικαλέστηκε.

Υποστήριξε ότι: “Και η ίδια η ΕΕ αιφνιδιάστηκε από την κρίση τιμών” και πρόσθεσε: “Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Τώρα έχουμε ευρωεκλογές άρα πρέπει το θέμα να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα”. 

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης: “Σε αυτούς που λένε ‘γιατί τώρα’, να αντιστρέψω την ερώτηση: Υπήρξε κάποιο κόμμα – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – που να εισηγήθηκε κάτι νωρίτερα; Τελικά πόσες προτάσεις εναλλακτικές έχουν κατατεθεί;” 

Σχολίασε μάλιστα: “Μου κάνει εντύπωση ότι μία πρόταση, που έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη, της ασκείται κριτική από την αριστερά. Εσείς δεν ήσασταν πάντα ιστορικά κατά των μονοπωλίων;” 

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης: “Τη μάχη κατά πολυεθνικών κολοσσών να τη δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να μας ασκείτε κριτική γιατί τα βάζουμε με πολυεθνικές”.

Το ελαιόλαδο, η φέτα και το ΦΠΑ

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ελαιολάδου. Επισήμανε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα πως είναι υψηλή η συμμετοχή του ελαιολάδου. Ανέφερε μάλιστα ότι χωρίς το ελαιόλαδο θα ήταν στο 2,8%.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει: “Αμέσως ειρωνεία κ Τζάκρη. Εσείς είστε και πρωταθλήτρια. Εχετε ψηφίσει όλα τα μνημόνια σε αυτή την αίθουσα. Δεν έχετε αφήσει και κανένα”.

Αναφέρθηκε επίσης προσωπικά στον κ.Κασσελάκη και ειδικότερα στα βίντεο που έχει αναρτήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η φέτα έχει στην Ελλάδα 6,28 ευρώ, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία 8,98 ευρώ το κιλό.

Κάλεσε δε όσον αφορά στο ελαιόλαδο τον κ.Κασσελάκη “να συγκρίνει τουλάχιστον παρεμφερή προϊόντα, όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε άλλες συσκευασίες. Γιατί επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι, αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει”

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε εκ νέου την πρόταση για μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ. Επικαλέστηκε ότι το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και δεν πέτυχε. Αλλά και ότι κοστίζει 4 δισ ευρώ μόνο τον πρώτο χρόνο, 2,4 δισ για κάθε επόμενο χρόνο, δηλαδή 2% του ΑΕΠ.

“Βρεθήκατε στην ίδια θέση ως κυβέρνηση το 2018. Τότε ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές. ΣΥΡΙΖΑ με καρέκλα, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: “Ο αρχηγός σας φέρνει αέρα κοπανιστό”. 

Στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ειρωνικά: “Λέτε να μηδενιστεί ΦΠΑ για λίγο. Ααα, θα βάλετε πλαφόν στα κέρδη. Τι ωραία που τα λέτε. Τι απλά που είναι. Δοκιμάστηκαν αυτές οι πολιτικές σε άλλες χώρες. Βγείτε επιτέλους από το φαντασιακο σας κόσμο”. 

Το σχόλιο Μητσοτάκη για το φλερτ Κασσελάκη με Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης μεταξύ άλλων ότι: “Είναι μύθος ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας”. Επικαλέστηκε πως: “Ούτε η Σουηδία ούτε Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Παραγνωρίζετε ότι μία δεκαετία αυτή η περιπέτεια μας στέρησε το 30% του ΑΕΠ, εκτόξευσε την ανεργία”. 

Συνέχισε λέγοντας: “Μεταξύ 2015 και 2019, σε εξαιρετικές μακροοικονομικές συνθήκες, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά, κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα. Και λόγω του τρίτου μνημονίου έφερναν την Ελλάδα σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξη στην ευρωζώνη”.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε καυστικά και το φλερτ Κασσελάκη με Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη. “Επειδή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει τη συμμαχία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Γιάνη Βαρουφάκη, να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης οικονομικής καταστροφής”.

Υποστήριξε επίσης ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ενώ άφησε αιχμές και κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας: “Σε μία συζήτηση για τον πληθωρισμό, δεν έχουν θέση πληθωριστικές υποσχέσεις για συντάξεις 4000 ευρώ. Σε όλους ή σε κάποιους; 13ος και 14ος μισθός, ανεδαφικά συνθήματα για ανεδαφικές φορολογήσεις, διατιμήσεις που δεν μπορούν να ισχύσουν σε μία ανοιχτή αγορά”. 

“Αυτά που λέτε συνεπάγονται χρεοκοπία¨

Κατηγόρησε επίσης ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει κοστίζουν στην τετραετία 45 δισ ευρώ. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά την κοστολόγηση της τελευταίας πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση αν διαφωνεί να πάει στο γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για να επιβεβαιώσει τους υπολογισμούς.

Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είναι αυτό. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Αυτά που λέτε συνεπάγονται χρεοκοπία και αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή” πρόσθεσε και ζήτησε: “Να ξεφύγουμε από το λαϊκίστικο κύκλο του ψέματος, το πάθημα να γίνει μάθημα”. 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως είναι μύθος  ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα ή ότι η ακρίβεια, όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τροφοδοτεί τον προϋπολογισμό. “Τότε ποιος μείωσε 50 φόρους και βελτίωσε μισθούς και συντάξεις. Ποιος διαθέτει εφέτος 7 δισ ευρώ για κοινωνικές παροχές έχοντας εισπράξει από παραγωγούς ρεύματος και διυλιστήρια”, επικαλέστηκε.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε με το βλέμμα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει ρεαλιστική πρόταση για την οικονομία και μπορεί να διαπραγματευτεί θέματα όπως η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη δεύτερη επιστολή του προς την Κομισιόν, μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ για μία ασπίδα ενιαίας αεράμυνας της ΕΕ, με χρηματοδότηση από ευρωομόλογο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα