Η Κεραμέως έχει… e-mail από τη Βουλή

Διαβάζεται σε 4'
Η Κεραμέως έχει… e-mail από τη Βουλή
Η Νίκη Κεραμέως SOOC

Δύσκολα θα αποφύγει η υπουργός Εσωτερικών να δώσει εξηγήσεις για την διαρροή στοιχείων των αποδήμων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Σχετικό αίτημα έχουν ήδη καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Νίκη Κεραμέως που είναι πολύ πιθανόν να κληθεί στην Βουλή για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της διαρροής των e-mail αποδήμων Ελλήνων.

Ήδη δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έχουν αναλάβει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία. Αμφότερα ζητούν την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου η υπουργός Εσωτερικών να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν. Εκτιμώντας ότι οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ και του αρμόδιου για ζητήματα αποδήμων της Ν.Δ δεν επαρκούν για να τελειώσει εδώ ο έλεγχος της υπόθεσης αυτής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάσης Μπούρας και η πλειοψηφία που έχει η Ν.Δ στην Επιτροπή. Με δεδομένο πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως επιθυμεί η όλη ιστορία να θεωρηθεί «λήξαν επεισόδιο».

Δύσκολα όμως η Νίκη Κεραμέως θα αποφύγει να βρεθεί ενώπιον της επιτροπής και να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμάται πως δεν θα διαφωνήσουν με τη κλήση της υπουργού Εσωτερικών.

Ως εκ τούτου είναι πιθανή η ενεργοποίηση της δυνατότητας να κληθεί ένα πρόσωπο σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με πρόταση της μειοψηφίας και την συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού των 3/5 εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί αυτή το προηγούμενο διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως και τα δύο κόμματα στις επιστολές τους ζητούν να προσκομιστούν τα έγγραφα που σχετίζονται με τις εσωτερικές έρευνες που επικαλείται η κυβέρνηση πως έγιναν. Τόσο αυτή που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών  όσο και η έρευνα που έκανε η Νέα Δημοκρατία.

To ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ στο αίτημά του αξιώνει «την κλήση ενώπιον της Επιτροπής, της Υπουργού Εσωτερικών, κυρίας Ν. Κεραμέως, η οποία ηγείται του υπεύθυνου για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων Υπουργείου, φέροντας, έτσι, την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα πορίσματα της έρευνας που οδήγησε στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μ. Σταυριανουδάκη».

Επίσης «για τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας των εν λόγω δεδομένων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων εκλογέων που εγγράφηκαν και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου».

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ζητά να κληθεί στην επιτροπή και ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την υπόθεση.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ μεταξύ άλλων αναφέρεται στην αναγκαιότητα «η  Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Κεραμέως  που έχει την πολιτική ευθύνη για να απαντήσει στα ερωτήματα». Μάλιστα κωδικοποιεί τα ερωτήματα αυτά ως εξής:

Πρώτον, πως είναι δυνατόν τα προσωπικά δεδομένα να διέρρευσαν τον Μάη του 2023 για να χρησιμοποιηθούν ύστερα από 10  μήνες ενόψει των ευρωεκλογών;

Δεύτερον, ποιες είναι οι συνθήκες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, όταν με τόση ευκολία διαρρέουν σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος;

Τρίτον πως είναι δυνατόν να «αθωώνεται» η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν οι καταγγελίες αφορούν τόσο την πλατφόρμα των εθνικών εκλογών όσο και αυτήν  της επιστολικής ψήφου;

Τέταρτον, πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς την γνώση, αν όχι την ενθάρρυνση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών;

Πέμπτον, πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθησυχάζει τον λαό για την επιστολική ψήφο, όταν βάσει του νόμου πλέον τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων θα είναι στην διάθεση όχι μόνον των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και μάλιστα ξένων  χωρών, που θα  διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα