Η κυβέρνηση διαψεύδει και πάλι ότι θα στείλει S-300 στην Ουκρανία

Διαβάζεται σε 4'
S300
S300 Associated Press

“Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε έστω κατά ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας” απάντησε ο Π. Μαρινάκης, μετά το δημοσίευμα των FT για πιέσεις σε Μητσοτάκη για την Ουκρανία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Νέο “όχι” σε δωρεά των S-300 στην Ουκρανία λέει η Αθήνα, παρά τις πιέσεις από συμμάχους και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς από το NEWS 24/7 εάν η κυβέρνηση συζητά αυτό το ενδεχόμενο, με αφορμή  δημοσίευμα των Financial Times για σχετικές πιέσεις στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταρχήν υπενθύμισε με νόημα ότι η χώρα μας στηρίζει την Ουκρανία, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί και τόνισε:

“Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει έστω και κατά ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή αεράμυνα της χώρας. Έχουμε πολλές φορές προβεί σε διαψεύσεις. Σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά.” 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει διαψεύσει και προ μηνός αντίστοιχες φήμες που έκαναν λόγο για παραχώρηση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.

Κληθείς να απαντήσει ειδικά εάν όντως ετέθη το ζήτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως γράφουν οι Financial Times, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε κοφτά: “Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε πίεση”.

Το δημοσίευμα των Financial Times

Όπως ανέφεραν οι Financial Times, η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ σήμερα, Δευτέρα.

Το Κίεβο απηύθυνε αυτό το μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως οι αμερικανικής κατασκευής Patriot ή οι σοβιετικής προέλευσης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική επίθεση εναντίον των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή: «Οι Patriots μπορούν να αποκαλούνται συστήματα αεράμυνας μόνο αν λειτουργούν και σώζουν ζωές, αντί να στέκονται ακίνητοι κάπου σε βάσεις αποθήκευσης».

Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot.

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνουν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν κάποια από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις και επικαλούνται οι Financial Times.

Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα οπλικά συστήματα, όπως οι S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή. «Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει, όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα χρειάζεται πραγματικά» δήλωσε ένας από τους αυτούς.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ασκείται λιγότερη πίεση στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι οποίες επίσης διαθέτουν Patriots, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών προς το Κίεβο, δεδομένης της πιο ευάλωτης θέσης τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία διαθέτει επί του παρόντος τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot, συμπεριλαμβανομένου ενός που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ και δύο από τη Γερμανία, πριν από την ανακοίνωση του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα.

Το Κίεβο διαθέτει, επίσης, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-200. Μια αναβαθμισμένη έκδοση του τελευταίου χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22M3 μεγάλου βεληνεκούς πάνω από την περιοχή Stavropol Krai της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Τα αναχαιτιστικά συστήματα αεράμυνας είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Σάββατο.

Οι πιέσεις για τη δωρεά των συστημάτων θα ενταθούν στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Το Κίεβο θεωρείται ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα γερασμένα συστήματα S-300 της Ελλάδας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους, διαθέτοντας και σχετική εμπειρία.

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνάς τους, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς» δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στις προετοιμασίες της συνάντησης. «Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα