Η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί ψήφισης μέτρων με 180 βουλευτές

Η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί ψήφισης μέτρων με 180 βουλευτές
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Για κατασκευασμένα σενάρια έκανε λόγο με δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι με δεδομένο πως οι 153 της πλειοψηφίας δε θα ψηφίσουν ποτέ προληπτικά μέτρα, δεν επαρκούν "ο Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους" για να συγκεντρωθούν ούτε 150 ούτε 180 βουλευτές

Σε διάψευση με τον πλέον επίσημο τρόπο των σεναρίων περί ψήφισης νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, σε επανάληψη του τρόπου με τον οποίο είχε “περάσει” από τη Βουλή το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, προχώρησε η κυβέρνηση, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν ποτέ προληπτικά μέτρα και καταγγέλοντας για άλλη μία φορά το “Μητσοτάκη και τους άλλους πρόθυμους”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωση του ειδικότερα τόνισε:

“Τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος, κυκλοφορεί ένα κατασκευασμένο σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές.”

Υψηλόβαθμες κοινοβουλευτικές πηγές δεν απέκλειαν νωρίτερα στο NEWS 247 την πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση αδιεξόδου, να ζητήσει διακομματική συναίνεση και να υποχρεώσει όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές πως θα επιχειρούσαν από το Μαξίμου να ρίξουν το «μπαλάκι» στη ΝΔ, στην οποία θα καταλογιζόταν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις πολιτικές εξελίξεις που ενδεχομένως να ακολουθήσουν. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συνέντευξη του Νίκου Φίλη στην Realnews όπου στέλνοντας μήνυμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει την ανάγκη «να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις κοινού προγράμματος και να προνοήσουμε ώστε να ηττηθεί ο δεξιός πόλος, που έτσι κι αλλιώς, παρά το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, δεν εμφανίζει πειστικότητα και δυναμική».

Η δήλωση Τζανακόπουλου όμως κατατάσει στους πρόθυμους εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς να τα κατονομάζει.

Με την κίνηση αυτή το Μαξίμου θέλει να απορρίψει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό κάθε σκέψη να περάσουν μέτρα ακόμη και με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιμένοντας στη γραμμή περί μη προληπτικής νομοθέτησης καίτοι αυτό ζητούν πλέον οι δανειστές.

Το «καλό σενάριο» – και πιο απίθανο με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν – θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να πείθει τους εταίρους πως η ψήφιση προληπτικών μέτρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία των «153» και πως η πολιτική αστάθεια τη δεδομένη χρονική στιγμή θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις ακόμα και στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός φέρνει στη Βουλή την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, ίσως για παραπάνω από ένα χρόνο, με απλή περιγραφή των μέτρων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Με αντιστάθμισμα την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης με τα λιγότερα νομοθετημένα μέτρα που μπορεί. Θετική εξέλιξη σε αυτή την περίπτωση θα ήταν το οικονομικό επιτελείο να καταφέρει να μην νομοθετήσει την περικοπή των συντάξεων και να «χάσει» τη μείωση του αφορολόγητου. Το ζήτημα του χρέους θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να λειτουργήσει ως κίνητρο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν και διαμηνύουν από τώρα πως δεν προτίθενται να υποστηρίξουν νέες πολιτικές λιτότητας στη Βουλή. Είναι γεγονός πως το «βάρος» που θα κληθούν να σηκώσουν οι βουλευτές θα είναι μεγάλο, όπως και η πίεση που θα τους ασκηθεί.

Η παράταση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να συζητείται από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει άμεσες ταμειακές υποχρεώσεις που να της βάζουν τη «θηλιά στο λαιμό». Σε μια τέτοια περίπτωση το Μαξίμου θα κέρδιζε λίγο περισσότερο χρόνο για να κάμψει το «σκληρό κομμάτι» των εταίρων, αν και το σκηνικό όσο ο χρόνος περνά, θα αρχίσει να θυμίζει την διαπραγμάτευση του πρώτου επταμήνου του 2015. Σε μια τέτοια περίπτωση το «στοίχημα» της ποσοτικής χαλάρωσης θα χαθεί και η διαπραγμάτευση θεωρείται σίγουρο πως θα «συρθεί» μέχρι το καλοκαίρι.

Σε σκληρό ύφος απάντησε η ΝΔ.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, πως δεν θα φέρει αυτή η Κυβέρνηση νέα μέτρα, δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία. Σε αυτήν την πανικόβλητη Κυβέρνηση υπάρχει τουλάχιστον ο κ. Τζανακόπουλος, που ως Υπουργός Προπαγάνδας κάνει τη δουλειά του. Ο πρωθυπουργός ποια ακριβώς δουλειά κάνει την τελευταία εβδομάδα;», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωση της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει ήδη χθες από τη Θεσσαλονίκη να απορρίψει εκ των προτέρων οποιοδήποτε ενδεχόμενο ψήφισης μέτρων με τη στήριξη και της ΝΔ, προβάλλοντας αντίθετα ως ενδεδειγμένη οδό στην περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να περάσει όσα της ζητηθούν από τη Βουλή, την εκλογική οδό, ώστε όπως είπε να έλθει η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα