Η κυβέρνηση “βλέπει” Μπάϊντεν

Η κυβέρνηση “βλέπει” Μπάϊντεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζό Μπάϊντεν

Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να υπάρξει επικοινωνία του υποψήφιου των Δημοκρατικών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ένταση οι σχέσεις του Τζό Μπάϊντεν με την κυβέρνηση Ερντογάν.

«Κρυφή ελπίδα» της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά μοιάζει να είναι η πιθανότητα επικράτησης των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Αιτία η ένταση που καταγράφεται στις σχέσεις του Τζο Μπάιντεν με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ερντογάν. Διαφαίνεται μάλιστα η εκτίμηση ότι και μόνον η πιθανότητα της επικράτησης του υποψηφίου των δημοκρατιών έναντι του Ντόναλντ Τράμπ σε σημαντικό βαθμό επηρρεάζει τις κινήσεις της Τουρκίας.

Ο Στέλιος Πέτσας

Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει και η ανάλογη πολιτική κίνηση. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία που καταγράφθηκε στην ενημέρωση του παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάϊντεν. Ο Στέλιος Πέτσας, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και αρνήθηκε το ενδεχόμενο.

Ερώτηση: Εξετάζεται κάποια επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο και με δεδομένο, ενδεχομένως, τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, να υπάρξει επικοινωνία και με τον κ. Μπάιντεν;

Στ. Πέτσας: Όταν γίνονται τέτοιου είδους επικοινωνίες του Πρωθυπουργού τότε ανακοινώνονται.

Η απάντηση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να έχει μια ανακοινώσιμη επαφή με τον Τζό Μπάϊντεν στις προθέσεις της.

Επίσης πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με τους Δημοκρατίκούς. Βασικοί δίαυλοι οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέτεζ και Κρίς Βαν Χολλεν αμφότεροι στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι δύο γερουσιαστές φέρονται όχι απλά να στηρίζουν με σταθερότητα την θέση για μη ανοχή των τουρκικών πρακτικών αλλά ενίοτε και να συντονίζονται με τις κυβερνητικές ενέργειες.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που έστειλαν στις 14 Αυγούστου στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο την ίδια μέρα που αυτός συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια. Ζητούσαν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντηπαρντμεντ «να καλέσετε την Τουρκία να απομακρύνει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Ελλάδας και να επιλύσει αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» κι επιπρόσθετα να αυξηθεί η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή σε συνεργασία με την Ε.Ε μνημονεύοντας μάλιστα την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας. Αυτά ενώ μία ημέρα νωρίτερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους γερουσιαστές και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Ο Τζό Μπάιντεν Eurokinissi

Μητσοτάκης – Μπάιντεν

Να επισημάνουμε ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου του 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Τζό Μπάιντεν με τον τελευταίο να έχει την ιδιότητα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Μάλιστα στην ανάρτηση που είχε κάνει στα κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει «πολύ ευτυχής για την συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας». Μάλιστα στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Νέα Δημοκρατία επισημαίνονταν πως στην συνάντηση «συζητήθηκε η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ενώ εξετάσθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό».

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Αν και κανένας υπουργός της κυβέρνησης η στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι εύκολο να διακινδυνεύσει μια δημόσια κρίση η κάποια εκτίμηση για τις αμερικανικές εκλογές , διαφαίνεται ότι στην κυβέρνηση η προοπτική της εκλογής Μπαϊντεν κερδίζει έδαφος. Μάλιστα αυτή την εκδοχή των πραγμάτων – όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά – την βλέπει θετικά η Αθήνα.

Ενδειτική ήταν η επισήμανση που έκανε στις 13 Αυγούστου σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη. Αναφερόμενη στον Ρετζέπ Ερντογάν επισήμανε πως «ξέρει ότι οικονομικά είναι απόλυτα πλέον εξαρτώμενος από μία ισορροπημένη και σωστή σχέση με την Ευρώπη» σημειώνοντας ότι τελευταία «στρέφεται προς την Ευρώπη». Στην συνέχεια αιτιολογώντας αυτή την στροφή του Ερντογάν σημείωσε με νόημα πως «θα περιμένουμε τις αμερικανικές εκλογές. Θα εκλεγεί δεν θα εκλεγεί – δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη – ο κ.Τράμπ που είναι φίλος του κ. Ερντογάν. Μην νομίζετε ότι ο Ερντογάν δεν βλέπει τι γίνεται στην Αμερική. Δεν βλέπει μια δυναμική Μπάϊντεν, δεν βλέπει τι θα γίνει αν έρθουν οι δημοκρατικοί». Μάλιστα η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αναφέρει δημόσια ότι επιπλέον δυναμική στην υποψηφιότητα Μπάιντεν δίνει η υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, για την θέση του αντιπροέδρου.

Κόντρα με την Τουρκία

Η εικόνα συμπληρώνεται αν συνυπολογίσει κανείς τις συνθήκες αντιπαράθεσης στην οποία βρίσκεται ο Ερντογάν με τον υποψήφιο των δημοκρατικών.

Ο Τζό Μπάιντεν έχει επικρίνει την τουρκική πολιτική ενώ έχει χαρακτηρίσει «αυταρχικό ηγέτη» τον ίδιο τον Ερντογάν. Μάλιστα μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο εκπρόσωπος και έμπιστος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τζό Μπάιντεν. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι ημέρες που διατάζατε την Τουρκία έχουν τελειώσει. Αλλά αν ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα».

Η δήλωση αυτή αναφέρονταν σε σχολιασμό που είχε κάνει ο Μπάιντεν για την Τουρκία πριν γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, το 2019. Σε συνέντευξή του έκανε λόγο για αυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία ενώ τάχθηκε υπέρ της στήριξης της τουρκικής αντιπολίτευσης. Όπως είχε αναφέρει για τον Ερντογάν «αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης». Συμπλήρωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει «ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα