Η ΝΔ καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις αλλαγές Αχτσιόγλου στην κήρυξη απεργιών

Η ΝΔ καλεί το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις αλλαγές Αχτσιόγλου στην κήρυξη απεργιών
Στιγμιότυποαπό την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.Στην φωτογραφία ο πρόεδρος κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος) Eurokinissi

Το πρώτο γαλάζιο ναι σε μνημονιακό προαπαιτούμενο μετά από καιρό. Τι δήλωσε ο τομεάρχης εργασίας και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο ΝEWS 24/7

Μετά από πάρα πολύ καιρό σε φάση ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης η ΝΔ θα ψηφίζει από κοινού με την κυβερνητική πλειοψηφία ένα μνημονιακό προαπαιτούμενο δημιουργώντας την εικόνα μιας ευρύτερης συναίνεσης στη βουλή. Πρόκειται για την τροπολογία Αχτσιόγλου (η οποία αποσύρθηκε τελικώς για να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο) που  αλλάζει το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών από τα συνδικάτα. Μάλιστα ο Γιάννης Βρούτσης τομεάρχης εργασίας της ΝΔ και πρώην υπουργός τονίζει με δήλωσή του στο news247 και το Ραδιόφωνο 24/7 «θα το ψηφίσουμε με τα δυο χέρια. Περιμένουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την τροπολογία για ένα μέτρο στο οποίο αντιδρούσαν το 2014».

Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ήταν από τα νομοσχέδια που ήθελε να φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το φθινόπωρο του 2014 ως ένα από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο τότε της πέμπτης αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου, ωστόσο εκείνη την εποχή η ΝΔ συναντούσε τις αντιδράσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου της του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως μετά από αρκετό καιρό, ουσιαστικά από το Μάη του 2016 και την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου όπου η ΝΔ είχε ψηφίσει επί των άρθρων (είχε καταψηφίσει επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου) για ορισμένα θέματα όπως η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κλπ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου θα ξαναβρεθεί στην ίδια κάλπη με την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά το γεγονός ότι στη ρητορική της ΝΔ επανήλθε χτες η φράση «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή» τόσο σε δήλωση-σχόλιο της Μαρίας Σπυράκη για τους πλειστηριασμούς και την τρίτη αξιολόγηση, όσο και της τομεάρχη οικονομίας και ανάπτυξης Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, είναι γεγονός ότι με δεδομένο πως η κυβέρνηση φέρνει κομματιαστά τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης στη βουλή διαφοροποιούνται κάπως τα πράγματα ως προς τη στάση της ΝΔ εντός κοινοβουλίου.

Επιπλέον στο πλαίσιο της μεγάλης εικόνας για το τι μέλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018 στη ΝΔ θεωρούσαν, και αυτό το εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες από το βήμα του 28ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, το έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ως ένα «υποχρεωτικό βήμα» αν και «όχι ικανό» από μόνο του για μια βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, εκτίμησε  ότι «τα πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της Δ.Ε.Η. μετατέθηκαν για το μέλλον» και δεσμεύτηκε για ένα «μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ».

Αντίστοιχα και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας η ΝΔ εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν διατήρησε «ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας» που «η ΝΔ παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», εντούτοις το βάρος της ΝΔ πέφτει στο κάλεσμα που επίσης εκφράστηκε χτες βράδυ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση «οι πλειστηριασμοί να ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων» προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ας ξεκινήσουν οι τράπεζες με τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.  Αυτό από μόνο του θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όχι από τις μικροϊδιοκτησίες των αδυνάμων. Και αν στο νόμο Κατσέλη έχουν παρεισφρήσει “στρατηγικοί κακοπληρωτές” αυτοί να εντοπιστούν».

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα ορισμένα στελέχη να έχουν θέσει το θέμα στο Μοσχάτο για μια νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει διάθεση για τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση καλώντας τη να φέρει ρύθμιση στην οποία όπως είπε οι πολιτικές δυνάμεις δεν θα είχαν αντίρρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα