Η ΝΔ ρωτά Τσίπρα και Παππά αν χρηματοδοτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βενεζουέλα

Η ΝΔ ρωτά Τσίπρα και Παππά αν χρηματοδοτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βενεζουέλα
Παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ανθρωπίνων ιστών β οργάνων και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016, από την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του Κόμματος, βουλευτή Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως και του υπεύθυνου του Τομέα Υγείας, βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, παρουσία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατατέθηκε η ερώτηση της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας. Την ερώτηση υπογράφει σύσσωμη η γαλάζια ΚΟ με πρώτο το Μητσοτάκη και έπονται Καραμανλής και Σαμαράς

Κατατέθηκε στη Βουλή η ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά με θέμα: «Ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού του κ. Παππά στη Βενεζουέλα με τον ειδικό δικηγόρο για τις Offshore κ. Αρτεμίου;», την οποία είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας.

Την ερώτηση υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, δεύτερο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τρίτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν ότι, «μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός ταξιδιού του κ. Παππά με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα το καλοκαίρι του 2013». Υποστηρίζουν επίσης ότι: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Αρτεμίου δεν βρέθηκαν, το καλοκαίρι του 2013, στο Καράκας για ζαρζαβατικά, όπως αρχικά υποστήριξε ο Υπουργός – καναλάρχης και τον διέψευσε ο κ. Αρτεμίου, αλλά είχαν σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Κυβέρνησης Τσάβες και επιχειρηματίες, τις οποίες ο κ. Παππάς – για δικούς του λόγους – επιχείρησε να κρατήσει κρυφές» και προσθέτουν «ότι ο κ. Παππάς, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού προηγουμένως έκανε λόγο για ευφάνταστα δημοσιεύματα, υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει τη γνωριμία τους, μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του κ. Αρτεμίου να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου 2016. Το ίδιο έπραξε και για το κοινό τους ταξίδι στο Καράκας, το οποίο επιβεβαίωσε μόνο αφού προηγουμένως δημοσιεύθηκαν οι σχετικές φωτογραφίες».

Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ: «Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι ο κ. Αρτεμίου, που αν και μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν στην αρχή πως δεν τον γνώριζαν, ταξίδεψε παρέα με τον κ. Παππά στο Καράκας εν γνώσει του κ. Τσίπρα. Οι δυο τους ταξίδεψαν με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, που – σύμφωνα με το δημοσίευμα – εμπλέκεται σε πολύ σκοτεινές υποθέσεις και έχει προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς του κ. Μαδούρο, στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής και έμειναν σε πολυτελές κατάλυμα ιδιοκτησίας του. Ο κ. Παππάς – όπως ο ίδιος έχει αποδεχτεί – συμμετείχε στην αποστολή με την ιδιότητα του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

Υποστηρίζουν τέλος ότι: «Οι Έλληνες πολίτες πρέπει επιτέλους να μάθουν την αλήθεια. Ιδίως για τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού του κ. Παππά και του κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, το 2013, που – όπως είναι γνωστό – στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε χρηματοδοτήσεις αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων, προκειμένου να προωθήσουν την μπολιβαριανή επανάσταση».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ρωτούν τους Τσίπρα και Παππά:

“Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης του κ. Αρτεμίου, στις 10 Οκτωβρίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου;

Ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης και για ποιο λόγο βρέθηκε ο συγκεκριμένος δικηγόρος, εμπλεκόμενος στα Panama Papers, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ποια τεχνογνωσία κομίζει ο κ. Αρτεμίου – ειδικευμένος στις offshore – στους κ. Τσίπρα και Παππά, κατά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, και για ποιο λόγο;

Ποιος πλήρωσε το ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα;

Χρηματοδοτήθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή άλλη επιχείρηση της Βενεζουέλας;

Συναντήθηκε ο κ. Παππάς με τον κ. Μαχέντ Χαλίλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βενεζουέλα και αν ναι, με ποιο αντικείμενο; Υπήρξε κάποια πρόταση συνεργασίας και αν ναι, ποια ήταν αυτή;

Το ιδιωτικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδεψαν οι κ. Παππάς και Αρτεμίου στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής, ανήκει ναι ή όχι στον κ. Μαχέντ Χαλίλ;

Ο κ. Μαχέντ Χαλίλ είχε οποιαδήποτε συνάντηση με στελέχη της Κυβέρνησης μετά τις 25 Ιανουαρίου 2015;

Τι συνδέει τον κ. Παππά με το δικηγόρο των offshore κ. Αρτεμίου και το μεγαλοεπιχειρηματία που βρίσκεται στη μαύρη λίστα των αμερικανικών αρχών;”

Η απάντηση Παππά

Στην φαντασίωση ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την ευρωπαϊκή Αριστερά, όπως έχει κατηγορηθεί και το Podemos στην Ισπανία, εντάσσεται η αναζωπύρωση του θέματος για το ταξίδι του Νίκου Παππά το 2013, όταν δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός,  είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μιλώντας Στο Κόκκινο και στον Στάθη Σχινά. Για την επερώτηση Βενιζέλου, σχολίασε χαρακτηριστικά «να πάμε να συζητήσουμε, για να δούμε ποιες είναι οι βεβαιωμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης κομμάτων από εταιρείες του εξωτερικού … για τη Siemens μιλάω».

«Μόλις επέστρεψα από το 2013», είπε αστειευόμενος ο κ.Παππάς. «Είναι ακριβώς το ίδιο ταξίδι για το οποίο είχε σηκωθεί τόσος θόρυβος και τόσος αχός» για το ταξίδι του 2013 «που έγινε σε καιρό που δεν ήμουν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός».

Όπως εκτίμησε, «η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός εντάσσεται σε μία συλλογιστική, σε μία “φαντασίωση” ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη … αντίστοιχες κατηγορίες έχουν εκτοξευτεί ενάντια στο Podemos και το κέντρο που οικοδομεί αυτή την εξιστόρηση στο δημόσιο λόγο είναι ενιαίο, κοινό».

«Ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί γιατί και πώς επιλέγουν αυτή τη στιγμή να ξανασηκώσουν θόρυβο για ένα ταξίδι που δεν είχε τίποτε μεμπτό, σε μία χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης … που έχει τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο … και σχέσεις εμπορίου και ανταλλαγών με όλες τις χώρες του κόσμου, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα».

Στην Ελλάδα τότε «είχαμε μία ακροδεξιάς έμπνευσης κυβέρνηση που θεωρούσε ότι με αυτή την χώρα δεν έπρεπε να συνομιλεί καν. Δεν ήταν βεβαίως ίδια η γνώμη των ελληνικών επιχειρήσεων, που έχουν παρουσία εκεί», σημείωσε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας εξάλλου την επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προς τον πρωθυπουργό για το επίμαχο ταξίδι, ο κ.Παππάς είπε χαρακτηριστικά: «να πάμε να συζητήσουμε, για να δούμε ποιες είναι οι βεβαιωμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης κομμάτων από εταιρείες του εξωτερικού … για τη Siemens μιλάω».

Η ανάσυρση του θέματος του συγκεκριμένου ταξιδιού, όπως είπε, είναι δηλωτική «της κατάστασης στην οποία βρίσκονται ορισμένοι, προσπαθούν να πιάσουν από τα μαλλιά μία υπόθεση που πάει τόσο πίσω και δεν έχει απολύτως τίποτε μεμπτό».

«Οι μεγάλες υποθέσεις που αφορούν το πώς λειτουργούσαν τα πράγματα στην Ελλάδα θα ξυστούν και θα σηκωθεί το πέπλο της σιωπής, έχει τραβηχτεί».

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η ΝΔ.

«Ο κ. Παππάς σκόπιμα δεν απαντά στην ουσία των καταγγελιών και μιλά ως εμπορικός αναλυτής για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Του θυμίζουμε ότι ήταν διευθυντής του κ. Τσίπρα και σήμερα είναι Υπουργός. Είναι βαρύτατα εκτεθειμένος απέναντι στους πολίτες με την άρνησή του να εξηγήσει τι έκανε στη Βενεζουέλα με το ιδιωτικό αεροπλάνο του κ. Χαλίλ, ο οποίος ελέγχεται από τις αμερικανικές Αρχές για βαρύτατα αδικήματα. Θα επανερχόμαστε στο θέμα, μέχρι ο κ. Παππάς να αναγκαστεί να πει την αλήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα