Η ριζοσπαστικοποίηση, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός και… ο Ριζοσπάστης

Η ριζοσπαστικοποίηση, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός και… ο Ριζοσπάστης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος Eurokinissi

Η λέξη «ριζοσπαστικοποίηση» που περιλαμβάνεται σε άρθρο του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις , προκάλεσε απορίες στην Λιάνα Κανέλλη, τον Γιάννη Ραγκούση αλλά και τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Την τιμητική τους είχαν όσα σχετίζονται με την έννοια του «ριζοσπαστισμού» χθες στην Βουλή, όπου συζητήθηκε, σε κλίμα αντεγκλήσεων, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Μάλιστα προκάλεσαν απορίες από …δεξιά κι αριστερά, αφού ενεπλάκησαν βουλευτές από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Νέα Δημοκρατία.

Την αρχή έκανε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία αναφέρθηκε στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου που προβλέπει την δημιουργία μίας επιτροπής «με στόχο την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή, έμφυλη και ενδοσχολική βία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως «χρησιμοποιείτε έναν όρο, την αποριζοσπαστικοποίηση και έχω στα χέρια μου το Ριζοσπάστη. Θέλετε να μου εξηγήσετε τη διαφορά ή μήπως αυτός είναι ο στόχος; Ποιος είναι ο ριζοσπάστης; Ποιες είναι οιριζοσπαστικές αποφάσεις; Ποιες είναι οι ριζοσπαστικές πολιτικές;».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη Eurokinissi

Τα πράγματα έγιναν όμως ακόμη πιο περίπλοκα, όταν στην συζήτηση παρενέβη, αμέσως μετά, ο βουλευτής της Ν.Δ και πρόεδρος της επιτροπής που εξέταζε το νομοσχέδιο, Μάξιμος Χαρακόπουλος για να εκφράσει κι αυτός την απορία του: «Να πω ότι θα συμφωνήσω» είπε «ότι είναι άξιο περιέργειας, γιατί ο όρος «ριζοσπαστικοποίηση» έχει προσλάβει αρνητική χροιά τα τελευταία χρόνια, ενώ «ριζοσπάστης» είναι αυτός που προτείνει κάτι ριζικά καινούργιο, εξ ου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έταξε ως ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό…».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Eurokinissi

Μετά από αυτά ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεν μπορούσε παρά να δώσει μία απάντηση: «Αναφερθήκατε ορισμένοι στον όρο, ριζοσπαστικοποίηση» είπε διευκρινίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιεί τον όρο radicalization, ριζοσπαστικοποίηση και φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει με την ποινικοποίηση ή των ιδεών ή των ριζοσπαστικών κινημάτων, που θέλουν να έχουν έναν διαφορετικό κόσμο» αλλά «αφορά την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Δηλαδή, ανθρώπους που όχι απλώς πιστεύουν πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με τη βία, αλλά τη χρησιμοποιούν».

Είναι άγνωστο αν οι δύο βουλευτές, της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ, ικανοποιήθηκαν από την απάντηση. Αν και είναι κάτι που θα διαπιστωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν το νομοθέτημα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης Eurokinissi

Πάντως το συγκεκριμένο άρθρο έχει προκαλέσει και την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο εισηγητής του, Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι «το θεωρούμε απαράδεκτο και οφείλετε για λόγους πολιτικής εντιμότητας, κύριε Χρυσοχοΐδη, να αποσύρεται αυτήν τη φράση ιδίως ότι «η Διεύθυνση θα επιλαμβάνεται και θα μελετά φαινόμενα όπως αυτό της ριζοσπαστικοποίησης». Αυτό είναι ιδεολογικά, πολιτικά, σε ένα σύγχρονο κράτος, σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, απαράδεκτο να υπάρχει και σαν αναφορά. Tι πάει να πει «ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης»;».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα