Η συνάντηση Τσίπρα – Τεμπονέρα και η πραγματική εξωστρέφεια

Διαβάζεται σε 3'
Ο Διονύσης Τεμπονέρας κι ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας κι ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Πώς μία πολιτική εκδήλωση έφερε την Κουμουνδούρου “στα πρόθυρα νευρικής κρίσης”. Τα συμπεράσματα από την πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα.

Πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποδείχθηκε η αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα να μετέχει σε πολιτική εκδήλωση με αντικείμενο την αντίθεση στην πολιτική της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία θα μετέχουν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και η Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά).

Μάλιστα, η ένταση στην Κουμουνδούρου και στους ηγετικούς κύκλους «χτύπησε κόκκινο» όταν έγινε χθες γνωστή η συνάντηση του γνωστού εργατολόγου με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση

Όπως -πολύ γρήγορα- ξεκαθαρίστηκε η συνάντηση των δύο ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Δεν ήταν «προπομπός» της συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στην εν λόγω εκδήλωση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Θέατρο ΆΛΦΑ επί της οδού Πατησίων, και θα έχει τίτλο «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;».

Αντιθέτως, ήταν ενταγμένη στην τακτική που ακολουθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρώην πρωθυπουργός να έχει «ανοιχτό» το γραφείο του στην Λεωφόρο Αμαλίας. Εκεί όπου δέχεται και ανταλλάσσει απόψεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως μάλιστα να ακολουθούν διαρροές, πόσο μάλλον δημόσιες δηλώσεις, σχετικά με το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, η εν λόγω συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Αναδεικνύοντας πως διατηρείται ένας δίαυλος επικοινωνία ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τα στελέχη που ο ίδιος είχε αναδείξει στην «πρώτη γραμμή» στην μάχη των τελευταίων εθνικών εκλογών.

Νευρικότητα

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι η πάγια πρακτική του Αλέξη Τσίπρα, αλλά η νευρικότητα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή που δεν εκφράστηκε από κάποιου είδους «κλασσικό» επικοινωνιακό μονοπάτι. Είναι όμως κάτι παραπάνω από «ορατή», για όσους γνωρίζουν να διαβάζουν το «αποτύπωμα» της ηγετικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ.

Εξίσου εμφανής είναι η ενόχληση για την πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα. Παρά το γεγονός πως ο γνωστός εργατολόγος κινείται στα πλαίσια των θέσεων που έχουν αποφασιστεί στην Πολιτική Γραμματεία και τα όργανα του κόμματος. Επίσης, σε κάθε δημόσια δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος.

Περί εξωστρέφειας

Επίσης, η πρωτοβουλία του εντάσσεται στη λογική της πλατφόρμας που έχει εκφράσει στα κομματικά όργανα για τη δημιουργία ενός «Μετώπου Δημοκρατίας» με στόχο την κοινωνική κινητικότητα και την έμφαση στις κινηματικές διεργασίες. Μια θέση που -αντικειμενικά- συνιστά «εξωστρέφεια» και δίνει έμφαση στη «γείωση με την κοινωνία» δύο στοιχεία που – θεωρητικά τουλάχιστον – προκρίνει και η ηγεσία του κόμματος.

Δεν λείπουν άλλωστε και τα στελέχη που σχολιάζουν πως στην πραγματικότητα η πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα είναι πρακτικά και η μόνη που φαίνεται να εξυπηρετεί μέχρι στιγμής την προαναφερθείσα κατεύθυνση. Ιδίως από τη στιγμή που τα δείγματα που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες εβδομάδες πριν το συνέδριό του δεν μοιάζουν και τόσο «εξωστρεφή».

Ενδεικτική είναι η πενιχρή συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο και τη σχετική αρθρογραφία που ήταν πλούσια στις ανάλογες διαδικασίες των προηγούμενων χρόνων. Όπως και η πρακτική της «σύντμησης» οργανώσεων που καταγράφεται με αποτέλεσμα τον οργανωτικό περιορισμό.  Αυτά σε μία προσυνεδριακή περίοδο που τα (αντιμαχόμενα σε σημαντικό βαθμό) «εσωκομματικά κέντρα» μοιάζουν να ομφαλοσκοπούν εστιάζοντας κυρίως στην διαμόρφωση συνεδριακών συσχετισμών δημιουργώντας μια συνθήκη περιχαράκωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα