Η συμφωνία και ο ανασχηματισμός

Η συμφωνία και ο ανασχηματισμός

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και πόσο κοντά ή μακριά είναι ένας ανασχηματισμός

Χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες, αλλά και ενδείξεις ή δείγματα για αμφισβήτηση του πολυνομοσχεδίου στο  Μέγαρο Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς όλα τα τελευταία 24ωρα προκειμένου το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της συμφωνίας να είναι έτοιμα μέχρι την Παρασκευή.

Από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα υπουργεία έτσι ώστε να κλείσει το κάθε κεφάλαιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει με τους εταίρους.

Ωστόσο ο σκεπτικισμός που υπάρχει ακόμα σε μερίδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε φανερός και στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε στο νόμο που θα ψηφιστεί στη Βουλή να υπάρχει ειδική αναφορά, ώστε από τη στιγμή που δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018 να μην εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και 2020.

Αυτή η άποψη φαίνεται πως εκφράζει την ομάδα των «13» που είχε υπογράψει το σχετικό κείμενο «διαμαρτυρίας» στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπρόεδρος της Βουλής φέρεται να ζήτησε ουσιαστικά η δέσμευση του πρωθυπουργού να αποτυπωθεί και γραπτά μέσα στο νόμο που θα κληθούν να ψηφίσουν οι «153».

Συνομιλώντας το NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη αυτό που τόνιζαν είναι πως το «ζήτημα είναι περισσότερο πολιτικό» και όλα δείχνουν πως το μόνο ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η συγκεκριμένη αναφορά να συμπεριληφθεί μόνο στην αιτιολογική έκθεση που θα συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει θετικά αντίμετρα αναμένεται να χωρίζονται σε δυο ομάδες: Στο κοινωνικό και το φορολογικό πακέτο αφού θα υλοποιηθούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Οι ζυμώσεις στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς όλο το τελευταίο διάστημα. Μετά τους «53+» και τους ήπιους τόνους που αποφάσισαν να κρατήσουν η Πλατφόρμα 2010  έχει προγραμματίσει Παναττική σύσκεψη για αύριο το απόγευμα. Στη συγκεκριμένη τάση συμμετέχουν κορυφαία στελέχη όπως ο Δημήτρη Παπαδημούλης, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Παναγιώτης Ρήγας κ.α

Οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αλλάζουν συνεχώς, καθώς στελέχη των «53+» φαίνεται να αποκτούν, πλέον μια πιο αυτόνομη πορεία και να κινούνται περισσότερο προς την πλευρά του Νίκου Φίλη παρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Υπάρχει μια μικρή μερίδα που εκτιμά πως ο έντονος διάλογος των δυο κορυφαίων στελεχών στη Βουλή, που είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα «άτυπο μπρα ντε φερ» των δυο για την πρωτοκαθεδρία της τάσης. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο πρώην υπουργός Παιδείας κινήθηκε απλώς στη γραμμή που είχε χαράξει όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών ήταν υποχρεωμένος να υπερασπιστεί τη συμφωνία που έφερε προκειμένου να καθησυχάσει τους βουλευτές.

Επιχειρώντας μια «φυγή προς τα εμπρός» ο πρωθυπουργός θα δώσει σήμερα από το υπουργείο Παιδείας το σήμα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Οι επιτόπιοι «έλεγχοι» που ξεκινάει θα μπορούσαν να θεωρηθούν και μια προειδοποίηση ανασχηματισμού από τον Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του.

Είναι σίγουρο πως κάθε χαρτοφυλάκιο θα βαθμολογηθεί για την αποτελεσματικότητα του έργου του. Αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να μη συζητούνται αυτή τη στιγμή κανείς, όμως δεν αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει  σε «ανακάτεμα της τράπουλας», αν όχι μέσα στο καλοκαίρι πιθανότατα το φθινόπωρο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τον προηγούμενο ανασχηματισμό.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα