Η συμφωνία, οι εκλογές και η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η συμφωνία, οι εκλογές και η Ζωή Κωνσταντοπούλου
O 41 , , ( ), , 23 , 2015 SOOC

Το πλαίσιο, αλλά και το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία με τους δανειστές σχεδιάζουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου θέλοντας να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Σήμερα φτάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM με τις συναντήσεις με ελληνικά τεχνικά κλιμάκια να ξεκινούν αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα.

Μέχρι τις 12 Αυγούστου το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να έχει συντάξει το κείμενο της συμφωνίας προκειμένου το αργότερο μέχρι τις 18 του μηνός να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στη συμφωνία θα περιγράφονται βήμα προς βήμα όλα τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, καθώς και το χρονικό  πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί.

Η  πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Οκτώβριο και αμέσως μετά, όπως σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σκοπός της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και σε ανώτερο επίπεδο αν χρειαστεί, είναι να καταφέρουν να διασπείρουν διάφορα μέτρα της συμφωνίας στο βάθος της τριετίας. Σκοπός κάποια από αυτά να είναι οπισθοβαρή, τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ένα από αυτά είναι το αγροτικό  για το οποίο οι επιτελείς του Μαξίμου γνωρίζουν από τώρα πως θα δυσκολευτούν να περάσουν και από τη Βουλή.

Για το ασφαλιστικό είναι ξεκάθαρο πως δεν θα περιέχεται στη συμφωνία, αλλά απλώς θα περιλαμβάνεται μια δέσμευση.

Βασικό ζητούμενο, αλλά και στόχος της κυβέρνησης είναι σε όλο το διάστημα της τριετίας  να προτάξουν πρωτοβουλίες που προωθούν, τα έσοδα του δημοσίου, όπως για παράδειγμα την εισπραξιμότητα  του ΦΠΑ, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν στην ελάφρυνση κάποιων μέτρων. Και αυτό που τονίζουν είναι πως δεν μπορούν να δεχτούν άλλα προαπαιτούμενα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις προς την κυβέρνηση για να κατατεθεί και ένα τρίτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα μέσα στον Αύγουστο. Στις αποφάσεις και στο κείμενο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής παραπέμπουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνέδριο και στο βάθος εκλογές

Αμέσως μετά την ψήφιση των πρώτων εφαρμοστικών νόμων ο νέος συσχετισμός δυνάμεων που θα καταγραφεί θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Σεπτέμβριος θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός απροόπτου, να προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του στο Συνέδριο του κόμματος.

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού, όμως οι κάλπες είναι ούτως ή άλλως πάνω στο τραπέζι με κορυφαίους υπουργούς να συζητούν το πως και με ποιους όρους θα φτάσει έως εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο ή σκέψη για αιφνιδιασμο, ωστόσο άνοιξε μια ¨χαραμάδα¨ τονίζοντας πως εάν οδηγηθεί σε αυτή τη λύση δεν θα είναι δική της ευθύνη.

Καμία αλλαγή στο Προεδρείο της Βουλής

Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επέλεξε για άλλη μια φορά να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ φέρονται να θέτουν ευθέως το θέμα της Πρόεδρου της Βουλής προς τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας επί της ουσίας να πάρει μέτρα, τα οποία εκείνοι θα στηρίξουν.

Αυτό που τόνιζε, πάντως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης είναι πως αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και όπως όλα δείχνουν το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από τις εκλογές.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα