Η συμμαχία της Μεσογείου

25/06/2015 Bruxelles. Il Presidente del Consiglio dei Ministri, Matteo Renzi, con il Primo Ministro della Grecia, Alexis Tsipras, al Consiglio europeo
25/06/2015 Bruxelles. Il Presidente del Consiglio dei Ministri, Matteo Renzi, con il Primo Ministro della Grecia, Alexis Tsipras, al Consiglio europeo UFFICIO STAMPA / AGF

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη των χωρών της Μεσογείου και πού στοχεύει η ελληνική πλευρά. Το πρόγραμμα των συναντήσεων αναλυτικά

Η υπογραφή μια διακήρυξης από τους "7", είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα από τη σημερινή Σύνοδο του Νότου που συγκαλείται για πρώτη φορά στην Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα την ερχόμενη Παρασκευή.

Το κείμενο φέρεται να είναι ήδη έτοιμο χωρισμένο στους τρεις βασικούς άξονες που θα απασχολήσουν την Σύνοδο: Οικονομία, μετανάστευση και ασφάλεια.

Κυβερνητικός παράγοντας εξηγούσε στο NEWS 247 πως εξαιτίας της παρουσίας στη Σύνοδο και εκπροσώπων κρατών που δεν ανήκουν σε όμορες πολιτικές οικογένειες (Ισπανία και Κύπρος από το Λαϊκό κόμμα) το κομμάτι που έχει να κάνει με την οικονομία θεωρείται το πιο δύσκολο πέδιο σύμπλευσης. Για αυτό τον λόγο αναμένεται να δίνεται έμφαση σε θέματα που δεν θίγουν τον πυρήνα των διαφορετικών πολιτικών που υπάρχουν όπως ο τομέας των επενδύσεων και της ανάπτυξης, η ενίσχυση των επενδυτικών πακέτων, η δημιουργία των θέσεων εργασίας και η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Στο Μαξίμου ευελπιστούν η σημερινή Σύνοδος να γίνει η απαρχή για την συμπόρευση των χωρών του νότου σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν στο επίκεντρό τους την Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 12.45 θα υποδεχθεί τους Φρανσουά Ολάντ, Νίκο Αναστασιάδη, Ματέο Ρέντζι, Αντόνιο Κόστα, Τζοζέφ Μουσκάτ και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου ο οποίος θα εκπροσωπεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει όσα είπε και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι για μια δέσμη προτάσεων που περιλάμβανε τη σταδιακή αναθεώρηση του Συμφώνου σταθερότητας, τον διπλασιασμό των κονδυλίων του Προγράμματος Γιούνκερ  με προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να αναπτυχθεί η ανάγκη από την ελληνική πλευρά να ενισχυθούν οι τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή και με δυνάμεις εκτός Ε.Ε, όπως συμβαίνει με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Το πρόγραμμα

12:45-13:00: Άφιξη Ηγετών και Αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα

13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών με τους ηγέτες και τους συνεργάτες τους

15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία

15:15-16:30: Γεύμα εργασίας των 7 ηγετών

16:45-17:15: Κοινές Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ

17:30-18:30: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Νέα Υόρκη, το προσφυγικό και το Κυπριακό

Σε συνέχεια τη σημερινής συζήτησης που θα γίνει μεταξύ των ¨7¨ και με την ¨απειλή¨ η συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας να χρειαστεί να μελετηθεί πάνω σε μια νέα βάση καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως στόχος της κυβέρνησης είναι στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος ¨προκειμένου να βρεθούν λύσεις¨, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Την στάση που θα κρατήσουν σε σχέση με το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη συζήτησαν χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό που θα τονιστεί σήμερα στη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών είναι να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Όπως είχε δημοσιεύει στο NEWS 247, άλλωστε γίνονται οι απαραίτητες συνεννοήσεις προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να συναντήσει στην αμερικανική μεγαλούπολη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φρούριο η Αθήνα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη 'συμμαχία του Νότου'

SHARE:

24Media Network