Η Ταϊβάν γιορτάζει 112 χρόνια δημοκρατικής πορείας

Διαβάζεται σε 6'
Η Ταϊβάν γιορτάζει 112 χρόνια δημοκρατικής πορείας
Ο Sherman S. KUO με τη σύζυγό του

Η 10η Οκτωβρίου αποτελεί για την Ταϊβάν μια μέρα υπενθύμισης για την αξία της δημοκρατίας και την αντοχή στις προκλήσεις.

Η 10η Οκτωβρίου αποτελεί μια σημαντική ημέρα για την Ταϊβάν, διότι σηματοδοτεί την επέτειο της Επανάστασης του 1911, ένα ιστορικό και καταλυτικό γεγονός για την Ταϊβάν, καθώς σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής.

Η επέτειος αυτή αποτελεί για την Ταϊβάν μια σημαντική ευκαιρία, ώστε να εορταστεί η δημοκρατική πορεία και η ανάπτυξη του νησιού στο πέρασμα των χρόνων.

Εκδηλώσεις και παρελάσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ταϊβάν για να τιμήσουν αυτήν την ιστορική στιγμή.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την επέτειο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (9/10) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τον Sherman S. KUO, εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ελλάδα να πραγματοποιεί ομιλία για τη σημασία της εορτής αυτής, για τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ταϊβάν, αλλά και για την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. KUO:

“Η Ταϊβάν, η Ελλάδα και η ΕΕ είναι φυσικοί εταίροι από πολλές απόψεις. Η Ταϊβάν είναι ο ηγέτης στον παγκόσμιο τομέα υψηλής τεχνολογίας και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών. Η Ταϊβάν παράγει το 60% των παγκόσμιων τσιπ και το 92% των πιο προηγμένων. Το σύμπλεγμα της βιομηχανίας ημιαγωγών και το οικοσύστημα που αναπτύχθηκε στην Ταϊβάν είναι από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως.

Σήμερα, η Ταϊβάν είναι η 21η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο 17ος μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας εμπορευμάτων. Το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαχείρισης (IMD) με έδρα την Ελβετία κατατάσσει την Ταϊβάν ως την 6η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο φέτος. Όσον αφορά το κατά κεφαλήν προσωπικό έρευνας και ανάπτυξης, η Ταϊβάν βαθμολογείται ως Νο. 1.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αναπτύσσει γρήγορα την ψηφιακή της οικονομία και επιδιώκει μια ισχυρή πράσινη μετάβαση. Ο ελληνικός τουρισμός ανθεί, η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται. Η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παραμένει η μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα παγκοσμίως σε χωρητικότητα «νεκρού» βάρους.

Με την επιδίωξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας σε τροχιά, η Ταϊβάν μπορεί να συμπληρώσει τόσο την Ελλάδα όσο και την ανάγκη της ΕΕ για ευαίσθητες τεχνολογίες, ηλεκτρονική παραγωγή και ψηφιακή ανταγωνιστικότητα.

Η ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανθεκτικότητας είναι βασικός πυλώνας στις προσπάθειες όλων των δημοκρατικών εθνών να ενωθούν ενάντια στην αυταρχική επέκταση.

Ωστόσο, το Στενό της Ταϊβάν, ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια κανάλια στον κόσμο, παραβιάζεται συχνά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Μόλις πριν από 2 εβδομάδες, η Κίνα έστειλε περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη κοντά στην Ταϊβάν μέσα σε μια μέρα, κλιμακώνοντας την περιφερειακή ένταση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επεκτατικές προσπάθειες της ΛΔΚ δεν περιορίζονται μόνο στην Ταϊβάν, αλλά επεκτείνονται στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας και στον Ινδικό Ωκεανό.

Για την αντιμετώπιση της αυταρχικής εξουσίας, φέτος οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, ΗΠΑ-Ιαπωνίας, ΗΠΑ-Καναδάς, G7, ΝΑΤΟ και πολλές άλλες διμερείς και πολυμερείς σύνοδοι κορυφής εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, οι ηγέτες αναγνώρισαν δημόσια για πρώτη φορά στην ιστορία ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μοιράζονται μια κοινή ανησυχία για την κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Χάρη στους φίλους μας στην Ευρώπη, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της ΕΕ και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεχίζουν να επισκέπτονται και να υποστηρίζουν την Ταϊβάν.

Όπως η κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Σύμφωνα με την ίδια, η επίσκεψη είναι σημαντική και επίκαιρη, καθώς η ΕΕ στοχεύει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας για τους ημιαγωγούς.

Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν πολλές άλλες τέτοιες ανταλλαγές.

Η Ταϊβάν είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Η Ταϊβάν διαθέτει τις αξίες και την εμπιστοσύνη της σταθερής δέσμευσης 23 εκατομμυρίων πολιτών, ως προς την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και την κοινή επιθυμία να της δημοκρατικής ζωής.

Η Ταϊβάν είναι ένα έθνος κορυφαίας τεχνολογίας, μια χώρα ανθρώπων που πιστεύουν στην ελευθερία και τη δημοκρατία και ένα κρίσιμο μέλος της διεθνούς κοινωνίας. Η δημοκρατική Ταϊβάν είναι μια απαραίτητη δύναμη για το καλό για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας.

Με την Ελλάδα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλες τις άλλες ομοϊδεατές χώρες εταίρους, η Ταϊβάν θα συνεχίσει να προστατεύει τις παγκόσμιες αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες για να εξασφαλίσει μια ανοιχτή και ευημερούσα περιοχή του Ευρωατλαντικού και του Ινδο-Ειρηνικού.

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας και η Ταϊβάν είναι μια ισχυρή δημοκρατία στην πρώτη γραμμή. Είθε τα δύο μεγάλα έθνη μας να συνεχίσουν να ενισχύουν τη φιλία μας με βάση τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα.

Εύχομαι τόσο η Ταϊβάν όσο και η Ελλάδα να απολαμβάνουν αιώνια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Εύχομαι επίσης σε όλους εδώ καλή υγεία και καλή επιτυχία σε όλες τις προσπάθειες.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα