Η “τελευταία στροφή” πριν την έξοδο από το Μνημόνιο

Η “τελευταία στροφή” πριν την έξοδο από το Μνημόνιο
Στιγμιότυπο απ'΄τη Βουλή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο eurokinissi

Με παρέμβαση Τσίπρα η μάχη του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή - Δεν αναμένει εκπλήξεις στη ψηφοφορία το Μαξίμου

Εβδομάδα «ξεκαθαρίσματος» για τα δύο μέτωπα που οδηγούν στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση, καθώς ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα «μνημονιακά» προαπαιτούμενα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα διεκπεραιωθούν και όλες οι υπόλοιπες δράσεις ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Το πολυνομοσχέδιο και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τις δύο προϋποθέσεις προκειμένου η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει στην ώρα της, όπως ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση –δηλαδή σε ακριβώς μία εβδομάδα από σήμερα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παρέμβαση Τσίπρα

Το πολυνομοσχέδιο είναι μία κοινοβουλευτική μάχη που τελειώνει σήμερα και θα δοθεί στο ανώτατο επίπεδο, καθώς ο  Αλέξης Τσίπρας θα πάρει το λόγο στη Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί πολιτικά αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφουν ήδη το εν λόγω πολυνομοσχέδιο ως τον «τελευταίο σταθμό» πριν να ανοίξει ο δρόμος για την μεγάλη διαπραγμάτευση της τέταρτης αξιολόγησης και την τελική έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Άλλωστε, ήδη από το πολυνομοσχέδιο φαίνεται, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος της λιτότητας αρχίζει να κλείνει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρουν διαρκώς ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι το πρώτο της «μνημονιακής» εποχής που περιέχει περισσότερες θετικές πτυχές από αρνητικές. Αυτό, εξάλλου, αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ψηφοφορία χωρίς προβλήματα

Βεβαίως, παρά την ως άνω επιχειρηματολογία, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψε ο προβληματισμός για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και ο ανασχεδιασμός των οικογενειακών επιδομάτων. Έπειτα, πάντως, από τις αναλυτικές ενημερώσεις και επαφές μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένει εκπλήξεις στην σημερινή ψηφοφορία. Άλλωστε, σε ό,τι αφορά την διάταξη για τις απεργίες, οι βουλευτές φαίνεται να έχουν πειστεί πως ήταν η μικρότερη δυνατή υποχώρηση που μπορούσε να γίνει –σε σχέση με τα… «τέρατα» που ζητούσε στην αρχή της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ σε βάρος των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων. Αναφορικά με το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων, η διαβεβαίωση της αρμόδιας υπουργού, Θεανούς Φωτίου, πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει «αντισταθμιστικά» μέτρα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους που θα δουν το επίδομά τους να μειώνεται, επίσης φαίνεται ότι λειτουργεί καθησυχαστικά για όσους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ανησυχούσαν.

Και μετά… προαπαιτούμενα

Για την κυβέρνηση, πάντως, είναι ύψιστης σημασίας ο παράγοντας «χρόνος», καθώς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαπραγματεύσεων ως την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι εξαιρετικά σφιχτό. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το περασμένο Σάββατο, κατόπιν σχετικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συναρμόδιοι υπουργοί «τρέχουν» όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, που δεν έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο αλλά πρέπει να διεκπεραιωθούν σε χρονική απόσταση… ασφαλείας  από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Εξάλλου, τα περισσότερα εξ αυτών είτε δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική επικύρωση είτε πρόκειται για ορισμένες «διευθετήσεις», ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη συνεννοηθεί με τους δανειστές για την παραπομπή ορισμένων άλλων δράσεων στην επόμενη αξιολόγηση, ώστε να μην διασαλευθεί το χρονοδιάγραμμα και να συνομολογηθεί την άλλη Δευτέρα η τελική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα