Η Βασιλική Θάνου πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Βασιλική Θάνου πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΑΘΗΝΑ-Ομιλία Ν. Κοτζιά το απόγευμα της Δευτέρας στο ΕΒΕΑ για την εξωτερική πολιτική. Με φόντο τη διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται στη νότιο-ανατολική Μεσόγειο και διεθνώς, ο πρόεδρος του Πράττω και υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) για την ελληνική εξωτερική.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Έντονη αντίδραση από μέρος της αντιπολίτευσης λόγω της θητείας της Β. Θάνου ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, θέση που επισημαίνουν ότι είναι πολιτική - Γ. Δραγασάκης: Κανένα κώλυμα, ανοίγει θέματα η αντίληψη ότι ο σύμβουλος είναι πολιτική θέση.

Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία έδωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η επιλογή της Β. Θάνου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση μερίδας της αντιπολίτευσης λόγω της θέσης της ως επικεφαλής του νομικού γραφείου της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργός.

Μέρος της αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η θέση αυτή είναι πολιτική και δεν συνάδει με την ανεξαρτησία από την οποία θα πρέπει να διακατέχονται τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπέρ της θετικής γνώμης για τον διορισμό της Β. Θάνου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε παρών. Αρνητική στάση κράτησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι.

Γ. Δραγασάκης: Ενιαίες αρχές στην κριτική, υπουργοί και γραμματείς έχουν τοποθετηθεί σε ανεξάρτητες αρχές

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για τον διορισμό της Β. Θάνου, αντίθετα η τοποθέτηση ανώτατου δικαστικού στην προεδρία ανεξάρτητης αρχής είναι “τεκμήριο ανεξαρτησίας”, γι’ αυτό και συνηθίζεται. Ο Γ. Δραγασάκης επέκρινε την αντίληψη της ΝΔ ότι ο σύμβουλος αποτελεί πολιτική θέση παρατηρώντας ότι “φοβάμαι ότι ανοίγει θέματα”, ενώ αναρωτήθηκε “οι σύμβουλοί μας συνδιαμορφώνουν πολιτικές μαζί μας;”

Ο Γ. Δραγασάκης επισήμανε την ανάγκη να ακολουθούνται “ενιαίες αρχές” ως προς την κριτική για τα άτομα που διορίζονται σε ανεξάρτητες αρχές θυμίζοντας ότι πρώην υπουργοί και πρώην γραμματείς κομμάτων έχουν τοποθετηθεί σε ανεξάρτητες αρχές κατά το παρελθόν. Ο Γ. Δραγασάκης θύμισε ότι κι ο προκάτοχος της Β. Θάνου Δημήτρης Κυριτσάκης διορίστηκε πέντε μέρες πριν τις εκλογές του 2009.

Β. Θάνου: Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να δεχθώ υποδείξεις

Η Β. Θάνου υπογράμμισε την εμπειρία της στο εμπορικό, αστικό κι ενοχικό δίκαιο και τόνισε ότι “δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου” να δεχθεί υποδείξεις από πολιτικό πρόσωπο σημειώνοντας ότι ποτέ στην θητεία της ως δικαστή δεν δέχθηκε κατηγορία για μεροληψία. Σε σχέση με την επιχειρηματολογία ότι η θέση του νομικού συμβούλου είναι πολιτική, η Β. Θάνου έκανε λόγο για “νομικώς και λογικά αβάσιμο επιχείρημα”, ενώ παρατήρησε ότι δέχθηκε αμισθί την θέση αυτή γιατί “ήθελα να συνεισφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα από την κρίση”.

Για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υπενθύμισε παλιότερη τοποθέτηση της Β. Θάνου εναντίον της συμμετοχής συνταξιούχων δικαστών σε ανεξάρτητες αρχές για λόγους διασφάλισης της ανεξαρτησίας τους, ενώ επέμεινε ότι η θέση της νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού είναι “εξόχως πολιτική θέση”. Ο Μ. Βορίδης επισήμανε την επιστολή που έχει στείλει στην Κομισιόν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για υπονόμευση της ανεξαρτησίας και της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος από την ΔΗΣΥ αναρωτήθηκε γιατί η Β. Θάνου “εγκαταλείπει τον πρωθυπουργό τώρα που πάμε στις εκλογές” παρατηρώντας ότι κάποιος “κακόπιστος” θα έλεγε ότι “κάποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος πριν βυθιστεί”. Ο Β. Βενιζέλος ρώτησε την Β. Θάνου αν θα υποβάλει την παραίτησή της όταν εκλεγεί η επόμενη κυβέρνηση, ενώ άφησε υπονοούμενα ότι τα ζητήματα της θητείας της Β. Θάνου μπορούν να αντιμετωπιστούν νομικά. Ο Σπύρος Λυκούδης σημείωσε ότι αντίθετα με την συνήθη στάση του Ποταμιού θα καταψηφίσει καθώς η πρόταση του υπουργού “ξέφυγε, δεν είναι ψύχραιμη”.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι είναι “αντιδημοκρατική” η αντίληψη ότι οποιαδήποτε επαφή ενός προσώπου με την κυβέρνηση αποτελεί κριτήριο ότι δεν είναι ανεξάρτητο. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι ο Κ. Μητσοτάκης “σήκωσε” το θέμα γιατί η Β. Θάνου “είναι αδέκαστη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα