Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Η μοναξιά της κυβέρνησης

Διαβάζεται σε 5'
Πορεία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων
Πορεία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων Associated Press

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών ενόψει της ψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έως το τέλος της εβδομάδας. Αντίθετη η αντιπολίτευση.

Απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, αφού το αργότερο έως την Παρασκευή θέλει να «περάσει» από την Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ταυτόχρονα, την εβδομάδα αυτή αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών με μαζικές διαδηλώσεις έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Μοναξιά

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να καλύψει την πολιτική «μοναξιά» της, επικαλείται δημοσκοπήσεις και πολιτικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες υφίσταται κοινωνική συναίνεση στην πολιτική αυτή επιλογή της.

Ένα αφήγημα όμως που βρίσκεται αντιμέτωπο με την… πραγματικότητα των κινητοποιήσεων, των καταλήψεων και των μαζικών διαδικασιών των φοιτητών αλλά και του προσωπικού των πανεπιστημίων. Η πλειοψηφία άλλωστε αυτών των φορέων δήλωσε αντίθετη στο νομοσχέδιο κατά τις ακροάσεις που έγιναν στην Βουλή.

Χθες ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη. Αν και για την διαδικασία έχουν οριστεί δύο συνεδριάσεις (Τετάρτη, Πέμπτη) κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθεί έως και την Παρασκευή.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση αναμένεται να παρέμβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού είναι γνωστή η σημασία που δίνει στο συγκεκριμένο νομοθέτημα. Επίσης, αναμένεται να πάρουν τον λόγο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Την ενόχλησή του για το γεγονός ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συναινεί στο νομοσχέδιο δεν έκρυψε ο υπουργός Παιδείας. Μιλώντας στην καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εγκάλεσε συνολικά  την αντιπολίτευση για οπισθοδρομική στάση.

«Ευτυχισμένος ο 19ος και ο 20ος αιώνας» ήταν η χαρακτηριστική φράση. Σημείωσε πως από την έως στιγμής κοινοβουλευτική συζήτηση δεν φάνηκε «να προσπαθεί ο καθένας να προσθέσει ένα λιθαράκι» αλλά «να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία της δομικής αντιπολίτευσης, που αφορά όχι άλλες δεκαετίες, αλλά  άλλο αιώνα».

Μάλιστα, εστίασε την κριτική του στις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ. Λέγοντας πως «το πρόβλημα με το Σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο έχει επικαλεστεί το ΠΑΣΟΚ είναι το ότι δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία Σκανδιναβική χώρα. Άρα, είναι έναvirtual Σκανδιναβικό μοντέλο. Κατά τη γνώμη μου, είναι περισσότερο ένα σκανδιναβικό σταυρόλεξο».

Επίσης μίλησε για την αντίρρηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Όπως είπε «με ξενίζει πάρα πολύ η συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ με δεδομένο το ότι ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο πρώην πρόεδρός του και με δεδομένο ότι ο κύριος Νίκος Αλιβιζάτος έχει συμβουλέψει το ΠΑΣΟΚ σε πάρα πολλά πράγματα».

Πορεία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων
Πορεία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων Nick Paleologos

Η αντιπολίτευση

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καταγράφθηκε η αντίθετη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο  Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε πως «έχει αποδειχθεί πλήρως, ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος και περιέχει πολλά προβληματικά άρθρα. Είναι ένα νομοσχέδιο, που όχι μόνο δεν επιλύει ουσιώδη προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια ανώτατη παιδεία, αλλά δυστυχώς οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση της».

Σημείωσε πως «αυτό που κάνει τώρα η Κυβέρνηση είναι μια ψευδο – νομική επισφράγιση μιας προαναγγελθείσας συνταγματικής εκτροπής. Είναι ξεκάθαρο, ότι κάνετε μια πολιτική επιλογή. Θέλετε να μετατρέψετε το πανεπιστήμιο σε επιχειρηματικό πεδίο, σε αγοραίο προϊόν».

Την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ έναντι του νομοσχεδίου της Ν.Δ παρότι συμφωνεί με την λειτουργία μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανέλυσε ο Στέφανος Παραστατίδης. Όπως δήλωσε «το ΠΑΣΟΚ λέει μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του Συντάγματος. Η Νέα Δημοκρατία λέει παραρτήματα με μητρικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και funds χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν είναι απλά δύο διαφορετικές προτάσεις, είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι».

Πορεία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων
Πορεία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων Associated Press

Επισήμανε πως στο νομοσχέδιο «δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως ρύθμιση που να αποτρέπει τη νόθευση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης». Αντέταξε μάλιστα την θέση του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει «διασφάλιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενιαίο σύστημα εισαγωγής, γεωγραφικά κριτήρια, ποιοτικά κριτήρια, τα ratings, δηλαδή, τις  διεθνείς ουσιαστικά αξιολογήσεις».

Κατηγορηματική η αντίθεση του ΚΚΕ με την Αφροδίτη Κτενά να απευθύνεται προς την κυβέρνηση λέγοντας: «Κάνετε ότι δεν ακούτε τις φωνές τόσων και τόσων φορέων που δύο μήνες τώρα έχουν ξεσηκωθεί με αυτό που φέρνετε. Αγνοείτε αυτούς που πραγματικά αφορά αυτό το έκτρωμα. Φοιτητές, μαθητές, γονείς, εργαζόμενους, καθηγητές. Κάθε μέρα βροχή τα ψηφίσματα, οι αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κείμενα συλλογής υπογραφών».

Μιλώντας για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σχετικά με το πανεπιστήμιο είπε πως «ο στόχος του είναι να εντείνει και να διευκολύνει τη μετατροπή του σε επιχειρήσεις και τη λειτουργία τους για τις επιχειρήσεις».

Αντίθετη και η Νέα Αριστερά με την Μερόπη Τζούφη να τονίζει πως «θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο είναι μια ανοικτή απειλή για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας. Απειλεί τα δημόσια πανεπιστήμια, απαξιώνει το έργο χιλιάδων καθηγητών ερευνητών και, δυστυχώς, ναρκοθετεί το μέλλον και το παρόν φοιτητών και αποφοίτων».

Δήλωσε ότι «όλες και όλοι σάς ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, που το χαρακτηρίζουν  καταστροφικό, ταξικό, αντιαναπτυξιακό για τη δημόσια εκπαίδευση και τις κοινωνίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα