Ημέρα της κρίσεως για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου 

Ημέρα της κρίσεως για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει ή όχι το πλαίσιο συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και ενώ η κυβέρνηση προσδοκά και η αντιπολίτευση ποντάρει

Τα βλέμματα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στραμμένα σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καθώς οι 82 ιεράρχες θα αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ή όχι το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν πριν από δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την μισθοδοσία των ιερέων.

Στο Μαξίμου βεβαίως ελπίζουν ότι η Ιερά Σύνοδος θα εγκρίνει τη συμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν και οι 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο, που ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Προφανώς θεωρούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος για να κλείσει το deal υπολόγιζε ή εκτιμούσε πως θα έχει την πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο- υπενθυμίζεται ότι στην Εκκλησία της Ελλάδας ο Αρχιεπίσκοπος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και δε λαμβάνει μόνος του αποφάσεις ούτε έχει… το αλάθητο του Πάπα.

Φαίνεται πάντως πως και ο ίδιος ο κ.Ιερώνυμος δεν υπολόγιζε τις αντιδράσεις μερίδας ιεραρχών, τις οποίες βέβαια υποδαυλίζει και η ΝΔ και ιδίως η “σαμαρική δεξιά”. Παρά την αρχική και επί της αρχής θετική αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το σκέλος της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και μόνον, η ΝΔ διείδε πεδίον αντιπολιτευτικής δόξης λαμπρόν ως προς τη μισθοδοσία των ιερέων. Αλλά και γενικότερα δεν επιθυμεί να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει μία συμφωνία με την Εκκλησία… αναίμακτα, καθώς οι ιεράρχες και οι απλοί ιερείς επηρεάζουν ένα ποσοστό ψηφοφόρων. Ενδεχομένως ορισμένοι να θυμήθηκαν τις ημέρες της σύγκρουσης Σημίτη με το μακαριστό Χριστόδουλο για τις ταυτότητες.

Πάντως και το ΚΙΝΑΛ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία ως προς το σκέλος της μισθοδοσίας των ιερέων, υποστηρίζοντας ότι θα είναι έρμαιο πια στα χέρια των μητροπολιτών και προσβλέποντας βεβαίως στην εκκλησιαστική ψήφο, ποσοστό της οποιας κάποτε είχε το λεγόμενο “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ”. 
Ωστόσο στην κυβέρνηση η προσδοκία είναι πως ο Ιερώνυμος θα έχει σήμερα την πλειοψηφία. Εξάλλου υπάρχουν αντιδράσεις στη συμφωνία, υπάρχουν όμως και ιεράρχες που την υποστηρίζουν με θέρμη.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμος μίλησε χθες στην ΕΡΤ3 και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο και εξαπολύοντας ιερά βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για υποκρισία.

”Το θέμα της μισθοδοσίας είναι ένας πειρασμός και δικαιούνται οι κληρικοί όλοι και οι Επίσκοποι να έχουμε αυτή την αγωνία. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο γιατί ξέρει τί κάνει” τόνισε.

”Δεν πιστεύουμε το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων και τώρα ξαφνικά τους έπιασε πόνος για τους κληρικούς. Όψιμο και το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παλιότερα μιλούσε για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, για πληρωμή του Κλήρου με άλλο τρόπο, τα θυμόμαστε όλα αυτά, δεν έχουμε αλτσχάϊμερ. Γιατί αυτή η παλινωδία από τον κ. Μητσοτάκη;” πρόσθεσε.

”Εμείς και οι Ιερείς μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε στο οπλοστάσιο κάθε κόμματος που κραδαίνει την έννοια του χωρισμού και της μισθοδοσίας. Η αξιοπρέπειά μας είναι πολύ σημαντικότερη από την αξιοπρέπεια την οποία μας προσδίδουν τα πολιτικά κόμματα σε τέτοιου είδους προεκλογικές ευκαιρίες ή πολύ περισσότερο σε εξευτελιστικές ομιλίες προεκλογικές λέγοντας για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας” δήλωσε επίσης και υπερασπίστηκε τις επαφές Ιερώνυμου με τον κ.Τσίπρα: “’Η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να συνδιαλέγεται με αυτόν που κάθε φορά ο Ελληνικός λαός εκλέγει και τον οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Όποιον εκλέγει ο Ελληνικός λαός με αυτόν θα συνδιαλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος”.

Από την άλλη ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ διατύπωσε την αντίθεση του στη συμφωνία με.. αντικομμουνιστικό λόγο και εκτίμησε ότι δε θα περάσει από την ιεραρχία.

“Δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο” η συμφωνία εκτίμησε ειδικότερα στο Θέμα FM. Υποστήριξε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία προσπάθεια αποσύνδεσης του κράτους από το έθνος και αμφισβήτησε το δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου να προχωρήσει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για “μείζον νομικής τάξης θέμα.”

Ο κ.Σεραφείμ υποστηρίζει ότι η συμφωνία “είναι δυσμενής γιατί καλεί την εκκλησία να παραιτηθεί από την απαίτηση της περιουσίας της χωρίς καμία διασφάλιση και να διαγραφούν από το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου οι κληρικοί” .

Υποστήριξε δε ότι η μισθοδοσία είναι έννομη υποχρέωση του κράτους προς την Εκκλησία “αλλιώς ας μας δώσει πίσω την περιουσία, που αξίζει τρισεκατομμύρια” και δήλωσε πως “τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα πεθαναν, δεν μπορουμε να παντρέψουμε τα κομμουνιστικά κοσμοείδωλα αυτά με κράτη δικαίου που είναι η Ευρώπη”. Χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κληρικών, γιατί “διακυβεύεται το μέλλον τους”.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο κράτος διότι την…. εχει ρίξει στο παρελθόν. Ανέφερε ειδικότερα ότι το 1952 το Δημόσιο πήρε 770.000 στρέμματα γης υποσχόμενο να δώσει στην Εκκλησία 164 ακίνητα και τελικά της έδωσε μόνο 60.

Θα είναι επομένως ενδιαφέρουσα η σημερινή μάχη στην Ιερά Σύνοδο. Οσο για την έκβαση της, ο καιρός γαρ εγγύς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα