Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να ψηφίσεις στις Ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 4'
Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να ψηφίσεις στις Ευρωεκλογές
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει για ό,τι μας αφορά. Άρα μάλλον είναι χρήσιμο να καταθέσουμε ψήφο στις εκλογές που κρίνουν τους Ευρωβουλευτές. iStock

Οι Ευρωεκλογές κρίνουν ποιοι αποφασίζουν για ό,τι μας αφορά. Δηλαδή, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψηφίζουν νόμους σχετικούς με το μέλλον της δημοκρατίας.

Η Ευρώπη έχει εκλογές από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου και αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος να καταθέσετε τη ψήφο σας, η μακρά λίστα αρχίζει με τη σημείωση της συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Για να αλλάξει λοιπόν, ο κόσμος στον οποίον ζούμε είναι χρήσιμο να αξιοποιήσουμε τη ψήφο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θεσπίζει νόμους, οι οποίοι μας αφορούν όλους. Από μεγάλες χώρες και μικρές κοινότητες, έως ισχυρές εταιρείες και νεοφυείες επιχειρήσεις.

Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε αυτά που είναι πιο σημαντικά για τους περισσότερους: το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα.

Η ψήφος σας θα καθορίσει ποιοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα σας εκπροσωπήσουν κατά την εκπόνηση νέων νόμων. Θα επηρεάσει και την εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την καθημερινή ζωή τη δική σου και πολλών άλλων.

Πώς παίρνει αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και κοινωνίες πολιτών κάνουν προτάσεις επί αλλαγών που χρειάζονται στους νόμους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπ’ όψιν όσα προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο και προτείνει νέους νόμους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελέγχουν και βελτιώνουν τις προτάσεις.

Εάν εγκριθούν, εφαρμόζονται στα κράτη μέλη.

ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα click μακριά σας. Τρεις διαφορετικές υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί, σας προσφέρουν τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στους χώρους του, να γίνετε ευρωβουλευτής για μια μέρα και να μάθετε ό,τι θέλετε να μάθετε σχετικά με την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1. Κάντε μια περιήγηση 360° στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Χωρίς να σηκωθείτε από την καρέκλα σας, μπορείτε να περιηγηθείτε -εικονικά- στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που δουλεύουν στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Θα συναντήσετε βουλευτές και θα κατανοήσετε καλύτερα το έργο τους. Το διαδραστικό αυτό περιβάλλον διαθέτει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διάφορες δραστηριότητες!

2. Γίνετε ευρωβουλευτής

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να σας κάνει μια μέρα ευρωβουλευτή.

Κάντε βουτιά στην εικονική πραγματικότητα και βιώστε τον ρόλο ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ψάξτε καλά στο γραφείο σας, για να βρείτε και να ολοκληρώσετεδουλειές σχετικές με τη βουλευτική σας ιδιότητα. Ψηφίστε και στην ολομέλεια στο Στρασβούργο. Προφανώς εικονικά.

Και όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε σε 10 λεπτά.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημιουργήσει και εικονικό παιχνίδι ρόλων.

Λειτουργεί καλύτερα με ομάδες από 16 έως 28 παίκτες -έως 400 και απαιτεί έναν διαμεσολαβητή. Όλοι θα χρειαστούν συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές, με μια οθόνη που θα προβάλει περιεχόμενο σε όλη την ομάδα).

Μπορείτε να καθίσετε σε ένα έδρανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ζήσετε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, απευθείας από το σημείο που είστε και την κοινότητα που επιλέξατε για αυτό το παιχνίδι.

Οι μαθητές θα τα κάνουν όλα από την τάξη τους.

Το παιχνίδι διατίθεται δωρεάν και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

3. Περιηγηθείτε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

To Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας είναι ένα φόρουμ μάθησης, προβληματισμού και συζήτησης, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και προέλευσης. Πρωταρχική του αποστολή είναι να ενισχύσει την κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας σε όλο το εύρος της πολυπλοκότητάς της, να ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών και να αμφισβητήσει τις κοινές παραδοχές.

Μπορείτε να το δείτε εικονικά και να επισκεφτείτε διάφορες εκθέσεις (για παράδειγμα, η μόνιμη έκθεση «αφηγείται» την ιστορία κάθε ευρωπαϊκού έθνους χωριστά και τελικά το πώς διαμορφώθηκε η Ευρώπη και πώς έφτασε στο σήμερα). Θα ανακαλύψετε και λεπτομερείς τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ιστορικών αντικειμένων.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν τονίσει ότι «μέσω της προβολής και των εταιρικών σχέσεων, έχουμε ως στόχο να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση όσον αφορά τη συζήτηση, την παρουσίαση και τη γνώση της ιστορίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα