Υπεγράφη η στρατηγική συμφωνία ΕΕ και Αιγύπτου – Οι 6 πυλώνες

Διαβάζεται σε 8'
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, Κυριακή 17 Μαρτίου 2024.
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, Κυριακή 17 Μαρτίου 2024. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στρατηγικής σημασίας συμφωνία υπεγράφη στο Κάιρο μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πακέτο οικονομικής στήριξης 7,4 δισ. ευρώ.

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο “Κοινή Δήλωση για τη Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση”, κατά τη μίνι σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή (17/3), στο Κάιρο.

Παρόντες στη μίνι σύνοδο ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι και ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα έμπρακτης στήριξης στην Αίγυπτο, την ώρα που η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Αιγύπτου πλήττεται από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ και η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται.

Κατά την ομιλία της, μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι αυτή η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).

“Σήμερα εγκαινιάζουμε τη Στρατηγική και Ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Αίγυπτο” τόνισε σε ανάρτησή της στο X/Twitter. Θα εργαστούμε μαζί σε έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες”, πρόσθεσε.

Οι 6 πυλώνες της συμφωνίας

Στην ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στον πρώτο πυλώνα της συμφωνίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ και η Αίγυπτος θα εντείνουν τον πολιτικό διάλογο για θέματα περιφερειακής σημασίας. «Μαζί θα εργαστούμε για τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα διοργανώνεται Σύνοδος Κορυφής μία φορά κάθε δύο χρόνια, πέρα από το ετήσιο Συμβούλιο Σύνδεσης.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την οικονομική σταθερότητα. «Θα υποστηρίξουμε οικονομικά τις μεταρρυθμιστικές σας προσπάθειες, μαζί με διεθνείς εταίρους. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μας των 7,4 δισ. Ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο. «Η Αίγυπτος επωφελείται ήδη πολύ από το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο Νότιας Γειτονίας. Μπορούμε όμως να κάνουμε περισσότερα μαζί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συμπληρώνουμε με πρόσθετες επενδύσεις 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέρος του σημερινού πακέτου. Και θα χαρούμε να υποστηρίξουμε τη Διάσκεψη Επενδύσεων της ΕΕ στην Αίγυπτο στο Κάιρο αργότερα αυτό το έτος», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις είναι κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου. «Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Gregy. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για αυτό.

Αναφορικά με τον τέταρτο πυλώνα, τη μετανάστευση και την κινητικότητα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν ήδη μια πολύ καλή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα επενδύσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ από το σημερινό πακέτο για να γίνει η συνεργασία αυτή ακόμα πιο αποτελεσματική. «Θα συνεχίσουμε το έργο μας για τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέροντας ως παράδειγμα τις «εταιρικές συμφωνίες δεξιοτήτων». Παράλληλα, υπογράμμισε «συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης από την Αίγυπτο. Από τη διαχείριση των συνόρων, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της επιστροφής».

Ο πέμπτος πυλώνας αφορά την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου. «Έχουμε μια καθιερωμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και θα το ενισχύσουμε», ανέφερε.

«Ο τελευταίος πυλώνας – από πολλές απόψεις, είναι ο πιο σημαντικός – αφορά τους ανθρώπους, τις δεξιότητές τους και την έρευνα. Οι ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ήδη ευδοκιμούν. Η Αίγυπτος μπορεί τώρα να διαπραγματευτεί την ένταξή της σε άλλα προγράμματα της ΕΕ, όπως το Creative Europe και το Horizon Europe. Αυτό θα εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ του λαού μας και στις δύο πλευρές της Μεσογείου», πρόσθεσε.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, Κυριακή 17 Μαρτίου 2024.
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο από κοινού με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, Κυριακή 17 Μαρτίου 2024. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Καταλήγοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε περίοδο κρίσης. «Είμαστε όλοι εξαιρετικά ανήσυχοι για τον πόλεμο στη Γάζα και την εκτυλισσόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια εκεχειρία γρήγορα τώρα που θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα επιτρέψει σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», είπε, καλώντας τον Πρόεδρδο της Αιγύπτου να μεσολαβήσει για μια κατάπαυση του πυρός.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τους κινδύνους που θα είχε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα για τον ευάλωτο άμαχο πληθυσμό. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες μπορούν να φτάσουν στη Γάζα.

«Η ΕΕ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παράσχει την τόσο αναγκαία βοήθεια. Σήμερα η Γάζα χρειάζεται 500 φορτηγά την ημέρα – ή το αντίστοιχο από ξηρά, αεροπορική και θαλάσσια. Μόνο φέτος, η ΕΕ θα παράσχει 275 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Έχουμε παραδώσει πάνω από 1.800 τόνους της βοήθειας. Συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο και διασφαλίζουμε ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να φτάσει στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου που άνοιξε πρόσφατα στην Κύπρο», σημείωσε, τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου

Στα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν στο Κάιρο μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου στο Κάιρο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντεξη Τύπου με την οποία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες έξι Ευρωπαίων ηγετών και της Προέδρου της Κομισιόν με τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σε ξεκάθαρους στόχους για τη στήριξη των διμερών σχέσεων αναγνωρίζοντας ότι η σταθερότητα και ευμάρεια της Αιγύπτου είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στρατηγικής συενργασίας υπογράφεται σε κρίσιμη περίοδο για τη Μ. Ανατολή.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Όλοι ανησυχούμε, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, απαιτείται κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων. Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειες της Αιγύπτου. Είναι τεράστιας σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να δράσουμε ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή», είπε. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα και αναφέρθηκε στις αιγυπτιακές προσπάθειες για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι να κλείσουν οι παράνομες δίοδοι και να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι μετανάστευσης.

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ευνοεί και τις δύο πλευρές, είπε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Αλ Σίσι: “Μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας”

“Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Σύνοδο κοινής δήλωσης για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΕΕ Αιγύπτου” δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

“Θα συμπεριλάβουμε μία καινούρια διάσταση για να ενισχύσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης μεγάλη ανησυχία αποτελεί ο πόλεμος στην Παλαιστίνη. Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορέσουμε να στείλουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους. Σας ευχαριστώ για τις συζητήσεις μας και ελπίζω να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο και στο μέλλον” κατέληξε.

Δείτε live τις δηλώσεις των ηγετών από το Κάιρο:

Το πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times, αφορά στη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία.

Από αυτά τα χρήματα, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το 2024, ενώ τα 4 δισ. για τα οποία χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορούν στην περίοδο 2025-2027, το 1,8 στοχεύει σε επενδύσεις και είναι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων). Η βοήθεια θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, ενώ το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα.

Το τρέχον εξάμηνο πιθανόν θα λάβει χώρα η επενδυτική διάσκεψη για την Αίγυπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα