Υπόθεση Ασημακοπούλου: Τα ερωτήματα και το damage control του Μαξίμου

Διαβάζεται σε 3'
Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως Aris Oikonomou/ SOOC

Το Μαξίμου έσπευσε να “προλάβει” τις έρευνες που γίνονται για την υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου με δική του έρευνα.

Να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και της διαρροής προσωπικών δεδομένων πολιτών επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ωστόσο, το damage control του Μαξίμου, το οποίο προς το παρόν έχει τρία θύματα (την ευρωβουλεύτρια, τον πρώην, πια, γενικό γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του Γραμματέα των Αποδήμων στη ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο), παρουσιάζει κενά.

Ο Παύλος Μαρινάκης, στη συνέντευξή που έδωσε την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, είπε ότι τα δύο στελέχη (Σταυριανουδάκης και Θεοδωρόπουλος) καρατομήθηκαν μετά από έρευνα του Μαξίμου. Τί ακριβώς ερεύνησε το Μαξίμου, ποιος οργάνωσε και ποιος διεκπεραίωσε αυτή την έρευνα, πότε και με ποιον τρόπο;

Το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων πολιτών δεν είναι ζήτημα ενδοκυβερνητικό. Είναι θέμα δημόσιας πολιτικής και λογοδοσίας. Εννοείται ότι εξελίσσονται παράλληλα τρεις έρευνες για την υπόθεση Ασημακοπούλου. Η εισαγγελική, αυτή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών (τον οποίο, μάλιστα, είχε αποκαλύψει η Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική της συνέντευξη).

Αφού το Μαξίμου έκανε την έρευνα, η οποία μάλιστα κατέληξε πολύ γρήγορα σε αποτελέσματα, δεν οφείλει πλέον να ενημερώσει για τα ευρήματά της τόσο τον Εισαγγελέα όσο και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;

Η Νίκη Κεραμέως δεν έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όταν μέσα από το Υπουργείο υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών; Στις 7 Μαρτίου η ίδια η κα Κεραμέως είχε διαβεβαιώσει δημοσίως ότι “το υπουργείο δεν δίνει e-mail πολιτών”.

Είναι, επίσης, βολικό το αφήγημα ότι η διαρροή, ή μέρος αυτής, έγινε τον Μάιο του 2023. Από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου η χώρα είχε υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών την Καλλιόπη Σπανού.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα πολιτών οι οποίοι δημιούργησαν ειδικά e-mail για την πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου μόλις τους τελευταίους μήνες, ίσως και τον τελευταίο μήνα. Ποιος Μάιος του 2023, λοιπόν; Και από που πηγάζει η σχετική σιγουριά του κ. Μαρινάκη;

Αυτό άλλωστε θα το δείξει η έρευνα. Όχι του Μαξίμου, που φυσικά έχει ανεπίσημα χαρακτηριστικά και δεν ξέρει κανείς πώς έγινε, αλλά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προκαταβάλει την έρευνα, κάτι που φαίνεται από την εξής φράση: “Δεν είναι ότι κάποιος γράφτηκε στην επιστολική ψήφο και στη συνέχεια κάποιος τα στοιχεία του, το mail του, το έχει δώσει κάπου. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Προκύπτει από την έρευνα, φαντάζομαι θα το διαπιστώσει και η αρμόδια αρχή αλλά οι πολιτικές αποφάσεις όπως αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζεται να συμπίπτουν”.

Οσον αφορά τον “εσωτερικό έλεγχο” του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν περάσει δύο και πλέον εβδομάδες, χωρίς να υπάρξει έστω και στοιχειώδης ενημέρωση από το Υπουργείο. Ποιος την διενεργεί, σε ποια συμπεράσματα έχει φτάσει, ποιοι τεχνικοί έλεγχοι έχουν γίνει; Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα