Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για “Διαύγεια” στα οικονομικά και δημοψήφισμα για την ευρωομάδα

Διαβάζεται σε 4'
Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις για “Διαύγεια” στα οικονομικά και δημοψήφισμα για την ευρωομάδα
Ο Γιάννης Ραγκούσης Eurokinissi

Επέκταση της «Διαύγειας» στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όλα τα κόμματα πρότεινε ο Γιάννης Ραγκούσης. Μαζί με τον Θ. Θεοχαρόπουλο πρότειναν δημοψήφισμα για την ένταξη στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών.

Πρόταση για την καθιέρωση «Διαύγειας» τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα υπόλοιπα κόμματα ώστε να είναι διαφανή τα οικονομικά τους δεδομένα κατέθεσε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Γιάννης Ραγκούσης.

Παράλληλα μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο υποστήριξαν την πρόταση που κατέθεσαν μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη, ώστε να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρω-ομάδα των σοσιαλιστών ζητώντας δημοψήφισμα στο συνέδριο του κόμματος.

Ο Γιάννης Ραγκούσης πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με διαφάνεια στην «πρόσφατη, δυσάρεστη και άδικη για όλους μας, δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος».

Σημείωσε πως «με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση προς όλα τα κόμματα είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την επέκταση της «Διαύγειας», του Νόμου 3861 στα κόμματα, καθώς και στα δάνεια των πολιτικών προσώπων, ιδίως των μελών της κυβέρνησης. Προτείνω λοιπόν το κόμμα μας να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία με συγκεκριμένη πρόταση νόμου και να εισηγηθεί την επέκταση της εφαρμογής της «Διαύγειας» στα κόμματα. Και τότε να δούμε τα αντανακλαστικά της ΝΔ και του κάθε Άδωνι Γεωργιάδη».

Η πρόταση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με μία νομοθεσία του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας που θεωρήθηκε τομή όταν νομοθετήθηκε. Υπό την έννοια αυτή με ενδιαφέρον αναμένεται η ανταπόκριση της ηγεσίας του κόμματος στην πρόταση αυτή.

Παράλληλα στις τοποθετήσεις τόσο του Γιάννη Ραγκούση όσο και του Θανάση Θεοχαρόπουλου ήταν κοινό το στοιχείο της πρότασης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ώστε να αποφασιστεί το σε ποια ευρωομάδα πρέπει να μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης «πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν θέμα περιωπής δημοψηφίσματος. Ειδικά σε ένα κόμμα που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα μελών». Διευκρίνισε μάλιστα πως «δεν είναι ταυτοτική επιλογή. Είναι επιλογή για το σε ποιο πεδίο θα δώσουμε τις μάχες για την Ευρώπη που θέλουμε. Θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών μας – των δικών μας ιδεών – στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του S&D ή όχι».

Σε ανάλογη λογική ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως πρωθυπουργός και πρώην πρωθυπουργός ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ήταν μια μεγάλη τομή σε σχέση με το παρελθόν. Τώρα έφτασε η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Να κάνουμε την μεγάλη κεντροαριστερά και να ενταχθούμε στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αλλιώς πλέον δεν θα μπορέσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο της Γέφυρας μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Οικολόγων».

Η πρόταση για δημοψήφισμα πιθανότατα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από τη στιγμή που στην εισηγητική ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε μεν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, από την άλλη όμως αποκάλεσε «καλοδεχούμενη» την όποια συζήτηση γίνει για το θέμα αυτό στο Συνέδριο. Επίσης από θέση αρχής δύσκολα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να πει όχι σε ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Διακριτή θέση από τον Δ. Τεμπονέρα

Τη διακριτή θέση του για την ανάγκη ενός ενιαίου μετώπου των αριστερών δυνάμεων κατέθεσε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «οφείλουμε με διεργασίες βάσης ως επισπεύδοντες να διευκολύνουμε τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένων αρχών και αξιών, με ορίζοντα την ανατροπή των πολιτικών της Δεξιάς και την στοίχιση πίσω από ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχέδιο που θα υπερασπίζεται την δημοκρατία, την κοινωνία και τους θεσμούς».

Τόνισε πως αυτή ή έκκληση πρέπει να απευθυνθεί σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς της Aριστεράς. Όπως είπε «είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σαν επισπεύδων, να λειτουργήσει ενοποιητικά και προωθητικά, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στηριζόμενος στην ιστορική του παράδοση και στις γενετικές του καταβολές. Το «Μέτωπο Δημοκρατίας» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη, στους κοινωνικούς φορείς, σε συλλογικότητες αλλά και στους υφιστάμενους, πολιτικούς σχηματισμούς του προοδευτικού χώρου, που συνεργάζονται με ενότητα στη δράση, σεβόμενοι την πολιτική αυτοτέλεια και αυτονομία των υπολοίπων».

Επισήμανε τέλος πως «η κυβέρνηση της ΝΔ «προσφέρει» άπλετο πεδίο, προκειμένου να υπάρξει μια minimum πολιτική συμφωνία που αφορά είτε ζητήματα κεντρικά(μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια) είτε τοπικού χαρακτήρα(αποτροπή κλεισίματος ενός σχολείου ή ενός νοσοκομείου). Η δυναμική του εγχειρήματος θα προσδιορίσει τις εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής, αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν ένα τέτοιο, ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο.Οι Ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να δώσουν την ευκαιρία πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τις Ευρωομάδες των αριστερών , των σοσιαλιστών και των οικολόγων για την εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης και την εμβάθυνση και τη συνοχή της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα