Αποκλείει η Τουρκία το ενδεχόμενο ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Αποκλείει η Τουρκία το ενδεχόμενο ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
, , , 5 2018. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο στρατιωτικών. Παραμένουν κρατούμενοι. Το CNN Turk μετέδωσε ότι ερευνώνται και για απόπειρα κατασκοπείας, πράγμα που διαψεύδουν ελληνικές πηγές

«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

, , 5 2018. Sooc

 

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν  τις  εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα  ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο». 

Είναι ωστόσο φανερή η πρόθεση της Αγκυρας να παρατείνει την ταλαιπωρία των δύο Ελλήνων : Τις προθέσεις της Τουρκίας για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καταδεικνύει έως ένα βαθμό η απόρριψη της έφεσης- ένστασης που υπέβαλαν το πρωί της Δευτέρας οι συνήγοροί τους κατά της απόφασης με την οποία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, την περασμένη Παρασκευή. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως το CNN-Turk μετέδωσαν ως έκτακτη είδηση τη δήλωση του Ντενίζ Μποζντάγ:


Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το πόσο γρήγορα θα προσδιορισθεί η δίκη των δύο στρατιωτικών, αφού σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία η δίκη μπορεί να προσδιορισθεί από αύριο έως κατ’ ανώτατο όριο μέσα σε τρεις μήνες και κυρίως με ποιές κατηγορίες θα οδηγηθούν σε δίκη. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντενίζ Μποζντάγ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη ‘κατηγορούνται για κατασκοπεία’, αλλά ‘ερευνώνται, πράγμα που δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα ασκηθεί σε βάρος τους τέτοια δίωξη.

Φωτογραφία από τη σύλληψη και προσαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης

Όσο ενδεχομένως θα μακραίνει ο χρόνος μέχρι τη δίκη θα καθίσταται σαφέστερο αν η Τουρκία επιδιώκει μια υπόθεση που στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν ως περιστατικό ρουτίνας να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης και κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει ζητήσει από την Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και προλιτικό πρόβλημα, καλώντας την ταυτόχρονα να εφαρμόσει, ως οφείλει, τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, οι γονείς των δύο στρατιωτικών που έχουν μεταβεί στην Αδριανούπολη πήγαν στο δικαστικό μέγαρο της πόλης όπου ζήτησαν και έλαβαν από τον Εισαγγελέα άδεια και επισκέφθηκαν τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι οι οικογένειες δεν είχαν μέχρι εκείνη την ώρα άμεση επαφή με τον ανθυπολοχαγό και τον λοχία ΕΠΟΠ, αλλά μάθαιναν νέα τους από το ελληνικό προξενείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα