Και τώρα προσωρινές άδειες από 6,3 εκ ευρώ ετησίως

ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει  η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

Τι θα προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση- γέφυρα που θα φέρει η κυβέρνηση τη Δευτέρα για τα κανάλια, προκείμενου να εκπέμπουν νόμιμα μέχρι την οριστική αδειοδότηση από το ΕΣΡ, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η ρύθμιση θα αφορά παλιούς και νέους σταθμούς

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, ανακοινώνοντας την κατάθεση νέας νομοθετικής ρύθμισης για τις τηλεοπτικές άδειες.

"Μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση υποδομές και πρόγραμμα", εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές μετά τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στη συνέχεια στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί τη Δευτέρα, με στόχο να αναγκάσει τους καναλάρχες να πληρώσουν για να εκπέμπουν νόμιμα μέχρι να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός από το ΕΣΡ, καθώς εν τω μεταξύ κανένα από τα κανάλια δεν έχει κανενός είδους αδειοδότηση, δεδομένου ότι ο υπουργός Επικρατείας δεν υπέγραψε πέρυσι την παράταση των προσωρινών αδειών.

Ποιο θα είναι το κόστος των βεβαιώσεων προσωρινής άδειας και για πιο χρονικό διάστημα θα ισχύουν;

Καθώς είναι άγνωστο πότε θα συγκροτηθεί ΕΣΡ και πότε θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός, οι βεβαιώσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα δίνονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -πιθανότατα για ένα χρόνο- και θα ανανεώνονται εάν χρειαστεί.

Το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι καναλάρχες για τη βεβαίωση θα οριστεί αναλογικά με βάση την αποτίμηση των αδειών στο διαγωνισμό, που ακύρωσε η απόφαση του ΣτΕ.  Καθώς συνολικά για τις τέσσερις άδειες λειτουργίας, διάρκειας δέκα ετών, είχαν προσφερθεί 255 εκ ευρώ, το ετήσιο τίμημα της κάθε βεβαίωσης προσωρινής άδειας θα πρέπει να αποτιμηθεί από 6,3 εκ ευρώ ως και περίπου 7 εκ. Βεβαίως οι προσωρινές αυτές άδειες δε θα είναι μόνο τέσσερις.

Σημειωτέον δε πως βεβαίωση φαίνεται πως θα μπορούν να λάβουν όχι μόνο όσοι έχουν ήδη κανάλια, αλλά και νέοι καναλάρχες, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τουλάχιστον πληροφορίες η νομοθετική ρύθμιση δεν περιορίζει την προσωρινή αδειοδότηση μόνο για τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς.

Δεν θα είναι όμως μόνο οικονομικοί οι όροι που θα θέτει η νομοθετική ρύθμιση, καθώς θα πρέπει να πληρούνται όροι για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα. Ουσιαστικά ο νόμος Παππά ξαναμπαίνει έτσι από το... παράθυρο, δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες και ο νέος νόμος θα θέτει αντίστοιχες προϋποθέσεις για τα τρία αυτά ζητήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τηλεοπτικές άδειες, Δημοπρασία για τις άδειες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τηλεοπτικές άδειες: Νέο νόμο φέρνει η κυβέρνηση. Η ΝΔ ζητά εκλογές

Παππάς: Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχιστεί το τσάμπα

Τηλεοπτικές άδειες: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

SHARE:

24Media Network