Καρφιά Μητσοτάκη προς Τουρκία για το προσφυγικό και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Καρφιά Μητσοτάκη προς Τουρκία για το προσφυγικό και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 4η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη Eurokinissi

"Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν την ίδια στιγμή κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. Υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Λιμενικού. Κάλεσε τους Άραβες να επενδύσουν στην Ελλάδα: "Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας".

Στο προσφυγικό- μεταναστευτικό εστίασε κατά την ομιλία του στην 4η Ευρω- Αραβική Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “καρφώνοντας” ταυτόχρονα την Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και συνδέοντας τα δύο ζητήματα.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους Άραβες να επενδύσουν στην Ελλάδα, δηλώνοντας: “Τα κεφάλαια σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας”.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη Λιβύη, τη Συρία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη βόρεια Ευρώπη, την υποσαχάρια Αφρική αλλά “απλώνεται πλέον στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης και γίνεται το πεδίο εκείνο που δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός μαζί με την ετοιμότητά μας να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να προστατευτούν τα εθνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα”.

Σημείωσε ότι “η Ελλάδα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες φυγάδες των πολέμων και της ανέχειας, ανθρώπους που ξεκινούν ώστε να φτάσουν μέσω του Αιγαίου και των ακτών της Μεσογείου σε αυτό που αποκαλούν ευρωπαϊκό παράδεισο. Αλίμονο όμως, ούτε η διαδρομή είναι εύκολη, ούτε η κατάληξη είναι συχνά ευτυχής” και πρόσθεσε: “Θα είμαι λοιπόν ειλικρινής: η χώρα μου δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν. Οι δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορα μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως και μία μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων”.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι: “Μόνο με ενότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του εικοστού πρώτου αιώνα” και ευχήθηκε αυτό να συζητηθεί στην διάρκεια του forum. Υπογράμμισε μάλιστα ότι: “Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς, για να υπάρξει δηλαδή βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης”. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των δικτύων για να σταματήσει όπως είπε το χυδαίο εμπόριο ελπίδας από εκείνους που παραβιάζουν τυπικούς και ηθικούς νόμους. Είπε επίσης ότι χρειάζεται φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας, αλλά και της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών, “για να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων”.

Και στο σημείο αυτό κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας: “Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν την ίδια στιγμή κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις”, είπε αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας τόσο όσον αφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στη συμπεριφορά της στο Αιγαίο και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην Άγκυρα: “Θα ήταν καλό να μη φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα, αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Επισήμανε ταυτόχρονα το Λιμενικό είναι επιφορτισμένο με την αποστολή φύλαξης των συνόρων μας, την οποία όπως υπογράμμισε “με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο” ενώ κάλεσε αυτούς “που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την υλοποίηση των δικών τους γεωστρατηγικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα”, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις Τσαβουσογλου.

Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “η Ελλάδα μετά από μία δεκαετία κρίσης και εξωστρεφές εσωστρέφειας είναι ξανά παρούσα στο ρόλο που της αρμόζει”, υπογράμμισε το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων και συνθηκών και είπε ότι ως Ευρωπαίος εταίρος η Ελλάδα μεταφέρει παντού το κεκτημένο του κράτους δικαίου, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως εθνική δύναμη πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια συνεννόησης και κοινών δράσεων με τις κυβερνήσεις και τους λαούς της ευρύτερης περιφέρειας.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι μαζί με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, η Ελλάδα προωθεί διήμερη και τριήμερη σχήματα συνεργασίας σε πολλά επίπεδα, σχήματα τα οποία επανέλαβε ότι είναι ανοιχτά σε κάθε κράτος που συμμερίζεται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Χαρακτήρισε δε την 4η ευρωαραβικη σύνοδο ένα ακόμη βραχίονα αυτής της προσπάθειες και τόνισε ότι πλέον πρέπει να δοθεί σε αυτή τη συνεργασία έμφαση και στην κλιματική αλλαγή.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στηνν απολιγνητοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μέχρι το αργότερο το 2028 και τη διεθνή συνάντηση που θα φιλοξενήσει μέσα στο 2020 η Αθήνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά, καλώντας τους ηγέτες να παρευρεθούν σε αυτό το σημαντικό ραντεβού.

Δήλωσε επίσης ότι ανοίγονται ευκαιρίες στη χώρα μας εξαιτίας φιλοεπενδυτικών πολιτικών της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε υπηρετεί το σύνθημα ανάπτυξη για όλους με μία σειρά πρωτοβουλιών που σαφώς ενδιαφέρουν και τον αραβικό κόσμο.

Ανέφερε ενδεικτικά στον τομέα του τουρισμού την έγκριση του Mykonos Project από το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για ξενοδοχειακές επενδύσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα μέσω του αστέρα Βουλιαγμένης εταιριών από το Άμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, την επένδυση στον αγροτοδιατροφικό τομέα μέσω του σχήματος Ανδρομέδα στις ιχθυοκαλλιέργειες το οποίο ελέγχεται από αραβικά κεφάλαια.

“Δίνουμε ισχυρό μήνυμα ότι τα κεφάλαια των επενδυτών δεν αδρανούν, ούτε χάνονται πια στην πατρίδα μας μπροστά στα γραφειοκρατικά προσκόμματα” τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε ειδική τροπολογία για την απόκτηση golden visa με όρους που ευνοούν τις αγορές ακινήτων και εκτός Αττικής. Χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα σχετικά στοιχεία όσον αφορά τις αραβικές χώρες. Ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι πρώτη από τις αραβικές χώρες στις αιτήσεις για golden visa και ακολουθεί ο Λίβανος, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ιράκ και Ιορδανία. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι το μερίδιο του λέοντος βέβαια ανήκει στην Κίνα με 60% των αιτήσεων, όμως πάνω από 10% των χορηγήσεων προέρχεται από αραβικές χώρες.

Χαρακτήρισε επίσης καλοδεχούμενη την ευρω-αραβική συνεργασία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, υπενθυμίζοντας ότι επίκειται η παραχώρηση του Ελ.Βενιζέλος και η εκμετάλλευση 10 περιφερειακών λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και ότι ως το 2042 ανοίγει ο δρόμος με ΣΔΙΤ για άλλα 23 περιφερειακά αεροδρόμια και την παραχώρηση σε ιδιώτες επτά σημαντικών μαρινών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα διαθέσει επίσης το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ.

“Η δημοσιονομική υπευθυνότητα αλλά ταυτόχρονα η ελάφρυνση φορολογικών βαρών δημιουργεί νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Επανατοποθετείται η Ελλάδα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια στο χάρτη των αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τρόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και ως χώρα πλέον χαμηλού πολιτικού ρίσκου” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς τους Άραβες είπε: “Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας και θα βρείτε για πρώτη φορά μία αντιμετώπιση που αρμόζει με το ενδιαφέρον σας να επενδύσετε στην Ελλάδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα