Κατεδαφίσεις: Η εντολή Χατζηδάκη και η απάντηση του Φάμελλου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης EUROKINISSI

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα πυροδότησαν νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 1.108 αναμένεται να φθάσουν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη της χώρα, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από τη Μάνδρα, όπου έδωσε το παρών στην πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας στην Αττική. 

Ενώ, με το βλέμμα στραμμένο στο Μάτι είναι το ΥΠΕΝ, όσον αφορά τη συνέχιση των κατεδαφίσεων και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών απωλειών. Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα, που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων, που έχουν χτιστεί πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», εντείνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς. 

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας, ότι «από εδώ από την Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το ΥΠΕΝ δεν ανέχεται την αυθαιρεσία». 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «τάξη θα μπει και στο Μάτι, στον άλλο τόπο της τραγωδίας», όπου πρόκειται να γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές». Παρόντες στη σημερινή κατεδάφιση ήταν και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο δήμαρχος της Μάνδρας - Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της Πολεοδομίας Ελευσίνας.

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα δεν είναι οι πρώτες για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον φετινό Μάρτιο ξεκίνησε το γκρέμισμα στη Μακρόνησο, σε 22 αυθαίρετες κατοικίες. 

Μάλιστα, τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος. 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ 

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τόνισε σε αναλυτική του δήλωση: "Ο κύριος Χατζηδάκης υλοποιεί τις κατεδαφίσεις που είχε προετοιμάσει και δημοπρατήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μάνδρα, σε μία μάταιη προσπάθεια να καλύψει την αντιπεριβαλλοντική ταυτότητα και πολιτική της ΝΔ. Επειδή όμως φρόντισε να κρύψει και πάλι την αλήθεια, του υπενθυμίζουμε ότι ήταν απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να αναλάβει τη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Διαγωνισμού για ένα μεγάλο μέρος κατεδαφίσεων στην περιοχή της Αττικής που καθυστερούσαν για δεκαετίες (επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και να κινητοποιήσει τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να δρομολογήσουν χωρίς καθυστερήσεις κατεδαφίσεις με τελεσίδικες αποφάσεις, μέσω ενός προγράμματος χρηματοδότησης τεσσάρων (4) εκατ. ευρώ. 

Οι σημερινές κατεδαφίσεις στη Μάνδρα προβλέπονταν στην απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΝ, Γ.Σταθάκη, (28595/823), στις 29 Μαρτίου του 2019, για τη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού προϋπολογισμού 499.700,00 ευρώ για την εκτέλεση τριάντα οκτώ (38) τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας και σε δάση, δασικές εκτάσεις, εθνικό δρυμό στην περιοχή της Αττικής. Καλούμε τον κύριο Χατζηδάκη να περιορίσει τις φιέστες και να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αυθαίρετη δόμηση, τις οποίες καθυστερεί, όπως είναι η πλατφόρμα εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων αυθαίρετων (ΚΥΑ ΦΕΚ 2871/19) και η στελέχωση και η λειτουργία των Περιφερειακών και του Κεντρικού Παρατηρητηρίου Δόμησης που θεσμοθετήθηκαν ώστε να εποπτεύουν την πορεία των κατεδαφίσεων. 

Η μοναδική πολιτική παρέμβαση που έχει κάνει ο ίδιος στον τομέα της αυθαίρετης δόμησης είναι η δήλωσή του, αυτήν την εβδομάδα, ότι προσπαθεί να περιορίσει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Μάτι εξαγγέλλοντας μέχρι και τη διευθέτηση και την κάλυψη ρεμάτων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE: