Κατρίνης για Τέμπη: “Πλυντήριο συγκάλυψης ευθυνών η Εξεταστική Επιτροπή”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Μιχάλης Κατρίνης
Ο Μιχάλης Κατρίνης INTIME

Ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνον στον ανθρώπινο παράγοντα, επέρριψε ο Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ως ένα “πλυντήριο συγκάλυψης ευθυνών” χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ο Μιχάλης Κατρίνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “επιχειρεί να περιορίσει τις ευθύνες για το δυστύχημα στο σταθμάρχη και στο μηχανοδηγό”.

“Τα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι ο κύκλος της εξεταστικής για την τραγωδία των Τεμπών κλείνει και επομένως η υπόθεση μεταφέρεται στην δικαιοσύνη. Αυτό και μόνο δείχνει την απόσταση που την χωρίζει από το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και την καθολική απαίτηση να αποδοθούν ευθύνες. Ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μιλούν στο πόρισμά τους για πιθανή ευθύνη πολιτικών προσώπων, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις ευθύνες στο σταθμάρχη και στο μηχανοδηγό.

Κάποιοι μάλιστα από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν διστάζουν να επιτίθενται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κυβέρνηση μεθοδευμένα, επιδιώκει να απαλλάξει τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη για ασφαλείς σιδηροδρόμους”, δήλωσε αρχικά ο Μιχάλης Κατρίνης.

Και πρόσθεσε: “Οφείλει το σύνολο του πολιτικού συστήματος αλλά και η ηγεσία της Δικαιοσύνης να προβληματιστούν από τα ευρήματα έρευνας σύμφωνα με την οποία δύο στους τρεις εμπιστεύονται ελάχιστα ή και καθόλου τη δικαιοσύνη ενώ το 77% πιστεύει ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών αφού υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Έχουμε μία σύμβαση για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, που αναθεωρήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για τον λόγο για τον οποίον δεν υλοποιήθηκε. Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα. Αυτά έπρεπε να συζητηθούν και να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή , η οποία δυστυχώς μετατράπηκε σε πλυντήριο συγκάλυψης.

Αναρωτιέμαι αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας νιώθουν ικανοποιημένοι με το σημερινό φιάσκο και είναι ήσυχοι με τη συνείδηση τους. Ιδιαίτερα όταν το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που υπερασπίζονται , ούτε λίγο ούτε πολύ καταλήγει στο ότι ακόμα και αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα γινόταν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Για αυτούς, για όλα φταίνε ο σταθμάρχης και ο μηχανοδηγός. Για εμάς είναι σαφές ότι αν είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα ασφαλείας, όπως υπάρχει σε όλες τις άλλες χώρες, δεν θα είχε συμβεί το τραγικό αυτό περιστατικό”.

Σε ερώτηση για την κατάθεση πρότασης του ΠΑΣΟΚ που αφορά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απάντησε: “Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει τέτοια πρόταση. Όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία κρύφτηκε πίσω από την πρόταση του ΚΚΕ, που την βόλευε στη λογική διάχυσης και εξαφάνισης των ευθυνών, και απέρριψε τη δική μας.

Εμείς επιμένουμε στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Όμως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξουν και τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όταν ενδεχομένως έρθει στη Βουλή δικογραφία για άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα