Ο Κατρούγκαλος απαντά στον Γεραπετρίτη για τα περί “άγνοιας” του Συντάγματος

Ο Κατρούγκαλος απαντά στον Γεραπετρίτη για τα περί “άγνοιας” του Συντάγματος
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Παραθέτοντας άρθρο του Συντάγματος για τη διερευνητική εντολή ο Γ. Κατρούγκαλος απαντά στον υπουργό Επικρατείας αναφορικά με τα περί "άγνοια Συντάγματος" που καταλόγισε ο τελευταίος στον Αλέξη Τσίπρα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου μετά την ομιλία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βουλή, στο πλαίσιο της Συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2022, όπου μεταξύ άλλων ο υπουργός καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα άγνοια Συντάγματος.

“Ο κ. Γεραπετριτης καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος και εμένα, άγνοια Συντάγματος, γιατί, τάχα, και να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, τίποτα δεν θα άλλαζε, γιατί οι διερευνητικές εντολές θα κατέληγαν στην ίδια κυβέρνηση. Το Άρθρο 38, παράγραφος 1 του Συντάγματος προβλέπει, αντιθέτως, εκλογές, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος μας”, έγραψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον λογαριαμό του στο Twitter.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο, “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση εάν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2,3 και 4 του άρθρου 37.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα