Κατρούγκαλος: Όχι αλλα μικροκομματικά παιχνίδια με την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος EUROKINISSI

Σε δήλωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, να εφαρμόσει τις επιμέρους προβλέψεις και να κυρώσει τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν προχώρησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωση με αφορμή την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφήνει χώρο σε εθνικιστικές δυνάμεις των δύο χωρών και στην Τουρκία, αρνούμενη να αξιοποιήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της αδιέξοδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και την καλεί να προχωρήσει σε σειρά βημάτων για την πλήρη εφαρμογή της.

Αναλυτικά η δήλωση Κατρούγκαλου

"Όχι άλλα επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στη Βόρεια Μακεδονία ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση -εγκλωβισμένη στα εσωκομματικά της αδιέξοδα- αρνείται να αξιοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προωθήσει την στρατηγική σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας χώρο στις εθνικιστικές δυνάμεις των δύο χωρών αλλά και το πεδίο ελεύθερο για την Τουρκία. Αποτελεί θλιβερή και αντιφατική εικόνα ο ΥΠΕΞ να εκφράζει προβληματισμό για την πολυεπίπεδη αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Βόρειας Μακεδονίας όταν η Κυβέρνηση δεν μπορεί εδώ και δύο χρόνια να κυρώσει ούτε μια τεχνική στρατιωτική συμφωνία.

Για να έχει λοιπόν πραγματική αξία οποιαδήποτε επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία ή συνάντηση με αξιωματούχους της, πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τις οποίες περιμένουμε από τον Υπουργό Εξωτερικών:

Πότε θα εφαρμοστεί η Συμφωνία του Ιουνίου 2019 για αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας, ως προς τις αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο; Ποιος είναι ο οδικός χάρτης για αλλαγή  ονομάτων και ειδικά των αθλητικών ομοσπονδιών στη γείτονα; Πότε θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες συναντήσεις για τα εμπορικά σήματα; Πότε η Ελλάδα θα αλλάξει τις οδικές πινακίδες ώστε να αναφέρονται στη Βόρεια Μακεδονία; Πότε θα κυρωθούν τα τρία μνημόνια; Πότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για να υπάρξουν νέα μνημόνια και συμφωνίες;

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι νέα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για ασκήσεις δημιουργίας εντυπώσεων".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία των Πρεσπών, Βόρεια Μακεδονία, Γιώργος Κατρούγκαλος, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network