Κατρούγκαλος: Πλειοδοσία πίστης από Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Κατρούγκαλος: Πλειοδοσία πίστης από Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας από την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ και εντόπισε ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική.

Για «πλειοδοσία πίστης προς την Ουάσιγκτον» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Καλά απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς ως απαράδεκτες τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών» περί αντι-ρωσικής πληροφοριακής εκστρατείας στην Ελλάδα, τόνισε, λέγοντας πως επειδή έχουμε έκτακτες συνθήκες, θα περιμένουμε και πράγματα που συνήθως δεν γίνονται. «Έχει βέβαια μια αντίφαση η απάντηση, όταν στο τέλος εύχεται να παραμείνουν οι διμερείς σχέσεις στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ενώ θα έπρεπε να είναι ευχή να παραμείνουν σε καλό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις, προφανώς αυτό αντιφάσκει με την πλειοδοσία πίστης προς την Αμερική όχι προς την Ευρώπη που έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν», επισήμανε.

«Η θέση της χώρας θα πρέπει να είναι πάντοτε υπέρ του διεθνούς Δικαίου, υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κρατικής κυριαρχίας κάθε χώρας, και για αυτό το λόγο πολύ καλά κάναμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις και καταδικάσαμε τη ρωσική εισβολή. Από εκεί και πέρα, όμως, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι να βλέπουμε τι γίνεται και την επόμενη μέρα. Να θέλουμε να υπάρξει μια Ευρώπη η οποία να είναι αυτοτελής πόλος στη διεθνή σκηνή και να μπορέσει με έναν εξισορροπιστικό ρόλο που θα παίξει να απομακρύνει τον κίνδυνο ενός νέου πολύ επικίνδυνου Ψυχρού Πολέμου», επισήμανε.

«Εάν δεν κάνουμε κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκεί να οδηγηθούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 ορατοί πόλοι στην παγκόσμια σκηνή, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η φιλία Κίνας-Ρωσίας είναι σαν βράχος. Είναι έντονη, επομένως, η πιθανότητα στο μέλλον να έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν νέο διπολισμό, με τη Ρωσία και την Κίνα από την μια πλευρά, και τη Δύση από την άλλη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η Ευρώπη θα έπρεπε να δημιουργήσει τη δική της αυτόνομη εξωτερική πολιτική, τη δική της στρατηγικά αυτόνομη άμυνα από το ΝΑΤΟ, ώστε να αναδειχθεί ως ένας ξεχωριστός πόλος στη διεθνή σκηνή, να παίξει έναν εξισορροπιστικό ρόλο. Είναι προφανές ότι δεν θα ήταν απέναντι στις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα