Κατρούγκαλος: Η σχέση Ελλάδας - Κύπρου είναι αδελφική, με πλήρη συναντίληψη

Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Κύπρο
Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Κύπρο EUROKINISSI

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με την Κύπρο, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η πολυδιάσταση συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και ο συντονισμός εν όψει και της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα, αλλά και της διμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αττάλεια την Πέμπτη ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη Λευκωσία στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Η θερμή συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και η γόνιμη και φιλική συνάντηση που ακολούθησε με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία των δύο χωρών.

ADVERTISING

Ενδεικτικό είναι ότι αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο ο Προέδρος Ν. Αναστασιάδης με ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για «συνεννόηση και απόλυτο συντονισμό των κυβερνήσεών μας». «Δεν πρόκειται για διμερή επαφή, αισθανόμαστε όλοι σαν να είμαστε από την ίδια μεριά υπεράσπισης των ιδίων αξιών, των ιδίων συμφερόντων», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Κύπριο ομόλογό του.

Επισήμανε ότι «επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο: η αδελφική σχέση μεταξύ των δύο κρατών, η πλήρης συναντίληψη συμφερόντων και χάραξη τακτικής και στρατηγικής» σημειώνοντας ότι «από τη δική μας μεριά δεσμευόμαστε ότι πάντα έτσι θα συνεχίσει να είναι». Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι είναι ένα θέμα κατ'εξοχήν παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ένα θέμα κατοχής ενός κυρίαρχου κράτους, επισημαίνοντας τη σημασία αξιοποίησης της προόδου που έχει επιτευχθεί στο Gran Montana και υπογραμμίζοντας ότι «όσο περνάει από το χέρι μας θα επιδιώξουμε την επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό έστειλε και προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δύο μέρες πριν από τη συνάντησή τους στην Αττάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών από τη Λευκωσία. «Θα ζητήσω από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της άλλης πλευράς, ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος» αποσαφήνισε.

Βούληση Ελλάδας και Κύπρου, όπως επισήμανε, είναι «να λυθεί το Κυπριακό, χθες», συγκεκριμένα «να ξεκινήσει μία συζήτηση προπαρασκευαστική, άτυπη στην αρχή, ούτως ώστε να υπάρχει μια πρόοδος που θα μας επιτρέψει όταν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να αξιοποιήσουμε όλη την πρόοδο που έχει γίνει στο Κραν Μοντανά».

Τα μηνύματα, όπως τόνισε από την πλευρά του επ' αυτού ο Κύπριος ΥΠΕΞ «έχουν στόχο να οδηγηθούμε σε συνομιλίες οι οποίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα»τονίζοντας ότι «δεν είναι στόχος μας να συνομιλούμε για χάρη των συνομιλιών». Όσον αφορά στις συζητήσεις σχετικά με την Ευρώπη αλλά και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «πάγια, η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζονται τις αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας, τις ανοιχτές κοινωνίες, τις δημοκρατικές αρχές. Και σε μια περίοδο που αμφισβητούνται αυτές οι αρχές ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρώπης, είναι πάντοτε χρήσιμο να συζητάμε για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τις υπερασπιστούμε, πολύ περισσότερο που πολλές από τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο συναρτώνται και με τα εθνικά μας θέματα».

Ιδιαίτερα τόνισε το «γιατί δεν πρέπει να αποκλειστούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας με την αυτονόητη προϋπόθεσή του εκ μέρους της σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας», καθώς, όπως εξήγησε, «είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, αλλά και των δικών μας χωρών να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος». Ερωτηθείς ειδικότερα επ' αυτού ανέφερε την «απόλυτη σύμπτωση» με την Κύπρο στο θέμα αυτό καθώς «είναι προς το συμφέρον του λαού της Τουρκίας, των δικών μας χωρών και της ΕΕ να μην υπάρχει μια αντιευρωπαϊκή, εχθρική Τουρκία στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ». «Είμαστε αντίθετοι», συμπλήρωσε, «στο να καλλιεργηθεί από πολλές πλευρές ένα κλίμα ισλαμοφοβίας που είναι αντίθετο στην πρακτική των ανοιχτών κοινωνιών που πάντοτε η Ευρώπη προωθούσε, και είναι αντίθετος στον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό όπου έχει τις δικές του αξίες, έχει όμως και σεβασμό και στον άλλον».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζοντας τη διαφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του τερματισμού των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. «Δεν θα βοηθήσει όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού αλλά και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε όσον αφορά την Τουρκία: τη μετατροπή της σε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, μια χώρα η οποία είναι κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία, γιατί η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτο στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλουμε μία Τουρκία που είναι κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την συνέχιση της ενταξιακής της πορείας. Διότι ο τερματισμός αυτής της πορείας θα οδηγήσει σε ακόμη πιο απρόβλεπτες εξελίξεις όσον αφορά την Τουρκία», είπε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
SHARE:

24Media Network