Κατρούγκαλος: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη κι όχι λαούς

Κατρούγκαλος: Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη κι όχι λαούς
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών Eurokinissi

"Σε όλα τα διεθνή κείμενα ο όρος «ιθαγένεια» αποδίδεται με τον όρο "nationality" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στην σχετική κριτική της αντιπολίτευσης. "Οι Αλβανοί προβληματίστηκαν κι όχι εμείς" αντέτεινε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη κι όχι λαούς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την Συμφωνία των Πρεσπών και το ζήτημα του «nationality». Ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «σε όλα τα διεθνή κείμενα ο όρος «ιθαγένεια» αποδίδεται με τον όρο «nationality» παρατηρώντας ότι η ιθαγένεια προσδιορίζει τον νομικό δεσμό ενός πολίτη με ένα κράτος κι όχι την εθνότητά του, η οποία παραμένει ένα θέμα «συνείδησης κι ατομικού αυτοπροσδιορισμού».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στο κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών κι αναρωτήθηκε «γιατί δεν έμεινε αποκλειστικά ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας και προστέθηκε το Μακεδονική;» παρατηρώντας ότι «οι Αλβανοί προβληματίστηκαν κι όχι εμείς» σε σχέση με τις συνταγματικές τροπολογίες που πρότειναν μέλη των Αλβανικών κομμάτων στην Βόρεια Μακεδονία.

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι η δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων της γειτονικής χώρας ως «Μακεδονικός λαός» δικαιώνει τις επιφυλάξεις του για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι» κι αυτό προσδιορίζεται ακριβώς στην Συμφωνία σε σχέση με τις προβλέψεις ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να διεκδικεί την κληρονομιά της αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και του πολιτισμού της.

Γ. Κουμουτσάκος: Η υπευθυνότητα μίας κυβέρνησης κρίνεται από το αν έχει διασφαλίσει την εθνική ενότητα

«Η υπευθυνότητα μίας κυβέρνησης κρίνεται από το αν έχει διασφαλίσει την εθνική ενότητα» επισήμανε ο Γ. Κουμουτσάκος προειδοποιώντας ότι «η Ιστορία θα γράψει αυστηρά όσους πουν το «Ναι».

Ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η ΝΔ έχει στηρίξει εδώ και χρόνια την λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων που «προφανώς συνυπήρχε και το γεγονός της μηδενικής πιθανότητας αποδοχής Μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας». Ο Γ. Κουμουτσάκος επέμεινε ότι οι προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελούν «εύφορο έδαφος, θερμοκήπιο αυριανού αλυτρωτισμού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα