Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για Πλεύρη: Να ζητήσει συγνώμη προς τον Εβραϊκό λαό

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για Πλεύρη: Να ζητήσει συγνώμη προς τον Εβραϊκό λαό
Ο Θάνος Πλεύρης InTime

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία του για την τοποθέτηση του Θ. Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας και κάνει αναφορά σε παλαιότερες αντισημιτικές δηλώσεις του.

Τη συγγνώμη του νέου υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ζήτησε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με αφορμή αντισημιτικές δηλώσεις του πολιτικού της ΝΔ, από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν του.

Όπως αναφέρει το ΚΙΣΕ, το 2009 και ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, ο νομικός έλεγε μεταξύ άλλων,”να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς”. Αφήνοντας αιχμές για τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Πλεύρη, το ΚΙΣΕ τονίζει με νόημα, “ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος”. Κάτι δηλαδή που συνεπάγεται η φύση της νέας θέσης που αναλαμβάνει.

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται το ΚΙΣΕ έλαβε χώρα στην ακρόαση για το φιλοχιτλερικό αντισημιτικό πόνημα του πατέρα του, “Οι Εβραίοι. Ολη η αλήθεια”, ένα βιβλίο που διαφήμιζε και ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν και εκείνος στον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη (και ζήτησε συγγνώμη το 2017). Στη δίκη αυτή λοιπόν, ο γιος Πλεύρης υιοθέτησε ως συνήγορος τις απόψεις του συγγραφέα πατέρα, με επιχειρήματα όπως το αναφερθέν. Τότε μάλιστα ο πατέρας Πλεύρης κρίθηκε τελικά αθώος από το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας με τους εφέτες να κρίνουν πως όσα ανέφερε στο βιβλίο “δεν συνιστούν πρόκληση για ρατσιστικές ενέργειες σε βάρος εβραίων”, ενώ αποφάνθηκαν ότι ο συγγραφέας με τις απόψεις του δεν προσέβαλε τον εβραϊκό λαό. Πρωτοδίκως ο Κωνσταντίνος Πλεύρης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή και για τα δύο προαναφερθέντα αδικήματα.

Σημειώνεται πως το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει την αντίθεσή του και στην υποψηφιότητα Πλεύρη το 2014 με τον συνδυασμό του Αρη Σπηλιωτόπουλου στις δημοτικές εκλογές, σημειώνοντας και τότε τις δημόσιες αντισημιτικές του τοποθετήσεις.

Μάλιστα, στις παλαιότερες μισαλλόδοξες δηλώσεις του νυν υπουργού Υγείας, αναφέρεται και εκτενές άρθρο της Neue Züricher Zeitung υπό τον τίτλο “Ανασχηματισμός με ατυχίες στην Ελλάδα”. Το άρθρο μεταφράζει στα ελληνικά η Deutsche Welle, και μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Την ηγεσία του υπουργείου αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης. Ο δικηγόρος είναι γιος ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ίδιος έχει συμμεριστεί ακραίες απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ

“Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία του από την τοποθέτηση του κ. Θάνου Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας.

Ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: «…..Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Άουσβιτς. Που λέει ότι «να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς». Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Ότι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: «Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Άουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Άουσβιτς». Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι «θέλω να εξοντώσω κάποιον;».

Περιμένουμε από τον κ. Θάνο Πλεύρη την έκφραση συγνώμης προς τον Εβραϊκό λαό για την αναφορά του αυτή και σαφή καταδίκη της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος, ευθυγραμμιζόμενος με τις διακηρυγμένες θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ελπίζουμε δε ότι ο νέος υπουργός θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες της χώρας ισότιμα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκεύματος.

Αθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2021

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος”.

Να αναφερθεί εδώ πως στις 27 Ιανουαρίου του 2017, και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο Θ. Πλεύρης έγραψε στο Twitter: “Ημέρα σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων”.

Εντέλει ο κ. Πλεύρης επανήλθε με τοποθέτησή του ζητώντας συγνώμη όπως και ζητήθηκε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version