Ηλεκτρονικός εμφύλιος στην κεντροαριστερά

Ηλεκτρονικός εμφύλιος στην κεντροαριστερά
Panhellenic conference of the Democratic Alliance, in SEF stadium, Athens, on July 2, 2017 / , , , 2 , 2017 Aggelos Barai / SOOC

Τριγμούς στην διαδικασία για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς προκαλεί το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την Φώφη Γεννηματά από την μία και τους υπόλοιπους υποψηφίους από την άλλη, να στυλώνουν τα πόδια τους και να εμμένουν στις θέσεις τους

Η συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την διαδικασία για την εκλογή αρχηγού του νέου, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ήταν -σχεδόν- μονοθεματική, όμως απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορία, δεν ελήφθη.

Το μπαλάκι θα βρεθεί για λίγες ημέρες στα χέρια  των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, που αύριο αναμένεται να λάβουν επιστολή από τον επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, στην οποία θα τους ζητάει να του απαντήσουν για το εάν αυτές είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το έργο τόσο της online, όσο και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Όμως το πολιτικό ζήτημα παραμένει, καθώς η πλευρά της Φώφης Γεννηματά δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πρόταση της για αυτοπρόσωπη παραλαβή του κωδικού pin από εκείνους που θα επιλέξουν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία από απόσταση. «Είμαστε πολιτικός φορέας, όχι talent show», δήλωσε στο News247 μέλος της επιτροπής, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσει την δυσφορία του για τους υποψηφίους που αρνούνται να δεχθούν την συγκεκριμένη δικλίδα ασφαλείας. Μάλιστα, επικαλείται και το μοναδικό στην Ευρώπη παράδειγμα online ψηφοφορίας, αυτό της Εσθονίας, που ακόμα και εκεί, όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο στις εκλογικές διαδικασίες, παρουσιάζονται στα -αντίστοιχα- ΚΕΠ της χώρας της Βαλτικής και εγγράφονται στους καταλόγους αυτοπροσώπως.

Με τους εκπροσώπους της προέδρου του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκαν και άλλα μέλη της επιτροπής, εκτός Χαριλάου Τρικούπη, όπως οι κύριοι Μπίστης, Ρέππας και Κοντιάδης, που κατά τις πληροφορίες υποστηρίξαν πως χωρίς την παραπάνω δικλίδα ασφαλείας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η διαδικασία να είναι εντελώς διαβλητή.

Επίσης, την ενόχληση τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Φ.Γεννηματά και για τις διαρροές  που εμφανίζουν την πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην επιθυμεί καθόλου την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο είναι ψευδές και ανυπόστατο. Μάλιστα, εμμέσως, πλην σαφώς, φωτογράφισαν ως πηγή αυτών των διαρροών τις πλευρές ορισμένων εκ των άλλων υποψηφίων. 

Από την άλλη πλευρά, υπέρ της ευκολότερης ψήφου εξ αποστάσεως έχουν ταχθεί ανοιχτά με δηλώσεις τους οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης. Από τα στρατόπεδα τους υποστηρίζουν ότι το αδιάβλητο της ψηφοφορίας μπορεί να εξασφαλιστεί από τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή από μία πιστωτική κάρτα ή από έναν συνδυασμό των παραπάνω προσωπικών στοιχείων των πολιτών που θα θελήσουν να ψηφίσουν. Επίσης, θέτουν το ερώτημα «Από που ακριβώς θα γίνεται η παραλαβή του κωδικού;», αναφέροντας πως θα είναι παράλογο να στείλεις στην πρωτεύουσα του νομού να ψηφίσουν τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και εκατοντάδες χιλιόμετρα τους κατοίκους του εξωτερικού.

Το ζήτημα φαίνεται πως θα απασχολήσει έντονα την όλη διαδικασία το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι εμπλεκόμενοι δύσκολα θα κάνουν πίσω από την αρχική τους θέση, με τον Ν.Αλιβιζάτο να καλείται να δώσει την λύση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση, καθώς αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για σύνθεση απόψεων.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα