Μητσοτάκης: “Κάθε ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη”

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Στο συνέδριο της ΝΔ ο πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου τους δεξιούς ψηφοφόρους για τον κίνδυνο οι ευρωεκλογές να ανοίξουν κερκόπορτα σε νέες περιπέτειες. Καρφιά κατά Βελόπουλου για κόμμα τηλεμάρκετινγκ

Νέο μήνυμα, ιδίως προς τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους, έστειλε κλείνοντας το 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι: “Κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες των ευρωεκλογών μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας, διαταράσσοντας όσα θεωρούμε δεδομένα και να ανοίξει κερκόπορτα σε νέες περιπέτειες. Και διερωτώμαι εάν οι Έλληνες αυτό επιθυμούν”.

Απάντησε δε σε όσους λένε ότι κινδυνολογεί: “Ναι, μιλώ για κινδύνους. Κόμματα που δεν μπορούν να εισηγηθούν καμία λύση, εισηγούνται μόνο να κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στη πατρίδα”.

Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν “μία ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία να γίνει μία νάρκη που θα ανατινάξει όσα κατακτήσαμε από το 2019”. Και δήλωσε: “Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Θα στείλουμε δυνατό και ηχηρό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στην κάλπη”.

Απάντησε όμως και σε όσους νεοδημοκράτες ασκούν όπως είπε καλόπιστη κριτική. “Καμία επιμέρους διαφωνία δεν νοείται να οδηγήσει σε συνολική απόρριψη και κανένα μικρό παράπονο δεν αξίζει το ίδιο με τη συνολική πρόοδο”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε έτσι εμμέσως στις αντιδράσεις για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τα γαλάζια στελέχη: “Να απλωθούμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη και χωριό, εξηγώντας τη σημασία αυτής της εκλογικής σύγκρουσης. Να μιλήσουμε για το έργο, που έχει γίνει χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες”.

“Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα”

Δήλωσε επίσης: “Δεν πρέπει να κρύψουμε ούτε τις ελπίδες ούτε τις απειλές που κρύβει αυτή η αναμέτρηση. Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει ναι στο σιγουριά στη σταθερότητα και στην πρόοδο της πατρίδας. Σημαίνει ναι σε μία καλύτερη Ευρώπη που θα βρεθεί δίπλα στην πατρίδα μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως έδωσε στις ευρωεκλογές και χαρακτήρα στήριξης προσωπικά στον ίδιο. “Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα, να πάω στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο πιο δυνατός να διεκδικήσω κονδύλια για την άμυνα και τους αγρότες μας”, είπε.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του την εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ένιωσε την ανάγκη να διαψεύσει σενάρια ότι θα ήθελε να διεκδικήσει εκείνος τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Στον κόσμο των μύθων ακούω διάφορα σενάρια. Μένουμε Ευρώπη και θέλουμε πρόεδρο την Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν αλλά μένουμε και Ελλάδα με Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Ο λαϊκισμός μπορεί να έχει πρόσημα ακροαριστερά ή ακροδεξιά”

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μεγάλη δημοκρατική πρόκληση για την Ευρώπη την απάντηση στο λαϊκισμό, ο οποίος όπως είπε παίρνει πολλές εκφάνσεις αλλά πάντα και παντού διαλαλεί εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα και είναι ένας  από τους μεγάλους κινδύνους.

“Ο λαϊκισμός μπορεί να έχει πρόσημα ακροαριστερά ή ακροδεξιά, όμως με τον ίδιο στόχο. Οι δημαγωγοί έχουν σκοπό να κρύψουν την αλήθεια, να αμφισβητήσουν τους πυλώνες της δημοκρατίας και θέλουν να υψώνουν τεχνητούς διαχωρισμούς, ανοίγοντας το δρόμο σε αυταρχικές λύσεις και ηγεσίες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάρφωσε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι: “Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν στην Ελλάδα αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία. Ο λαϊκισμός ήταν αυτός που έφερε την πατρίδα στο χείλος του γκρεμού κατά την οικονομική κρίση, η οποία κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα, γιατί ο λαϊκισμός αυτός που την εμπόδισε να αναταχθεί”.

Αναφέρθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς στους Αγανακτισμένους. “Στην πλατεία Συντάγματος, θυμόμαστε, δεν έχουμε ξεχάσει, τις δυο όψεις του ψέματος να ενώνονται σε αντιευρωπαϊκές δήθεν αντισυστημικές διαδηλώσεις. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής ΧΑ, ένα ολέθριο δημοψήφισμα και μία τετραετία καθήλωσης”.

“Δεν επιτρέπεται αποχή, αδράνεια, παθητικότητα στις ευρωεκλογές”

Χαρακτήρισε καθοριστικές τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τόνισε ότι στόχος είναι “να αναδειχθούν από τις κάλπες ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική αλλά πάντα ελληνική φωνή”. Και πρόσθεσε με νόημα: “Πολύ περισσότερο που η αντιπολίτευση βλέπει τις ευρωεκλογές ως πολιορκητικό κριό για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό και μαζί ελπίζουν -αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατήρι – να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε αυτή η κυβέρνηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε στη συνέχεια: “Έχουμε περιθώρια ως Ελλάδα ως Ευρώπη για πειραματισμούς και νέες περιπέτειες σε αυτή τη συγκυρία;” Δήλωσε επίσης: “Δεν επιτρέπεται αποχή, αδράνεια, παθητικότητα. Τα όποια μηνύματα διαμαρτυρίας πρέπει να μεταφραστούν σε μηνύματα συνέχειας.

“Ο Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στην ψυχή του τον Πολάκη”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πορεία προόδου. “Ποιοι τελικά θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, τους ξέρουμε και ήδη έχουν αυξήσει τα ντεσιμπέλ της έντασης”, είπε και πρόσθεσε:

Ο Κασσελάκης δεν το κρύβει, έχει στην ψυχή του τον Πολάκη. Δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν, αυτός είναι και επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, κάνει μόνο αυτό που ξέρει επενδύει στην τοξικότητα. Θεωρεί εκπρόσωπο του τον καταδικασμένο 13-0 Νίκο Παππά”.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: “Δεν γίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά και επιστολική ψήφο στις εθνικές όταν το κόμμα του την καταψήφισε ακόμη και στις ευρωπαϊκές”.

Νέα καρφιά κατά Βελόπουλου για κόμμα τηλεμάρκετινγκ

Κάρφωσε όμως και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο χωρίς να τον κατονομάσει. “Αρκετοί βάφουν με χρώματα λάιφσταϊλ τις θέσεις τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βάφει το ΠΑΣΟΚ με χρώματα ΣΥΡΙΖΑ. Και από κοντά όσοι εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ”.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο “Μένουμε Ευρώπη”, σχολιάζοντας πως τότε “ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ έφερε κοντά μας δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης και του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Συμπαρατάχθηκαν μαζί μας το 2019. Δικαίωσαν την πολιτική μίας τετραετίας το 2023. Γιατί κάτι είδαν αυτοί οι πολίτες στη ΝΔ και μας ψήφισαν. Ειδικά οι πολίτες πιο φτωχών λαϊκών γειτονιών έδωσαν την απάντηση τους σε όσους επιμένουν να παρουσιάζουν τη ΝΔ ως δήθεν κόμμα των ελίτ. Όχι, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα”.

Δείτε LIVE την ομιλία του:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα