ΚΥΣΕΑ: Σε εγρήγορση η Αθήνα για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, συνεχίζεται η φύλαξη των συνόρων

Διαβάζεται σε 2'
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου SOOC

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη, για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα με αύξηση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης:

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.

Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

Το κυριότερο σενάριο που απασχολεί την Αθήνα αφορά στην αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Εσθονή ομόλογο του, Kaja Kallas, προέβλεψε μάλιστα ότι η χώρα μας θα δεχθεί αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Παλαιστίνη αλλά και την ευρύτερη περιοχή λόγω του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα για αύξηση ροών στην πραγματικότητα, αλλά θέλει να στείλει το μήνυμα εγρήγορσης και ετοιμότητας.

Τίθεται βέβαια και το ερώτημα εάν Παλαιστίνιοι διαφύγουν από τη Γάζα και ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, εάν δεν θεωρούνται πρόσφυγες και όχι μετανάστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα