Κωδικός ‘συνεννόηση’ για τα προαπαιτούμενα

Κωδικός ‘συνεννόηση’ για τα προαπαιτούμενα
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο πρωθυπουργός ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

Να μην χαλάσει το θετικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Έτσι, με στόχο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεννοήσεων, διαβουλεύσεων και διαλόγου χωρίς να διασαλευθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αλλά και το ήρεμο κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά έναν ευρύ κύκλο συζητήσεων σε όλα τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα, συγκαλώντας σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Η σημερινή συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου έρχεται να διαδεχθεί τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός της εβδομάδας να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος.

“Μασάζ”

Ταυτοχρόνως, στη Βουλή, οι συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των βουλευτών της συμπολίτευσης θα είναι διαρκείς, αφού το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει ήδη εντολές σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να ενημερώνονται ενδελεχώς για όλα τα θέματα οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές, προκειμένου ουδείς να αισθάνεται πως έρχεται προ τετελεσμένων και να μην προκαλούνται περιττές εντάσεις. Μάλιστα, όταν κλείσουν οι πόρτες της αίθουσας των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπενθυμίσει σε όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται με τα “μνημονιακά” προαπαιτούμενα την υποχρέωσή τους να ενημερώνουν διαρκώς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην υπάρξει καμία… έκπληξη, αλλά και να μην χαλάσει το κλίμα των συνεδριάσεων.

“Αγκάθια”

Άλλωστε, ορισμένες εκ των προβλέψεων του πολυνομοσχεδίου, που θα κατατεθεί αύριο –αν όχι σήμερα το βράδυ- στη Βουλή, έχουν ήδη προκαλέσει εντάσεις και αντιπαραθέσεις, με σημαίνονταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές να έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους. Για παράδειγμα, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να φέρει την κυβέρνηση εκ νέου αντιμέτωπη με τον προβληματισμό πολλών βουλευτών κατά πόσον προστατεύεται με επάρκεια και σαφήνεια η “λαϊκή κατοικία”. Προβληματισμό αναμένεται να προκαλέσει και η διάταξη για την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, ειδικά αν στην διατύπωση το 50% τίθεται ως προϋπόθεση απαρτίας, αφού θα δυσκολεύει σημαντικά την προκήρυξη απεργιών. Παράλληλα, ο ανασχεδιασμός των οικογενειακών επιδομάτων είναι άλλο ένα θέμα που θα απαιτήσει… συζήτηση μεταξύ υπουργών και βουλευτών.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Βεβαίως, πέραν του συντονισμού και της συνεννόησης που θα επιδιώξουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με τους βουλευτές, το βασικό πολιτικό μήνυμα θα σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σήμερα, κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπενθυμίσει ότι η κλεψύδρα για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο αδειάζει γοργά, θα απαριθμήσει όλες τις θετικές για την οικονομία εξελίξεις και θα φέρει άπαντες προ των ευθυνών τους: επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός θα υπονοήσει πως ό,τι διαπραγμάτευση ήταν να γίνει έγινε, με τα γνωστά αποτελέσματα ως προς το τι κερδήθηκε και τι χάθηκε. Τώρα, σύμφωνα με το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, προέχει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, να επακολουθήσει η “μεγάλη” διαπραγμάτευση και οι επόμενες έξοδοι στις αγορές, ώστε στα μέσα Αυγούστου να ολοκληρωθεί το παζλ του Μνημονίου και τότε, να μπορέσει η κυβέρνηση, έχοντας σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, να αρχίσει να “διορθώνει” τα εμβληματικά στοιχεία της “μνημονιακής” πραγματικότητας, όπως η υπερφορολόγηση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα