Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ με αποδέκτη -και- την Τουρκία

Κοινή δήλωση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ με αποδέκτη -και- την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο AP

Τι μηνύματα θα αποστείλουν με την Διακήρυξη που θα υπογράψουν οι τρεις χώρες σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον. Γιατί ο EastMed θα υπογραφεί μετά τις ευρωεκλογές. Αναβολή παίρνει το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ Πέμπτη και Παρασκευή. Και η Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Σερβίας στο Βουκουρέστι.

«Σχήμα συνεργασίας» με τη μορφή «3+1» διαμορφώνουν Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών την ερχόμενη Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Οι τρεις χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μια σύντομη κοινή δήλωση, αναμένεται να θέσουν τις βάσεις-όπως θα τονίζουν- για μια στρατηγική συνεργασία στην περιοχή στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της περιφερειακής σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς δεδομένη θεωρείται η βούληση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει πολιτικά και όχι μόνο τον άξονα που έχουν δημιουργήσει Αθήνα –Λευκωσία και Τελ Αβίβ.

Η σύντομη κοινή διακήρυξη αναμένεται να αποστέλλει έμμεσο πλην όμως σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς αναμένεται να αναφέρει –με μια περίπλοκη διατύπωση που τώρα διαμορφώνεται- πως θα υπερασπίζει την άμυνα του άξονα απέναντι σε τρίτους.

Στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7, δεν θα υπογραφεί η συμφωνία για τον EastMed – τον βασικό δηλαδή άξονα της τριμερούς συνεργασίας – καθώς υπάρχουν αντιδράσεις στη Νότια Ιταλία απ’ όπου προγραμματίζεται να περάσει ο αγωγός. Η υπογραφή αναστέλλεται για μετά τις ευρωεκλογές, για αρχές δηλαδή του καλοκαιριού.

Παρ’ όλα αυτά Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου (ο οποίος έχει εκλογές στη χώρα του στις 9 Απριλίου) θα συζητήσουν με τον Μάικ Πομπέο τη συγκρότηση της στρατηγικής δομής ασφαλείας που προγραμματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την περιοχή.

Στην Αττάλεια ο Κατρούγκαλος

Υπ’ αυτό το πρίσμα αποκτάει ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, την επομένη της συνάντησης της Ιερουσαλήμ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα συνοδεύσει την Τετάρτη τον Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ και εν συνεχεία, με το κυβερνητικό αεροσκάφος θα μεταβεί στην Αττάλεια, όπου θα συναντηθεί επισήμως με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, παρά τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας και τις δηλώσεις Ερντογάν που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά». Είναι όμως σαφές ότι τους δυο άνδρες θα απασχολήσουν και τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ιερουσαλήμ, δεδομένης της σκληρής αντιπαράθεσης Ταγίπ Ερντογάν και Μ. Νετανιάχου, αλλά και των δύσκολων σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας- προς αναβολή του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Την επομένη της Ιερουσαλήμ, την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα αποφασιστεί η αναβολή του Brexit, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει προοπτικά πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Βρετανίας. Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί ακόμα και το μέλλον της Ευρώπης, καθώς στις Βρυξέλλες επικρατεί αγωνία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Από τετραμερή σε πενταμερή, με τη συμμετοχή και της Βορείου Μακεδονίας

Ο έλληνας πρωθυπουργός, επίσης, στο τέλος Μαρτίου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη κορυφής των βαλκανικών χωρών στο Βουκουρέστι.

Η Σύνοδος είναι τετραμερής, αφού συμμετέχουν σε αυτή Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, του news24/7, γίνονται προσπάθειες εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου στη Σύνοδο-που σε μια τέτοια περίπτωση θα μετατραπεί από τετραμερής σε πενταμερή- θα συμμετάσχει και η Βόρεια Μακεδονία, κατόπιν φυσικά πρωτοβουλιών της Αθήνας.

Στο Βουκουρέστι, πάντως, θα πραγματοποιηθεί και διμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Ρουμανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα