Κόκκαλης: “Πολιτικά τα κίνητρα της υπαγωγής του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία”

Διαβάζεται σε 2'
kokkalis
Πέτρος Κόκκαλης Alexandros Michailidis / SOOC

Σε σχετική ερώτησή του στην Κομισιόν, ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε ότι η υπαγωγή του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει πολιτικά κίνητρα.

Ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Πέτρος Κόκκαλης, αναφορικά με την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά πως “η κυβέρνηση που αρνείται κατά περίπτωση τα επιστημονικά δεδομένα, η κυβέρνηση που προσπάθησε μέσα στη Βουλή να αμφισβητήσει ακόμα και τα δεδομένα του Copernicus, η κυβέρνηση που έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με το ΕΕΑ γιατί τα δεδομένα του ακύρωσαν το κυβερνητικό αφήγημα για τις καταστροφικές πυρκαγιές, είναι μία κυβέρνηση που δεν έχει την αξιοπιστία για να μεταβάλει το καθεστώς ανεξαρτησίας του Αστεροσκοπείου και δη χωρίς διαβούλευση. Η υπαγωγή του ΕΑΑ στο υπ.Κ.Κ.Π.Π. έχει πολιτικά κίνητρα, όχι επιστημονικά.»

Το κείμενο της γραπτής ερώτησης:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι Ερευνητικός Φορέας του Δημοσίου Τομέα, αποτελεί ΝΠΔΔ και ως εκ τούτου χαίρει της ιδιαίτερης συνταγματικής προστασίας του άρθρου 16 παρ. 1 που κατοχυρώνει την ελευθερία της επιστήμης και της έρευνας. Για να επιτελέσει την κύρια αποστολή του, απαιτείται η ακαδημαϊκή ελευθερία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδίως την υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας με σχέδιο νόμου χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και ύστερα από αμφισβήτησή εκ μέρους της των επιστημονικών δεδομένων που δημοσίευσε το Ε.Α.Α. με πηγή το πρόγραμμα Copernicus και με δεδομένο ότι το Ε.Α.Α ασχολείται και με άλλα επιστημονικά πεδία όπως Κοσμολογία, Αστροφυσική, Αστρονομία, Πλανητική Φυσική, Ηλιακή Φυσική, Μαγνητόσφαιρα, Ιονόσφαιρα, Τηλεπισκόπηση, Ατμοσφαιρική Φυσική και Χημεία, Γεωφυσική, Ενέργεια τα οποία είναι εκτός αρμοδιότητας του ΥΚΚΠΠ, ερωτάται η Επιτροπή :

Αν κατά τη γνώμη της συμβαδίζει, η υπαγωγή του ΕΑΑ στην κεντρική κυβέρνηση, με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA – European Research Area) με προστασία της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας ως Περιοχή Προτεραιότητας σύμφωνα και με τη Διακήρυξη της Βόννης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα