Κομισιόν για Γεωργίου: H ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών, πυλώνας της Νομισματικής Ένωσης

Κομισιόν για Γεωργίου: H ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών, πυλώνας της Νομισματικής Ένωσης
ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ 2009/ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΣΤΑΤ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ενημερωμένη είναι η Ευρωπαϊκή επιτροπή για την επανεξέταση της υπόθεσης του πρώην επίκεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το Συμβούλιο Εφετών

Ενημερωμένη δηλώνει η Κομισιόν για τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Χθες, για Τρίτη φορά, ο Α.Γεωργίου που έχει απαλλαγεί δύο φορές με βούλευμα, αναπέμφθηκε για εξέταση στο Εφετείο της Αθήνας, αφού ο Αρειος Πάγος αναίρεσε και το δεύτερο απαλλακτικό βούλευμα για νομικούς λόγους.

Παρόλο που δεν το δηλώνει ευθαρσώς, η Κομισιόν είναι ενοχλημένη από την εξέλιξη. “Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύονται από το Δίκαιο της ΕΕ”, δήλωσε στο Νews247 εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 “Η θέση μας ήταν ήδη σαφής από τον Αύγουστο του 2016 και το έχουμε επανειλημμένα δηλώσει με διάφορες αφορμές: έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ κατά την περίοδο 2010-2015 υπό την ηγεσία του κ. Γεωργίου και εφεξής”, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά.

Ο φάκελος αναμένεται να επιστρέψει στο Εφετείο προκειμένου να κριθεί εκ νέου ο Ανδρέας Γεωργίου για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί κατά τους καταγγέλλοντες η υπαγωγή της χώρας σε μνημόνια.

Η “υπόθεση Γεωργίου” αποτελεί “πάγιο” αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και “τίθεται πολύ συχνά στα EWG”, όπως μας διαβεβαίωσε πηγή των Βρυξελλών. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπόθεση των εμπειρογνωμόνων του πρώην ΤΑΙΠΕΔ, ενός Ισπανού, ενός Ιταλού και ενός Σλοβάκου, αφού η Ισπανία –κυρίως- θέτει το ζήτημα με κάθε ευκαιρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα