Κωνσταντίνος Λοϊζος: “Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να λειτουργήσει ως ο βασικός δημόσιος φορέας χρηματοδότησης για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού υποδείγματος”

Κωνσταντίνος Λοϊζος: “Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να λειτουργήσει ως ο βασικός δημόσιος φορέας χρηματοδότησης για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού υποδείγματος”

Η ομιλία του Κωνσταντίνου Λοϊζου στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Παρακάτω τα κύρια σημεία εισήγησης του Κωνσταντίνου Λοϊζου, Ερευνητή Β’ ΚΕΠΕ

  • Ένα νέο υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης που εστιάζει στην κοινωνικοοικονομική, περιβαλλοντική και χρηματοοικονομική βιωσιμότητα απαιτεί αναβαθμισμένο ρόλο για τους δημόσιους χρηματοδοτικούς θεσμούς, όπως είναι οι αναπτυξιακές τράπεζες.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να αποτελέσει βασικό βραχίονα χρηματοδότησης με δύο διαστάσεις:

α) Την αυτόνομη – και όχι επικουρική των συστημικών τραπεζών – χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας σε προοπτική τόσο αντικυκλική όσο και αναπτυξιακή.

β) Την καίρια συμβολή της σε θεσμικό επίπεδο στην προώθηση ιδεών και τεχνικών που θα υλοποιούν την πολυδιάστατη έννοια της βιωσιμότητας.

  • Τα διδάγματα της εμπειρίας του παρελθόντος της αναπτυξιακής τραπεζικής εφιστούν την προσοχή στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε συνδυασμό με την υπηρέτηση κοινωνικοοικονομικών στόχων, ακολουθώντας σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης κινδύνου, εταιρικής διακυβέρνησης και πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.
  • Εν κατακλείδι, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ο βασικός δημόσιος φορέας χρηματοδότησης για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας και ως θεσμικός επιταχυντής στην υλοποίηση μίας ολιστικής αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα