Κόντρα Παπαδημούλη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν – “Αγνοήσατε το Ευρωκοινοβούλιο”

Διαβάζεται σε 5'
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης EUROKINISS ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκαλεί ευθέως την Κομισιόν και τον Αντιπρόεδρό της, εξ ονόματος ολόκληρου του Ευρωκοινοβουλίου. Λείπει η “κοινωνική Ευρώπη”.

Απευθυνόμενος κατά πρόσωπο στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, εκ μέρους ολόκληρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη διάρκεια της προγραμματισμένης ομιλίας του, εγκάλεσε την Επιτροπή και τον Αντιπρόεδρό της που την εκπροσωπούσε στη Συνεδρίαση, για το «απαράδεκτο και προσβλητικό» γεγονός ότι οι Ευρωβουλευτές έλαβαν το Πρόγραμμα Εργασίας της Κομισιόν για το 2024, μόλις 45’ πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Όπως σημειώνει το POLITICO με την αναφορά «ένας από τους πιο υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές του Κοινοβουλίου κατακεραύνωσε την Επιτροπή επειδή το αγνόησε θρασύτατα κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια για το εκτελεστικό σχέδιο εργασίας της ΕΕ για το 2024» με τα λόγια: «Είναι εντελώς απαράδεκτο … και ελπίζω να υπάρξει μια συγγνώμη που θα ζητηθεί για τη μεταχείριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

Η ομάδα του ευρωβουλευτή δήλωσε ότι έλαβε το πρόγραμμα εργασίας 14 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συζήτησης στις 3 μ.μ., η οποία στη συνέχεια μετατέθηκε κατά επιπλέον 30 λεπτά.

Ακολουθούν η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην συζήτηση της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Πρόγραμμα Εργασιών της Επιτροπής για το 2024» και η αμήχανη και ενοχλημένη απάντηση του Σλοβένου Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και αρμόδιου επιτρόπου για τις διοργανικές σχέσεις, Μάρος Σέφκοβιτς.

«Κύριε Σέφκοβιτς,

Ξέρετε τι ώρα έστειλε η Κομισιόν το Πρόγραμμα Εργασίας της για το 2024 στους Ευρωβουλευτές; Τρία τέταρτα πριν αρχίσει η συζήτηση! 45 λεπτά πριν! Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο, προσβλητικό για το Ευρωκοινοβούλιο. (χειροκροτήματα)

Και περιμένω στη δευτερολογία σας, να ζητήσετε συγνώμη γι’ αυτή την αντιμετώπιση, γιατί εδώ δεν χωρούν δικαιολογίες: η Κομισιόν έχει πολλαπλάσια διοικητική μηχανή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και σταματήστε επιτέλους τους εξωραϊσμούς και να αυτοσυγχαίρεστε.

Τα καταφέρατε καλά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού; Τα καταφέρατε καλά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης; Είσαστε υπερήφανοι στην Κομισιόν για τον σεβασμό του κράτους δικαίου μέσα στην ΕΕ;

Δεν μας είπατε τίποτα για τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Η ατζέντα “κοινωνική Ευρώπη” δεν υπήρξε καθόλου στην ομιλία σας και κυρίως, δεν υπήρξε καθόλου στο έργο της Κομισιόν.

Για την γκάφα της Προέδρου της Επιτροπής, της κας Φον Ντερ Λάιεν, που πήγε στο Ισραήλ και βρέθηκε σε άλλη γραμμή από το Συμβούλιο, χωρίς συνεννόηση με τον κο Σαρλ Μισέλ, χωρίς συνεννόηση με τον κο Μπορέλ, έχετε να μας πείτε κάτι;

Σε λίγους μήνες θα γίνουν Ευρωεκλογές και οι πολίτες περιμένουν από εσάς περισσότερη δουλειά, λιγότερα λόγια και όχι να αλληλοσυγχαίρεστε – διότι αυτό τροφοδοτεί την αντι-ευρωπαϊκή, λαϊκίστικη άκρα δεξιά, που δεν θέλει μια ενωμένη και ισχυρή ΕΕ.

Ευχαριστώ».

Η ανεπαρκής δικαιολογία Σέφκοβιτς

Κατά τη δευτερολογία του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ξεκίνησε απαντώντας στην κριτική του Δημ. Παπαδημούλη, και προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «οι συνεργάτες του ξέρουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι πάντα στην πρώτη θέση για εκείνον».

Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν, που υιοθετήθηκε σήμερα το απόγευμα στις 3, πρώτα παρουσιάστηκε σε σας. Απευθείας από τη Αίθουσα του Σώματος, ήρθε εδώ στο Ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου, για να το μοιραστώ μαζί σας.

Και πιστεύω ότι όταν εκφωνήθηκε από την κα Φον Ντερ Λάιεν η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, ήταν ξεκάθαρο πότε θα ανακοινωθεί η υιοθέτηση του Προγράμματος Εργασίας της Κομισιόν και σεβαστήκαμε το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μετά την παραπάνω ανεπαρκή απάντηση του Μάρος Σέφκοβιτς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι διατεθειμένος να δώσει συνέχεια, με σχετική επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από το Newsletter δημοσίευμα του Politico.

Η επιτροπή βάλλεται επειδή αγνόησε το Ευρωκοινοβούλιο:

Ένας από τους πιο υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές του Κοινοβουλίου κατακεραύνωσε την Επιτροπή επειδή το αγνόησε θρασύτατα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια για το εκτελεστικό σχέδιο εργασίας της ΕΕ για το 2024 την Τρίτη. Ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Παπαδημούλης δήλωσε ότι το Berlaymont μοιράστηκε τα σχέδια πολιτικής του 2024 με τους ευρωβουλευτές μόνο λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης συζήτησης επ’ αυτού.

14 λεπτά ελέγχου: “Είναι εντελώς απαράδεκτο… και ελπίζω να υπάρξει μια συγγνώμη που θα ζητηθεί για τη μεταχείριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχουν δικαιολογίες”, είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ομάδας της Αριστεράς στον Maroš Šefčovič, τον επίτροπο που συμμετέχει στη συζήτηση.

“Έχετε πολύ περισσότερο προσωπικό και περισσότερους πόρους από εμάς”, είπε ο Παπαδημούλης στο ημικύκλιο.

Η ομάδα του ευρωβουλευτή δήλωσε ότι έλαβε το πρόγραμμα εργασίας 14 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συζήτησης στις 3 μ.μ., η οποία στη συνέχεια μετατέθηκε κατά επιπλέον 30 λεπτά.

Ο Šefčovič απάντησε ότι όλοι οι Επίτροποι ενέκριναν επίσημα το πρόγραμμα μόνο στις 3 μ.μ. και ότι ήρθε “κατευθείαν από την αίθουσα του Σώματος” για να το μοιραστεί με τους ευρωβουλευτές. “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται πάντα πρώτο για μένα”, επέμεινε ο Σλοβάκος.

Η ομάδα του Παπαδημούλη δήλωσε ότι σκοπεύει να στείλει επιστολή στην Επιτροπή και κατηγόρησε τη Φον Ντερ Λάιεν ότι ουσιαστικά μπλοκάρει τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου τα τελευταία χρόνια, καθώς μοιράζεται το ετήσιο σχέδιο πολιτικής τόσο αργά ώστε οι ευρωβουλευτές να μην μπορούν να συντάξουν ψήφισμα επ’ αυτού και να διαμορφώσουν έτσι το έργο του εκτελεστικού οργάνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα