Κορονοϊός και κλιματιστικά: Τι να προσέξουμε – Η αναφορά του Τσιόδρα

Κορονοϊός και κλιματιστικά: Τι να προσέξουμε – Η αναφορά του Τσιόδρα
Ακάλυπτος χώρος κτιρίου με κλιματιστικά EUROKINISSI

Τι πρέπει να προσέξουμε με τα κλιμαστικά εν μέσω κορονοϊού σύμφωνα με τον καθηγητή

Για την αντοχή του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία καθώς και για το εάν η χρήση κλιματιστικών βοηθά στη μετάδοσή του μίλησε κατά την ενημέρωση των συντακτών για τον κορονοϊό ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

“Διευκρινίζεται στην εγκύκλιο (του υπουργείου Υγείας) ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθεαυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Παρόλα αυτά υπό προϋποθέσεις μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς” είπε ο καθηγητής.

Κάποια χαρακτηριστικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν υπόψη:

  • Η αύξηση παροχής του νωπού αέρα στις κεντρικές κλιματικές μονάδες.
  • Η πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα.

“Για τις μονάδες οικιακού τύπου, τα air-condition που έχουμε στο σπίτι μας (κλιματιστικά), όπου είναι εφικτό να τίθενται ομοίως εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού” τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει “οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων των κλιματιστικών να εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων (ατομική προστασία, αερισμό του χώρου, ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων και αναπνευστική προστασία)”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα