Κώστας Μπακογιάννης: Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη – Πώς τον υποδέχθηκαν οι Τούρκοι

Κώστας Μπακογιάννης: Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη – Πώς τον υποδέχθηκαν οι Τούρκοι
Ο Κώστας Μπακογιάννης στην Κωνσταντινούπολη

Νέο πάρκο στην Κωνσταντινούπολη εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τον ομόλογό του της τουρκικής πόλης. Το κοινό τους μήνυμα για το επεισόδιο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Κώστα Μπακογιάννη εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες στην Κωνσταντινούπολη. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην γείτονα χώρα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις, αλλά και των διεργασιών για την πρώτη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων (B40 Balkan Cities Network Summit) που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Αθήνα, εγκαινίασε την Κυριακή (06/11) μαζί με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ένα νέο πάρκο, το οποίο μάλιστα έλαβε τιμητικά το όνομα «B40 Park».

Πλήθος κόσμου που βρέθηκε στο σημείο έσπευσε να τον χαιρετήσει, να του μιλήσει και να φωτογραφηθεί μαζί του. Μάλιστα, τα χειροκροτήματα κατά την ομιλία του, δεν κόπασαν ούτε όταν αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην Τουρκία

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο Κώστας Μπακογιάννης συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους κατοίκους της πόλης. Τους ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, ενώ τους κάλεσε να επισκεφθούν την Αθήνα, προκειμένου να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της πρωτεύουσας αλλά και την ελληνική φιλοξενία.

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην Κωνσταντινούπολη

“Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις είναι λυπηρές”

Αναφορικά με το χθεσινό επεισόδιο με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, ο κ Μπακογιάννης δήλωσε με έμφαση : «Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις, όπως η χθεσινή εις βάρους του φίλου και συναδέλφου αυτοδιοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας, είναι λυπηρές. Όμως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι, θα χαρώ πολύ να ανταποδώσω, εντός του έτους, την επίσκεψη του φίλου Δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, που αναγκαστικά τώρα αναβάλλω, μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου».

Ενώ πρόσθεσε: «Σήμερα, επιλέγουμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όχι εκείνο του φόβου, του εξτρεμισμού και της διχόνοιας, αλλά της ελπίδας, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όταν το 1934, μετά από χρόνια βίας και αιματοχυσίας, ο Βενιζέλος πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ατατούρκ. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη φιλία. Συνειδητά. Ξεκάθαρα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επέλεξε να σχολιάσει το χθεσινό συμβάν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα, στεναχώρησε κι εμένα».

«Ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μάς στενοχώρησε κι εμάς. Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα