Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017

Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί από το 2017
O Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Τη βεβαιότητά του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία όταν έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, ΜΙΑ.

“Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Πρόκειται για ανθρώπους που πέρα από τη στάση που έχουν απέναντι στη κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν την συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό”, απάντησε στη σχετική ερώτηση ο πρώην υπουργός.

Στην ερώτηση αν θα άλλαζε κάτι στη συμφωνία αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: “Τίποτα. Πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον είναι μια υποθετική ερώτηση κάτι που δεν έχει νόημα στην πολιτική”.

“Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι η φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα και στη Βόρειο Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί” συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι “Όταν περάσει ένα διάστημα δύο – τριών ετών από την κύρωση της συμφωνίας και όλοι δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς, όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται, τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων”.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που συνάντησε σχετικά με τη συμφωνία, επισημαίνει ότι η “Η αρχική δυσκολία ήταν πριν από την κυβέρνηση Ζάεφ και Ντιμιτρόφ. Αυτή ήταν η περίοδος που ο Ποπόφσκι ήθελε να ανοίξει διάλογος, μέσα στο δικό του πλαίσιο βέβαια, αλλά ο Γκρουέφσκι αρνούταν”.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας, αναφέρει ότι “Οι Έλληνες Μακεδόνες δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία. Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τόσο με την ΠΓΔΜ, όσο και με την Αλβανία το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα