news 24/7

ΣΚΟΠΙΑ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο.

ΠΓΔΜ: Ξεκινάνε οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος

Τι προβλέπεται να γίνει μετά την χθεσινή ψηφοφορία μέχρι την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το VMRO-DPMNE διέγραψε τους επτά βουλευτές του που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ, που του εξασφάλισε την πλειοψηφία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΠΓΔΜ: Συγχαρητήρια Ζάεφ στους βουλευτές του VMRO - Εντυπωσιασμένη η διεθνής κοινότητα

"Μαζί γράψαμε ιστορία" είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απευθυνόμενος στους βουλευτές, μετά την ψηφοφορία που εξασφάλισε την πλειοψηφία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Την ικανοποίησή της εκφράζει η διεθνής κοινότητα, που χαιρετίζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας, υποστηρίζοντας σθεναρά την "ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν Ζάεφ και Τσίπρας".

Ο Ζόραν Ζάεφ στο βήμα της Βουλής της πΓΔΜ

ΠΓΔΜ: Το μαγικό 7άρι του Ζάεφ και το συγχωροχάρτι σε όσους ψηφίσουν

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως ακόμη επτά ψήφους και υπόσχεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δε θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου εάν ψηφίσουν.

Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νικολά Ντιμιτρόφ στη Βουλή των Σκοπίων

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Σκόπια: Έκκληση Ζάεφ στους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να αποφασίσουν κατά συνείδηση και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Βουλή ΠΓΔΜ Φωτό αρχείου

Πολιτικές εξελίξεις στη FYROM λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών

Πριν το τέλος της εβδομάδας η κρίσιμη ψηφοφορία για την ύπαρξη ή όχι των 80 βουλευτών που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν βρεθούν προκηρύσσονται εκλογές για τις 2 ή 9 Δεκεμβρίου. Τι γράφουν και τι μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική μας χώρα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στο κοινοβούλιο των Σκοπίων

ΠΓΔΜ: Ξεκινά στη Βουλή η "μάχη" Ζάεφ για την τροποποίηση του Συντάγματος

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της διαδικασίας, η στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO-DPMNE. Ο Ζάεφ χρειάζεται τουλάχιστον 8 ψήφους από άλλα κόμματα, διαφορετικά δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη εκλογών.

H Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι

Μογκερίνι: Μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη ΝΑ Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών

Eνόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων που "μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα".

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν

Παρέμβαση Χαν για πΓΔΜ: "Όχι" πρόωρες εκλογές - Άμεσα η συνταγματική αναθεώρηση

Κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στα Σκόπια τάσσεται ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη γείτονα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εν όψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας είπε πως τώρα πρέπει να αποφασίσει το Κοινοβούλιο των Σκοπίων για την εφαρμογή της συμφωνίας διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στη συμμαχία.

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος

Συρίγος: Σε δύσκολη θέση ο Ζάεφ - Δύσκολα θα βρει τους έντεκα που χρειάζεται

Για την επόμενη μέρα στα Σκόπια, μετά το δημοψήφισμα μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Επεσήμανε ότι ο Ζόραν Ζάεφ έλαβε περίπου 100.000 ψήφους περισσότερες, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

O πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ

Σκόπια: Ο Ιβάνοφ χαιρετίζει την αποχή - "Το δημοψήφισμα απέτυχε"

Ο πρόεδρος των Σκοπίων εκτιμά ότι ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που ΕΕ και ΝΑΤΟ στέλνουν κοινό μήνυμα ότι πλέον εναπόκειται στους Σκοπιανούς να αποφασίσουν για την μελλοντική πορεία της χώρας τους.

O πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ

Δ. Σταματόπουλος: Πρωτοφανής η στήριξη της αποχής από τον Ιβάνοφ

"H πρόθεση Ε.Ε., ΝΑΤΟ και Ελλάδας να λυθεί το θέμα με όποιον τρόπο -γιατί το ζήτημα είχε βαλτώσει- συνέβαλε στην αποχή" δήλωσε για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ ο καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας.

O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Ηλ. Κουσκουβέλης: Σε δίλημμα ο Ζάεφ

"Εβδομήντα χρόνια προπαγάνδας και η πίστη ότι έχουν τη μακεδονική ταυτότητα" οδήγησε στη μεγάλη αποχή του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων.

Στιγμιότυπο από εκλογικό κέντρο στην πΓΔΜ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος" στην πΓΔΜ

Στο δημοψήφισμα οι πολίτες "εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών" αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών

ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πΓΔΜ

"Μεγάλη υπεροχή του "Ναι", χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή" αναφέρει το ΥΠΕΞ της χώρας μας σε ανακοίνωσή του. "Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες", προσθέτει.

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Ψήφισε ο Ντιμιτρόφ

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Ψήφισε ο Ντιμιτρόφ

"Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο.

Έτσι πηγαίνουν στις κάλπες οι Σκοπιανοί

Έτσι πηγαίνουν στις κάλπες οι Σκοπιανοί

Με τα τελευταία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες να έχουν κυλήσει μακριά από εντάσεις, προσέρχονται σήμερα να ψηφίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ στο κρίσιμο δημοψήφισμα. Το News 24/7 βρίσκεται στα Σκόπια και μεταδίδει το κλίμα.