news 24/7

ΣΚΟΠΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ

Ζάεφ: Το "όχι" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε για το γαλλικό "όχι", σημειώνοντας πως ορισμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Φωτογραφία αρχείου

ΕΕ: "Όχι" σε Σκόπια και Τίρανα για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Γαλλία αρνήθηκε, ενώ άλλες χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ να μην δώσει το "πράσινο φως" για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διαδηλωτές στα Σκόπια

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζάεφ αποσύρει από παντού τον Ήλιο της Βεργίνας

Το έμβλημα του Ήλιου της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ. Ο Ήλιος αναγνωρίζεται ως σύμβολο που ανήκει "στην ελληνική κληρονομιά".

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής

Η απάντηση Καραμανλή για την επιστολή στον Μπους: Έτσι φτάσαμε στο Βουκουρέστι

“Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008”, επισημαίνουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας. Εξηγούν ότι το “Μακεδονία- Σκόπια” ήταν πρόταση Νίμιτς και πως η επιστολή εντασσόταν στη μέθοδο και στρατηγική που οδήγησε στο Βουκουρέστι.

Ο Ζόραν Ζάεφ

Μήνυμα Ζάεφ: Δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξουν λυμένα ζητήματα

Συνέντευξη στην FAZ παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Κάνει εκτιμήσεις για τη στάση πιθανής κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.

Το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια

Νέο τουριστικό λογότυπο για τη διαφημιστική εκστρατεία των Σκοπίων

Το πιθανότερο νέο σλόγκαν είναι το “I need North Macedonia”, δηλαδή "Χρειάζομαι την Βόρεια Μακεδονία" Οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη γειτονική μας χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπουν τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι.

Μήνυμα ειρήνης και ενότητας απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος από τα Σκόπια

Μήνυμα ειρήνης και ενότητας απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος από τα Σκόπια

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον χαιρετισμό του ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας εξήρε τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Άφιξη Πάπα Φραγκίσκου στα Σκόπια

Στα Σκόπια ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στα Σκόπια το πρωί της Τρίτης και έγινε δεκτός με όλες τις τιμές. Ο Φραγκίσκος συνηθίζει να πραγματοποιεί περιφερειακές επισκέψεις, ιδίως σε περιοχές με μικρές καθολικές κοινότητες

Υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, τη Τρίτη 2 Απριλίου 2019.
(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

Ο Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία: Ζωντανά από το επιχειρηματικό φόρουμ

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή η οποία καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών.

Τσίπρας-Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία, χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη

Τσίπρας-Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία, χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια. "Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας" σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικές είναι οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Επτά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας

Επτά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας

Το News 24/7 απαντά σε επτά σημαντικά ερωτήματα που προέκυψαν μετά το πενθήμερο οδοιπορικό στη Βόρεια Μακεδονία το οποίο περιείχε συζήτηση όχι μόνο με ανθρώπους που συγκροτούν την πολιτική ελίτ της χώρας αλλά και με απλούς ανθρώπους με καθημερινές αγωνίες όπως αυτές των Ελλήνων.

Πινακίδα με το νέο όνομα "Βόρεια Μακεδονία"

Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι έτοιμη ακόμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζαμπίρ Τζεράλα αναλύει στο News 24/7 τον ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο που θα έχει στη Βόρεια Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά παράλληλα κρούει και των κώδωνα του κινδύνου.

Καμμένος: "Τα Σκόπια είναι δουλειά 20 λεπτών, αν αποφασίσει να περάσει ίλη με τεθωρακισμένα"

Καμμένος: "Τα Σκόπια είναι δουλειά 20 λεπτών, αν αποφασίσει να περάσει ίλη με τεθωρακισμένα"

Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας εξαπατήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συμφωνία ήταν έργο του Νίκου Κοτζιά.

Τσίπρας και Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Επιστολή Τραμπ: Συγχαίρει Τσίπρα για Συμφωνία Πρεσπών

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας. "Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" αναφέρει σε επιστολή του και προς τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών: Η πΓΔΜ μετονομάζεται επίσημα "Βόρεια Μακεδονία"

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου

Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας

Από σήμερα και επίσημα, Βόρεια Μακεδονία - Ξήλωσαν τις παλιές ταμπέλες

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων - Πανηγυρική ομιλία Ζάεφ σήμερα σε τελετή με τη σημαία του ΝΑΤΟ δίπλα σε εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας.

Εργασίες στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια

Αφαιρέθηκε το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια

Η γειτονική χώρα προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της σε "Βόρεια Μακεδονία", με τη νέα επιγραφή να τοποθετείται πιθανότατα την Τρίτη παρουσία του Ζόραν Ζάεφ.

Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση του "Βόρεια Μακεδονία" από την ερχόμενη εβδομάδα

Από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης

Τα δύο κρίσιμα ραντεβού Αποστολάκη με Ακάρ και υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας

Δύο ραντεβού με ιδιαίτερη σημασία θα έχει αυτή την εβδομάδα ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης. Και τα δύο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κράσιμιρ  Καρακατσάνοφ

Αυστηρή προειδοποίηση από τη Βουλγαρία στην πΓΔΜ

Τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Αθήνα και τη Σόφια θα πρέπει να τηρήσουν τα Σκόπια αν θέλουν να περάσουν το "κατώφλι" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας.

Ντιμιτρόφ και Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες

Υπεγράφη το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Η πΓΔΜ ξεκίνησε σήμερα την διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ και αναμένεται να γίνει το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. "Είναι μία ιστορική ημέρα", σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αποψη από τα Σκόπια. Το νέφος είναι εμφανέστατο

Μόλυνση-φονιάς στον ουρανό των Σκοπίων: Υπόθεση που μυρίζει διαφθορά

Στα Σκόπια η έκφραση "ας βγούμε έξω να πάρουμε καθαρό αέρα" τείνει προς... εξαφάνιση. Γιατί; Διότι το νέφος πάνω από την πόλη δεν επιτρέπει ούτε καν μία ελεύθερη αναπνοή. Το χρονικό του φαινόμενου και οι βαριές κυβερνητικές ευθύνες.

H πόλη των Σκοπίων από ψηλά. Το νέφος ορατό δια γυμνού οφθαλμού

Σκόπια, η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου

Τη Δευτέρα το πρωί τα Σκόπια ήταν και με τη βούλα η πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη! Τι αναφέρει η σχετική μέτρηση και ποιες άλλες πόλεις της χώρας αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών

Ζόραν Ζάεφ: Νικητές είναι οι πολίτες των δύο χωρών - Ζήτω η φιλία μας

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζοραν Ζάεφ σχολιάζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως επιλύθηκε "μια διαφορά που παρουσιαζόταν ως αδύνατον να λυθεί". "Εγώ και ο φίλος μου ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταλήξαμε σε μια στιγμή αποκάλυψης", λέει μεταξύ άλλων.

O Zόραν Ζάεφ

Το μεγάλο δίλημμα του Ζόραν Ζάεφ και η κοινή συνισταμένη με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Ζόραν Ζάεφ πήρε τον πρώτο γύρο της αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του στη Βόρεια Μακεδονία. Ποιο είναι τώρα το μεγάλο δίλημμά του και ποια τα δεδομένα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Nikola Dimitrov

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κάνει το αδύνατο να γίνεται δυνατό

Ο Υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο κάλεσε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι πρέπει να αναληφθεί σύντομα δράση για μια σειρά προβλημάτων, ώστε να σταματήσει η φυγή νέων ανθρώπων από την περιοχή προς άλλες χώρες.

Ζόραν Ζάεφ

ΠΓΔΜ: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξετάζει ο Ζάεφ

Την Παρασκευή η ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ θα εξετάσει το αίτημα του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές.

Φωτό αρχείου: Βουλευτές του VMRO-DPMNE

VMRO για ρηματική διακοίνωση: Η "Μακεδονία" είναι ταπεινωμένη και γονατισμένη

"Ξεπουλιούνται τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα. Η ρηματική ανακοίνωση διαγράφη την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μ. Τσαβούσογλου και Ν. Ντιμιτρόφ

Τσαβούσογλου σε Ντιμιτρόφ: "Σας αναγνωρίζουμε με το συνταγματικό σας όνομα"

Με την ευχή ότι θα μπορέσει να καλωσορίσει σύντομα την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαιρέτισε τη συμφωνία σε συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το ΥΠΕΞ καλεί την Μόσχα να αποστεί από δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδα και δεν συνάδουν με την παραδοσιακή σχέση των δύο χωρών, απαντώντας στην επιθετική ανακοίνωση της Μόσχας κατά Αθήνας και Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση "Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Τσίπρας: Δεν ανταλλάξαμε, απαλλάξαμε τη χώρα από τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία

Παρουσία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μουσικής εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ομιλία Τσίπρα και η επίθεση που άσκησε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Φωτογραφία από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΝΥΤ: Θρίαμβος της επιμελούς διπλωματίας η μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία

Ως το "προτελευταίο βήμα μίας μακράς και βασανιστικής πορείας για την κυβέρνηση Ζάεφ" χαρακτηρίζει την ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων η αμερικανική εφημερίδα, σημειώνοντας πάντως ότι η κύρωση της Συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο "μπορεί να αποδειχθεί μία όχι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των διαιρέσεων που προκαλεί το θέμα".

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Ώρα ευθύνης για τον πρωθυπουργό

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Οι πολιτικοί τακτικισμοί, οι καθυστερήσεις και οι πολιτικές συμπεριφορές που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, πρέπει να τελειώσουν. Ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση ούτε μια μέρα παραπάνω με οποιοδήποτε πρόσχημα. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να βάλει ένα τέλος.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζάεφ: Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών

Σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ τονίζοντας πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Αθήνα θα ενημερωθεί και επισήμως για τις συνταγματικές αλλαγές που ψηφίστηκαν στη γείτονα - Ο δρόμος του ΝΑΤΟ.

Φωτό αρχείο, Τσίπρας Καμμένος Βουλή

"Κλείδωσε" για Κυριακή πρωί το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου

Έως τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον δεν χρειαστεί προηγουμένως ψήφο εμπιστοσύνης και εφόσον η ΝΔ δεν καταθέσει πρόταση μομφής. Σε δεινή θέση ο Πάνος Καμμένος. Δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ζητά από τον Τσίπρα να απομακρύνει τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Περιχαρής μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Ζάεφ

ΠΓΔΜ: "Πέρασε" η Συμφωνία των Πρεσπών

Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού η κυβέρνηηση κατάφερε τελικά να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ στο βήμα της Βουλής της πΓΔΜ

ΠΓΔΜ: Διαβουλεύσεις Ζάεφ με την αντιπολίτευση για την υπηκοότητα

Σε λίγη ώρα ξεκινά στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η διαδικασία εξέτασης των τελευταίων τροπολογιών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών - Η αναβολή, οι ζυμώσεις και ο "μαγικός" αριθμός των 80 βουλευτών που ψάχνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή

ΠΓΔΜ: Ξεκινά την Τετάρτη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ

Ντιμιτρόφ για Συμφωνία: Υπό τις δεδομένες συνθήκες, η καλύτερη δυνατή λύση για πΓΔΜ και Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο "ΜΙΑ", δηλώνοντας βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως και χαρακτηρίζοντας "πραγματική πρόκληση" την εξασφάλιση της πολιτικής στήριξης στην Αθήνα.