ΣΚΟΠΙΑ

Πολίτες στα Σκόπια κρατούν σημαίες της Βόρειας Μακεδονίας (Αρχείο)

Οικονόμου: Σωστά δεν βιαστήκαμε να κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι ευτυχώς καθυστέρησε η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών από παμμακεδονικές οργανώσεις και επιτροπές στο Σύνταγμα (Φωτο αρχείου)

Μια γειτονική μας χώρα, που κανείς δεν ξέρει πώς τη λένε

Οι μακεδονομάχοι των συλλαλητηρίων που βγήκαν από τα ρούχα τους, κυνηγώντας "εθνοπροδότες", θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις και οι κυβερνητικές πράξεις, σπάνια μένουν στην ίδια γειτονιά.

Φωτογραφία αρχείου

Βαλκάνια-κορονοϊός: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης γιατροί και νοσοκομεία

Ανεπαρκής αριθμός γιατρών και κλινών, οικονομική αδυναμία επιχορήγησης των πολιτών κατά το lockdown. Έτσι στοιχειοθετείται η δραματική εικόνα των Βαλκανίων, με γειτονικές χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία να είναι στις χειρότερες σε θνησιμότητα παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ

Ζάεφ: Το "όχι" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε για το γαλλικό "όχι", σημειώνοντας πως ορισμένα άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Φωτογραφία αρχείου

ΕΕ: "Όχι" σε Σκόπια και Τίρανα για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Γαλλία αρνήθηκε, ενώ άλλες χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις, με αποτέλεσμα το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ να μην δώσει το "πράσινο φως" για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Διαδηλωτές στα Σκόπια

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζάεφ αποσύρει από παντού τον Ήλιο της Βεργίνας

Το έμβλημα του Ήλιου της Βεργίνας θα αφαιρεθεί από όλους τους δημόσιους χώρους και από όλα τα μνημεία μετά από απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ. Ο Ήλιος αναγνωρίζεται ως σύμβολο που ανήκει "στην ελληνική κληρονομιά".

Πότε έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Καραμανλή; Τώρα ή πριν;

Πότε έκανε λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Καραμανλή; Τώρα ή πριν;

Αν η σημερινή σκληρή κριτική της κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είναι ορθή, τότε η στάση της το προηγούμενο διάστημα απέναντί του δεν μπορεί παρά να είναι... λανθασμένη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής

Η απάντηση Καραμανλή για την επιστολή στον Μπους: Έτσι φτάσαμε στο Βουκουρέστι

“Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008”, επισημαίνουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας. Εξηγούν ότι το “Μακεδονία- Σκόπια” ήταν πρόταση Νίμιτς και πως η επιστολή εντασσόταν στη μέθοδο και στρατηγική που οδήγησε στο Βουκουρέστι.

Ο Ζόραν Ζάεφ

Μήνυμα Ζάεφ: Δεν συμφέρει κανέναν να ανοίξουν λυμένα ζητήματα

Συνέντευξη στην FAZ παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Κάνει εκτιμήσεις για τη στάση πιθανής κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.

Το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια

Νέο τουριστικό λογότυπο για τη διαφημιστική εκστρατεία των Σκοπίων

Το πιθανότερο νέο σλόγκαν είναι το “I need North Macedonia”, δηλαδή "Χρειάζομαι την Βόρεια Μακεδονία" Οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη γειτονική μας χώρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπουν τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι.

Μήνυμα ειρήνης και ενότητας απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος από τα Σκόπια

Μήνυμα ειρήνης και ενότητας απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος από τα Σκόπια

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον χαιρετισμό του ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας εξήρε τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Άφιξη Πάπα Φραγκίσκου στα Σκόπια

Στα Σκόπια ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στα Σκόπια το πρωί της Τρίτης και έγινε δεκτός με όλες τις τιμές. Ο Φραγκίσκος συνηθίζει να πραγματοποιεί περιφερειακές επισκέψεις, ιδίως σε περιοχές με μικρές καθολικές κοινότητες

Υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, τη Τρίτη 2 Απριλίου 2019.
(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)

Ο Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία: Ζωντανά από το επιχειρηματικό φόρουμ

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή η οποία καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών.

Τσίπρας-Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία, χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη

Τσίπρας-Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία, χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια. "Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας" σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικές είναι οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Επτά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας

Επτά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας

Το News 24/7 απαντά σε επτά σημαντικά ερωτήματα που προέκυψαν μετά το πενθήμερο οδοιπορικό στη Βόρεια Μακεδονία το οποίο περιείχε συζήτηση όχι μόνο με ανθρώπους που συγκροτούν την πολιτική ελίτ της χώρας αλλά και με απλούς ανθρώπους με καθημερινές αγωνίες όπως αυτές των Ελλήνων.

Πινακίδα με το νέο όνομα "Βόρεια Μακεδονία"

Η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι έτοιμη ακόμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζαμπίρ Τζεράλα αναλύει στο News 24/7 τον ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο που θα έχει στη Βόρεια Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά παράλληλα κρούει και των κώδωνα του κινδύνου.

Καμμένος: "Τα Σκόπια είναι δουλειά 20 λεπτών, αν αποφασίσει να περάσει ίλη με τεθωρακισμένα"

Καμμένος: "Τα Σκόπια είναι δουλειά 20 λεπτών, αν αποφασίσει να περάσει ίλη με τεθωρακισμένα"

Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας εξαπατήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συμφωνία ήταν έργο του Νίκου Κοτζιά.

Τσίπρας και Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Επιστολή Τραμπ: Συγχαίρει Τσίπρα για Συμφωνία Πρεσπών

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προσβλέπει στην συνέχιση της συνεργασίας. "Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" αναφέρει σε επιστολή του και προς τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών: Η πΓΔΜ μετονομάζεται επίσημα "Βόρεια Μακεδονία"

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου

Το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας

Από σήμερα και επίσημα, Βόρεια Μακεδονία - Ξήλωσαν τις παλιές ταμπέλες

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων - Πανηγυρική ομιλία Ζάεφ σήμερα σε τελετή με τη σημαία του ΝΑΤΟ δίπλα σε εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας.

Εργασίες στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια

Αφαιρέθηκε το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια

Η γειτονική χώρα προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της σε "Βόρεια Μακεδονία", με τη νέα επιγραφή να τοποθετείται πιθανότατα την Τρίτη παρουσία του Ζόραν Ζάεφ.

Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση του "Βόρεια Μακεδονία" από την ερχόμενη εβδομάδα

Από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί, επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης

Τα δύο κρίσιμα ραντεβού Αποστολάκη με Ακάρ και υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας

Δύο ραντεβού με ιδιαίτερη σημασία θα έχει αυτή την εβδομάδα ο ΥΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης. Και τα δύο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κράσιμιρ  Καρακατσάνοφ

Αυστηρή προειδοποίηση από τη Βουλγαρία στην πΓΔΜ

Τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην Αθήνα και τη Σόφια θα πρέπει να τηρήσουν τα Σκόπια αν θέλουν να περάσουν το "κατώφλι" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας.

Ντιμιτρόφ και Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες

Υπεγράφη το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Η πΓΔΜ ξεκίνησε σήμερα την διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ και αναμένεται να γίνει το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. "Είναι μία ιστορική ημέρα", σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αποψη από τα Σκόπια. Το νέφος είναι εμφανέστατο

Μόλυνση-φονιάς στον ουρανό των Σκοπίων: Υπόθεση που μυρίζει διαφθορά

Στα Σκόπια η έκφραση "ας βγούμε έξω να πάρουμε καθαρό αέρα" τείνει προς... εξαφάνιση. Γιατί; Διότι το νέφος πάνω από την πόλη δεν επιτρέπει ούτε καν μία ελεύθερη αναπνοή. Το χρονικό του φαινόμενου και οι βαριές κυβερνητικές ευθύνες.

H πόλη των Σκοπίων από ψηλά. Το νέφος ορατό δια γυμνού οφθαλμού

Σκόπια, η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου

Τη Δευτέρα το πρωί τα Σκόπια ήταν και με τη βούλα η πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη! Τι αναφέρει η σχετική μέτρηση και ποιες άλλες πόλεις της χώρας αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών

Ζόραν Ζάεφ: Νικητές είναι οι πολίτες των δύο χωρών - Ζήτω η φιλία μας

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζοραν Ζάεφ σχολιάζει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως επιλύθηκε "μια διαφορά που παρουσιαζόταν ως αδύνατον να λυθεί". "Εγώ και ο φίλος μου ο πρωθυπουργός Τσίπρας καταλήξαμε σε μια στιγμή αποκάλυψης", λέει μεταξύ άλλων.