Κοτζιάς: Ικανοποίηση για Σκοπιανό, ανοίγει το Αλβανικό και το Κυπριακό

Κοτζιάς: Ικανοποίηση για Σκοπιανό, ανοίγει το Αλβανικό και το Κυπριακό

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα. Σε διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία, να ανοίξουμε εκ νέου - με το σωστό τρόπο - και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Την ικανοποίηση για τη συμφωνία στο Σκοπιανό εξέφρασε ο Νικος Κοτζιας κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

« Νομίζω ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. Σε αυτό το πλαίσιο επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Έτσι και οι παππούδες σε μία οικογένεια δεν έχουν το ίδιο όνομα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Αλβανικό ενώ θα ανοίξουν και οι συζητήσεις για το Κυπριακό αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές» είπε χσραχτηριστικά ο κ. Κοτζιας.

«Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου – με το σωστό τρόπο – και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε. Νομίζω ότι η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις – Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας. Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί».

Χρησιμοποίησε μάλιστα και έναν στίχο του Καβάφη:

«Έχουμε έναν πολύ αγαπημένο ποιητή στην Ελλάδα, τον Καβάφη. Έχει ένα ποίημα, το  «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», και αυτό λέει ότι στην αγορά,  όταν τους είπαν ότι δεν θα έρθουν οι βάρβαροι, μερικοί ανησύχησαν και είπαν: «τώρα που δεν θα έρθουν οι βάρβαροι τί θα κάνουμε;».

Εγώ είμαι ευχαριστημένος που λύνουμε προβλήματα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί που λένε: «τώρα τί θα κάνουμε χωρίς προβλήματα;». Αυτοί είναι οι «επαγγελματίες» των προβλημάτων.

Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θα επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα για την προετοιμασία της συνάντησης στη Μόσχα των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα