Κοτζιάς: Ο κ. Νίμιτς δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική των Αθηνών

Meeting of  Greek Minister of Foreign Affairs, Nikos Kotzias and the UN Diplomat Mathew Nimetz, in Athens, on Jan. 30, 2018 /   , . ,    ,  ,  30 , 2018
Meeting of Greek Minister of Foreign Affairs, Nikos Kotzias and the UN Diplomat Mathew Nimetz, in Athens, on Jan. 30, 2018 / , . , , , 30 , 2018 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ούτε να μιλάει για το ποια είναι ούτε να περιγράφει την πολιτική των Αθηνών "και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο" δεν είναι αρμόδιος, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς

Με μία αυστηρή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παίρνει θέση, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του ονοματολογικού και ειδικότερα τη στάση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Σε μία μακρά συνομιλία που είχε μαζί του το βράδυ της Παρασκευής, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε στον κ. Νίμιτς «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών επίσης χαιρετίζει τη σημερινή δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, «ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Νίμιτς: Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έστειλε μήνυμα ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, μετά τις συναντήσεις του σε Αθήνα και Σκόπια. «Δεν μπορώ να ορίσω κάποια προθεσμία, είμαι διαμεσολαβητής. Καμία πλευρά δεν μπορεί να θέσει τελεσίγραφα στην άλλη, να πει αποφάσισε αυτό μέχρι τότε. Πιστεύω όμως ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλύσουμε το θέμα»,αναφέρει σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Νίμιτς.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνει πως υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές πάνω στο θέμα και προσθέτει πως «έχουμε δύο κυβερνήσεις που με ειλικρίνεια εργάζονται δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης».

Ειδική αναφορά έκανε στη συνδρομή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, χαρακτηρίζοντας την πολύ σημαντική και επισήμανε πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είναι πολύ θετικός στην προσέγγιση του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και επιδεικνύει ουσιαστικό ενδιαφέρον, ώστε να επιλυθεί το θέμα.

Ερωτηθείς αν είναι ευκταία η Συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ με δεδομένο ότι ο Ζάεφ έχει ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, ο κ. Νίμιτς απαντά: «Δεν πάω στα Σκόπια να τους υποδείξω πώς να λειτουργεί το Σύνταγμα τους και πώς πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση. Οι δύο χώρες έχουν τη δική τους μεθοδολογία να εγκρίνουν συμφωνίες».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες.

Φωτογραφία: Sooc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΓΔΜ: Το 61% των πολιτών θέλει συμφωνία για ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

ADVERTISING

SHARE: