Κοτζιάς: Το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς EUROKINISSI

Επεσήμανε ότι ο Ζόραν Ζάεφ έλαβε περίπου 100.000 ψήφους περισσότερες, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πΓΔΜ σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Εκτίμησε πως το χειρότερο σενάριο είναι η ΠΓΔΜ να καταρρεύσει.

Επεσήμανε ότι "η συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ αποτελεί τη βέλτιστη πολιτική για το μέλλον των Βαλκανίων", ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ρόλο σταθεροποιητή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς "ενέχει συμβουλευτικό χαρακτήρα". Σχολιάζοντας τη στάση της σκοπιανής αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι επέλεξε την αποχή, καθώς "σε διαφορετική περίπτωση θα ηττάτο".

ADVERTISING

Την ίδια ώρα, αφού διευκρίνισε ότι το πραγματικό εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ψηφοφόρους και όχι σε 1,8 εκατομμύρια, συμπέρανε ότι το "ναι" έλαβε απόλυτη πλειοψηφία, παρά το ποσοστό του 37% στους εγγεγραμμένους εκλογείς.

Επεσήμανε δε, ότι ο Ζόραν Ζάεφ "απέσπασε" περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

"Η ΠΓΔΜ έχει συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε" επεσήμανε στη συνέχεια, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι. Ξεκαθάρισε δε, ότι "κανείς δεν είναι όμηρος" και ότι η γειτονική χώρα "έχει να κάνει πολύ περισσότερα" σε σχέση με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Νέα Δημοκρατία, ασκώντας κριτική στην επιλογή της Πειραιώς να "λειτουργήσει με όρους εσωκομματικούς", αρνούμενη να "δει το μεγάλο παιχνίδι".

Για το αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία τον Μάρτιο, ειπε:

"Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή".

"Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε μάς. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση", είπε ακόμη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκόπια, Σκοπιανό, Δημοψήφισμα στα Σκόπια
SHARE:

24Media Network